HÍREK  2023. május 02.      427
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Veterán traktorokkal május elsején

Tizenötödik alkalommal indították be a régi traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, idén is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében. A traktorgyár és az alapító személye mellett a helyszín is összekapcsolja a két kerületet. A múzeumnak otthont adó épület, az egykori Herrich-Kis-villa, annak a Herrich Károlynak volt otthona, aki Kispest község egyik alapítója volt.

Veterán traktorokkal május elsején
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Kispest polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy már 15. alkalommal támogatja Kispest közösen a XVIII. kerületi önkormányzattal a nagyszerű rendezvényt. Úgy fogalmazott: talán külön üzenete is van annak, hogy május 1-jén, a munka ünnepén köszöntjük mindazokat, akik kétkezi munkájukkal, szellemi tevékenységükkel nagyon sokat tesznek azért, hogy működhessen, fejlődjön a két kerület. Gajda Péter arról is beszélt, büszkék lehetünk a gyárra és minden munkatársára, hiszen a gyár vezetése már a múlt században rájött arra, hogyan kell megbecsülni azokat a munkatársakat, akik ennél a cégnél dolgoztak, ezért nemcsak munkát, hanem lakhatást is biztosítottak számukra. Elmondta, Kispesten az Üllői út mentén áll a Hofherr-ház, amelyet éppen tavaly, a kerület várossá válásának 100. évfordulóján a lakóközösséggel közösen tudott felújítani az önkormányzat, és ami egyik ékköve Kispestnek.

Somody László, a XVIII. kerület alpolgármestere a majálist szervező Hofherr-Dutra Emléktársaság munkáját köszönte meg, azt, hogy kiadványaikkal, munkájukkal az elkövetkezendő generációknak is megmutatják azt, hogy a magyar gazdaság valamikor mire volt képes, és esetleg irányt mutatnak azoknak, akik most döntési pozícióban vannak, hogy ez a helyes irány.

Dr. Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke megköszönte a két önkormányzat és a múzeum mellett az országos gépgyűjtők támogatását, és a múltat idézte föl.

A köszöntők végeztével megkoszorúzták a Hofherr-villa (ma Tündérkert étterem) falán lévő emléktábla fotókópiáját: a kispesti koszorút Gajda Péter polgármester, valamint Vinczek György, Varga Attila és Ternyák András alpolgármesterek helyezték el, a XVIII. kerület képviseletében Somody László alpolgármester és Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő koszorúzott.

A hagyományokhoz híven egy-egy traktor beindítása nyitotta a gépmajálist, majd felvonultak a veterán járművek. A múzeum kertjében Payr Henrik vezetésével a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara adott műsort, valamint fellépett a Tébláb Táncegyüttes. Délután volt cséplési bemutató a 150 éves gőz- és 100 éves cséplőgéppel, valamint bemutatták Stieber József ipartörténeti könyvét a traktorgyárról. A szabadtéri gépkiállítás egész nap várta az érdeklődőket.

Hofherr Mátyás 1900-ban alapította gyárát Kispesten, amely 1973-ig, mint önálló gép- és traktorgyár állt fenn. A kispesti gyár Hofherr Mátyás 1869-ben alapított bécsi gyárának leányvállalata lett. Az 1960-ban bevezetett DUTRA védjegy a gyár két fő gyártmányának nevéből, a Dumperből és a Traktorból álló mozaikszó.