HÍREK  2023. április 26.      431
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Játékosan az önkormányzatiságról

Szerda délelőtt polgármester-választással, bizottsági és testületi ülésekkel, képviselői felszólalásokkal folytatódott az a kétnapos önkormányzati szimulációs verseny, amelyet kispesti általános és középiskolásoknak hirdettek meg azért, hogy el tudják képzelni, majd „élesben” ki is kipróbálhassák, miként működik az önkormányzat, hogyan lesz egy ötletből, javaslatból előterjesztés, majd módosítások és vita után döntés, rendelet, megvalósuló program.

Játékosan az önkormányzatiságról
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Szimulációs játék már létezik az uniós intézményekre, a parlamentre, de arra gondoltunk, hogy a „legalacsonyabb” helyi, az önkormányzatok szintjén is érdemes megmutatni a közélet működését. Az országban először Kispesten próbáljuk ki ezt a programot – mondta el Paróczai Anikó, önkormányzati képviselő, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság (KOSIE) elnöke a kétnapos program keddi nyitónapján.

A verseny technikai lebonyolítását szervező Szilas Kincsőtől megtudtuk azt is, hogy a verseny meghirdetését a Kispesti Ifjúsági Önkormányzattal (KIFÖ) közösen végezték, így a kezdésre hét kerületi iskolából (Vass, Ady, Erkel, Puskás, Eötvös, Bolyai, Pannónia, Deák gimnázium, Trefort szakközépiskola) 20 diák jelentkezett. A fiatalok a program első napján „bemelegítésképpen” olyan szituációs feladatot kaptak, amelynek során véletlenszerűen kialakult csoportokban kellett dolgozniuk, véleményt alkotniuk és indokolniuk a meghozott döntéseiket.

Egy napig holnap mindenki képviselő lesz, de lesz aki polgármester, bizottság elnök, így ennek megfelelően kell viselkednie. Higgadtan tárgyalni, okosan érvelni, és a végén meggyőzni kell majd a többieket. A nap végére, a szimulált képviselő-testületi ülésig pedig meg kell egyezni egy közös programban annak ellenére, hogy lesznek majd egyéni érdekek, amelyeket össze kell majd egyeztetni – mondta a fiataloknak a keddi felkészítőn protokoll és kommunikációs tréninget is tartó tréner. Csatári Szabolcs színes előadásában bemutatta a résztvevőknek többek között a helyes köszönési és viselkedési formákat, a meggyőző kommunikáció, az alkalomhoz illő öltözködés és még sok-sok minden, írott és íratlan szabályait, szokásait.

A gyerekeket köszöntő Gajda Péter polgármester örült, hogy ilyen sokan jelentkeztek erre a versenyre, hiszen ez is azt mutatja, hogy érdekli őket a közélet, tudni szeretnék, mit jelent az önkormányzatiság, még akkor is, ha az elmúlt években sok fontos feladat pl. a közoktatás elkerült a helyi önkormányzatoktól, sérültek, szűkültek a helyi közélet lehetőségei. Ez a verseny arra is jó, hogy kipróbáljátok önmagatokat, hiszen biztosan lesz majd olyan köztetek, aki talán egyszer a képviselő-testület tagja lesz, és közvetlenül is tehet majd azért, hogy jobb legyen itt élni a kispestieknek. Kérdezzetek, kétkedjetek bátran, gondolkozzatok, vitatkozzatok szabadon, hozzátok meg a magatok döntéseit a hétköznapokban is – biztatta a fiatalokat a polgármester.

Játékosan az önkormányzatiságról
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A reggeli megbeszélés után, a verseny folytatásaként a gyerekek megválasztották maguk közül a diákpolgármestert, Halmos Dorottyát, valamint a két diákalpolgármestert, Licz-Für Domost és Farkas Andrást, valamint két bizottságot és 4 frakciót alakítottak, és aztán kezdődött az igazi munka – tudtuk meg Paróczai Anikótól a Kispesten most debütáló önkormányzati szimulációs verseny mentorától.

Paróczai Anikó kérdésünkre elmondta: a gyerekek a kezdeti visszafogottság után már tegnap délután hamar feloldottak, egyre gyakrabban és bátrabban mondtak véleményt, érveltek, vitatkoztak, még este is dolgoztak, kampányoltak a mai választáshoz. Ugyancsak hamar ráéreztek a játék lényegére, megértették az önkormányzatiság fontosságát, és elsősorban a helyi ügyekre koncentráltak.

A gyerekeknek, akik két bizottságban, négy frakcióban kezdték meg a közös munkát, négy témakör (sport, zöldprogram, ifjúságpolitika, infrastrukturális fejlesztések) közül kellett kiválasztaniuk a kerület számára legfontosabbat, és annak érdekében kellett megvalósítható programokat javasolniuk. A szimulált képviselő-testületi ülésen a két bizottság előterjesztette a két kiválasztott témát. A játékban most képviselőként résztvevő gyerekek megvitattak egy javasolt zöldprogramot, amelyben szerepelt több kerékpárút, faültetés, a Shopmark tetejére zöldterület építése, az újrahasznosítást népszerűsítő iskolai program, valamint egy komplexen végiggondolt hétvégi sportprogramot. Kérdések, érvek, ellenérvek, módosító javaslatok elhangzása után a gyerekek-képviselők szavaztak a két program elfogadásáról. A szavazás során az alkalmi testület a sportprogram megvalósítását támogatta, de kompromisszumos javaslatként, valamennyiük megelégedésére néhány elemet (pl. bicikliutak és futókörök építése) beemelt a zöldprogramból is.

Hogy még izgalmasabb legyen a játék, két váratlan eseményt is szimuláltak a testületi ülés közben: tüntetők tiltakoznak a Városháza előtt az ellen, hogy nem a környezetvédelmi programot támogatja a képviselő-testület, illetve nincs forrás a teljes sportprogram megvalósítására, így programelemeket kell elhagyni a tervezettből. A gyerekek ebben is „jól állták a sarat”, és alakították a közös döntést.

Mivel az állampolgári ismeretek elsajátítása, az önkormányzatiság megismerése ugyancsak fontos ebben az életkorban, szándékai szerint minden évben egy alkalommal szerveznének ilyen versenyt, tréninget a kispesti gyerekeknek – hangsúlyozta Paróczai Anikó.

A gyerekek kiválóan alkalmazták mindazt, amit az előző napon tanultak a kommunikációs lehetőségekről. Remekül ráéreztek, miként kell hatékonyan tárgyalni, érvelni, meggyőzni a másikat, hogyan kell használni eredményesen az informális csatornákat – emelte ki a nap végén Csatári Szabolcs tréner, aki mindkét napon nélkülözhetetlen játékmesterként volt a gyerekek segítségére.

Csatári Szabolcs észrevételét Halmos Dorottya erősítette meg, amikor a testületi ülés végén elárulta, hogy bizony létezett egy „titkos”, ötödik frakció is, amely az ő vezetésével, csak úgy mint az életben, az általa jónak tartott és a kerület érdekeit szem előtt tartva, a támogatott cél érdekében, igazi stratégaként informális megbeszéléseket folytatott, és alkukat kötött a verseny folyamán, így például az egyik alpolgármester jelölésénél és megválasztásánál is.

A verseny végén a gyerekek pozitívan értékelték, hasznosnak találták a két nap történéseit. Igazi csapatmunka és együttműködés volt, „a nagypolitikában ismételjük meg ezt közösen legközelebb, találkozzunk úgy tíz év múlva!”– zárta le a képviselő-testületi ülést és az idei játékot az erre a napra megválasztott diákpolgármester.