HÍREK  2023. augusztus 08.      1,184
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folyik a viharkárok felszámolása

Kedd délig összesen közel 50 közterületi viharkárról érkezett bejelentés a Közpark Kft.-hez. A katasztrófavédelem és a kerület köztisztaságát felügyelő nonprofit kft. munkatársai folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

Folyik a viharkárok felszámolása
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Már szombat kora reggel megkezdődött az éjszakai vihar okozta károk felszámolása Kispesten a katasztrófavédelem és a Közpark munkatársainak közreműködésével. Elsőként a veszélyt jelentő és a közlekedést akadályozó kidőlt fákat kellett eltávolítani a közterületekről, utakról és járdákról.

Ez akkora vihar volt, amire emberemlékezet óta nem volt példa itt a kerületben, és szerencsére nem követelt emberéletet és súlyos sérülést, leginkább a közterületeinken és a parkoló gépjárművekben keletkeztek károk. Ez nagyon szomorú és sajnálatos, próbálunk a biztosítókon keresztül segíteni, ha tudunk – mondta el lapunknak Kispest polgármestere, aki Varga Attila alpolgármesterrel együtt a hétvégén a helyszínen tájékozódott a munkálatoktól. Gajda Péter hangsúlyozta: éppen ezért készült a fakataszter és ezért újul meg az Ady Endre úti fasor, ahol nem történt baleset, hogy ilyen esetek ne történjenek, még az ilyen extrém időjárási helyzetben sem. A polgármester külön megköszönte mindenkinek – hivatásosoknak, önkénteseknek, a Közpark munkatársainak –, hogy részt vettek és jelenleg is részt vesznek a kárelhárításban.

Folyik a viharkárok felszámolása
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A Közpark munkatársai a Templom téren kezdték a helyreállítást, innen haladtak tovább. Molnár Tamás parkfenntartási részlegvezető folyamatosan járta a kerületet. Szabó-Kelemen Ágnes kommunikációs munkatárstól megtudtuk: önkormányzati épületek nem sérültek meg az égiháborúban, egyedül a Forrásház kertjében kidőlt fa rongálta meg az intézmény kerítését. A hétvégén 35 helyszínre kellett kimenniük és elvégezniük a kárelhárítást, amelyben volt fakivágás is. Telefonon három, Facebook-üzenetben négy, e-mailen tíz bejelentést kaptak a hétvégén. Kedd délig összesen közel 50 közterületi viharkárról érkezett bejelentés a kft.-hez. Megtudtuk: a vizes játszóteret le kellett zárni, ám a közkedvelt játszóhely a homokozó kivételével pénteken már újra várja a gyerekeket. Két játszótéren a napvitorla gerendája és az egyikben a kerítés is megrongálódott. A Templom téri játszótéren a kerítés sérült meg.

A kispesti tűzoltók is folyamatosan dolgoznak. Budapesten több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A természeti csapás főleg a dél-pesti régiót sújtotta. A kárelhárításban a fővárosi tűzoltók mellett az önkéntes tűzoltók is részt vesznek, sőt vidékről is érkezett segítség. Leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltókat a fővárosban. Ilyenkor a keletkezett veszélyhelyzet alapján rangsorolják az eseteket és a legkritikusabbhoz vonulnak ki először. A szakemberek kérik lakosság megértését és türelmét – tájékoztatta lapunkat dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens.