HÍREK  2023. június 04.      1,490
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új időpontban a Wekerlei Napok

Június első hétvégéjén rendezte meg a 32. Wekerlei Napokat a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) a Kós Károly téren és környékén.

Új időpontban a Wekerlei Napok
A képre kattintva galéria nyílik. (43 kép)

Idén az időjárás is kedvezett a látogatóknak, a fellépőknek, az árusoknak és a szervezőknek is a 32. Wekerlei Napokon. Igazi tavaszi, már-már nyári meleg várta azokat, akik ellátogattak a Kós Károly térre június első hétvégéjén. A főszervező Wekerlei Társaskör Egyesület a támogatók és az együttműködő partnerek segítségével jó hangulatot, színvonalas programokat, igazi közösségépítő eseményt szervezett a térre. Szombaton a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola fúvósegyüttese nyitotta meg a színpadi programsorozatot, majd zenés-táncos előadások szóltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Volt kézműves műhely, ügyességi sportverseny, tűzoltóautó-bemutató is. Hagyományosan az önkormányzat is képviseltette magát az eseményen, a sátorban a képviselők várták az ittélőket, akik feltehették kérdéseiket, elmondhatták észrevételeiket. Vasárnap a Zenepavilon műsorai-előadásai és térszerte családi szabadidős programok fogadták a látogatókat.

Különleges időpontban találkozhatunk ma a Wekerlei Napokon – utalt szombat este Gajda Péter polgármester arra, hogy idén nem ősszel, hanem június első hétvégéjén rendezték az eseményt. A városvezető köszöntőjében elmondta, örül, hogy idén is Kispest Önkormányzata a fő támogatója a rendezvénynek. Minden évben nagyon fontos, hogy az ilyen kulturális eseményeket anyagilag és erkölcsileg is támogatni tudjuk. Talán tapasztalta mindenki az elmúlt hetekben, hogy több játszóhely le volt zárva felújítás miatt a téren, de mára már mindegyiket újra használhatják az itt élők. Azt is örömmel jelenthetem be, hogy ezeket a munkákat Wekerle- és Kispest-szerte folytatjuk, remélem, hogy mindenki megelégedésére szolgálnak majd ezek a fejlesztések – tette hozzá a polgármester, és megköszönte a wekerlei önkénteseknek, a WTE tagjainak a munkáját.

A polgármesteri köszöntő után adták át az idei Wekerléért-díjakat három önkéntesnek: Heuer Orsolyának, Kőszegi Orsolyának és Berkó Leventének. A Wekerlei Futóklub pedig elnyerte a Wekerléért Tulipán-díj arany fokozatú elismerését, mivel az elmúlt évek során a klub kiemelkedő támogatást nyújtott Wekerletelep fejlődéséhez. Az elismerést Romhányiné Kovács Mária vette át.

Új időpontban a Wekerlei Napok
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A hagyományos Wekerlei Napokat eddig ősszel rendeztük meg, amikor a telep műemléki jelentőségi terület lett, akkor összevontuk a Kulturális Örökség Napokkal, ez szeptember harmadik hétvégéje volt. Sajnos egy rendezvénnyel szegényebbek lettünk idén, a Wekerlei Székelykapu Napokat már nem rendezi meg a Magyar Kollégium a Wekerlei Társaskör Egyesület társszervezésében, de azt gondoltuk, hogy egy tavaszi-nyári nagy esemény mindenképpen jó a közösségnek – mondta el lapunknak Somlói Judit, a WTE elnöke. Így megbontottuk az őszi nagy rendezvényt és a 32. Wekerlei Napokat, a hagyományos családi rendezvényt már most, június első hétvégéjére megszerveztük. Ősszel pedig ugyanúgy meg fogjuk rendezni a Kulturális Örökség Napokat – tette hozzá Somlói Judit, aki megköszönte az önkormányzat és a helyi vállalkozók támogatását is.

Csóka Eszter, a WTE ügyvivője arról mesélt lapunknak, hogy a Wekerlei Napok egy igazi közösségi rendezvény, ami azt jelenti, hogy 170 önkéntes dolgozott azon, hogy ez az esemény létrejöjjön. Mindig az önkéntesek hozzák az ötleteket és arra építkezünk, idén olyan progamelemek kerültek be, mint a Meseút vagy a WekerleFalu – így lakunk mi, amely egy közösségi piknik. Ami újdonság idén, hogy szombaton este kertmozival vártuk az érdeklődőket, illetve vasárnap volt közösségi vásár és bolhapiac a Wekerlei Kispiacon. De egy önkéntességet bemutató kiállítással is készültünk, hogy inspiráljuk az ittélőket arra, jöjjenek közénk és valósítsák meg ötleteiket – tette hozzá Csóka Eszter.