HÍREK  2023. április 06.      534
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bölcsődés családi nap a környezettudatosság jegyében

Az önkormányzat támogatásával idén is folytatódó dán-magyar bölcsődei program keretében családi délelőttöt szerveztek április első szombatján a Csillagfény bölcsődében az odajáró gyermekeknek és hozzátartozóiknak. A közös program fő témája az újrahasznosítás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság és környezetvédelem volt.

Bölcsődés családi nap a környezettudatosság jegyében
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Aszódi-Sikter Évától, a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjétől megtudtuk: a program apropóját az adta, hogy a 2021 óta Kispesten zajló dán-magyar bölcsődei program keretein belül sok szó esik arról, miképpen lehet már a kisgyermekekben azt a szemléletet kialakítani, hogy felelősek vagyunk a minket körülvevő természeti környezetért, a növény- és állatvilágért, a vizeinkért, a levegőért. Ezzel kapcsolatban ez idáig sok elméleti, és legfőképpen gyakorlati ismeretet, ötletet kaptak már Elisabeth Schjødt Laursentől, a dán szakembertől, aki már ötödik alkalommal tartott képzést a bölcsőde munkatársainak.

Elisabeth-tel közösen arra gondoltunk, hogy érdemes lenne a gyermekek mellett most már a családokat is minél inkább bevonni ebbe a programba, annak érdekében, hogy közvetlenül is részesei legyenek és betekintést nyerjenek azokba a tevékenységekbe, amit a kisgyermeknevelők, a bölcsődei dajkák segítségével nap-nap után végeznek a gyermekekkel – mesélte a családi program megszervezésének körülményeit.

Nagy készülődés előzte meg a programot, hiszen több célunk is volt. Egyrészt szerettünk volna lehetőséget biztosítani a szülőknek arra, hogy a bölcsődében naponta használható újrahasznosított anyagokból készült játékokat kipróbálhassák a gyermekeikkel közösen. Másrészt szerettünk volna ötleteket adni arra, hogy otthon is milyen egyszerűen tudnak, a máskor a szelektív-hulladékgyűjtőkbe kerülő anyagokból játékot készíteni, miközben azt is megtapasztalják, hogy ezek a játékok mennyi örömet jelentenek a gyermekeknek. Ennek előkészületeibe bevontuk a szülőket, így a játékkészítéshez szükséges újrahasznosítható anyagokat a szülőkkel közösen gyűjtöttük.

Több mint 70 család jelezte a részvételi szándékát a programunkra, ennek nagyon örültünk, és különösen annak, hogy kezdésre valóban megérkezett a 70 család, a gyermekekkel, testvérekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel és kezdetét vette a közös munka, a közös alkotás – összegezte a nap legfontosabb eseményeit Aszódi-Sikter Éva.

Az újrahasznosított játékok kipróbálása és a játékkészítés mellett, terveztek még közös ültetést, amelyhez a Közpark Kft. biztosította a gyermekek méretének megfelelő planténereket, amelyeket szülői adományból érkezett árvácskákkal ültettek be. Madáretető, -itató gyártása is folyt a délelőtt során, amit a szorgos apukák kiviteleztek, illetve volt, aki már otthon előkészült és az itatóhoz állványt készített. A hideg időt közös énekléssel, táncolással próbálták legyőzni, és a kezdeti szülői bátortalanságot megtörte a gyermekek önfeledt tánca, így a nap végén a közös vonatozáshoz, táncoláshoz, már nagyon sok szülő, nagyszülő csatlakozott.

A foglalkozás része volt annak a több éves dán-magyar bölcsődei programnak, amelyben a dán VIA University College (VIA) mintaprojektet indított Magyarországon először, Kispesten a Csillagfény bölcsődében azért, hogy az általuk más európai országokban (Lengyelország, Románia) bevezetett bölcsődei programot itt is bemutassák, „honosítva” itthon is megvalósítsák. Ennek keretében a Villum Alapítvány támogatásával saját tervek alapján megújul a Csillagfény bölcsőde játszóudvara is.