HÍREK  2023. október 17.      449
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újraindulnak a testvérvárosi programok

Kispest testvérvárosainak – Zombor (Szerbia), Krzeszowice (Lengyelország), Vrbovec (Horvátország) és Tasnád (Románia) – képviselői találkoztak ma délelőtt a Városháza dísztermében, ahol minden résztvevő delegáció vezetője arról beszélt, milyen fontosak ezek a nemzetközi kapcsolatok városaik életében, és hogy várják már a „testvérvárosi gyerekek” újbóli találkozását, a diákcsereprogramok folytatását. A kispesti találkozón most nem voltak jelen Smolyan (Bulgária) és Isztambul (Törökország) képviselői, de velük is élő a kapcsolat évek óta.

 

Újraindulnak a testvérvárosi programok
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Kispest polgármestere a hivatalos találkozón arról beszélt, hogy talán jövőre már kiheverjük a covid-járvány negatív következményeit és teljes lendülettel újraindulhatnak a testvérvárosi programok, amelyek sok lehetőséget adtak a más népek kultúrájának és életének megismeréséhez, illetve számtalan új kapcsolat, barátság kialakításához. A mostani találkozás is remek alkalom arra, hogy megbeszéljük, milyen közös eseményeket, látogatásokat tudunk majd a jövőben szervezni akár Kispesten, akár valamelyik testvérvárosunkban. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy érdemes gyerekprogramokat szervezni. Ennek köszönhetően az elmúlt években több ezer kispesti gyerek utazhatott a testvérvárosokba és jöhettek testvérvárosi gyerekek az önkormányzat káptalanfüredi táborába. Ahhoz, hogy még színvonalasabban tudjuk a vendéglátók feladatait ellátni, tovább korszerűsítjük a balatoni tábor konyháját, reményeink szerint ez már jövőre elkészülhet – hangsúlyozta Gajda Péter.

A delegációk szószólói, Witold Kulczycki (lengyel), Mitrasca Vasile (román), Pribilla Attila (szerb) és Suzanna Trninic (horvát) hozzászólásaikban megerősítették szándékukat a gyermekprogramok újraindításában, megköszönték a kispesti nemzetiségi önkormányzatok támogató munkáját a kapcsolatok bővítésében, üdvözölték azt a tervet és szándékot, hogy felnőtt programok szervezésével is gazdagodhatnak a kapcsolatok.

A testvérvárosok képviselőinek közös programja a múlt heti Nemzetiségi Esttel indult a KMO nagyszínpadán, ahol a hagyományoknak megfelelően fergeteges esten mutatkoztak be a Kispesten élő nemzetiségek. A delegációk hivatalos programja vasárnap kezdődött és csütörtökön ér majd véget. A határon túlról érkezők szabadidős programjaiban már szerepelt az Aeropark és a Citadella, de hivatalos látogatást tettek a Városházán a polgármesternél is. A Wekerlei Társaskör wekerlei sétával várja a delegációkat. Az elkövetkező napokban még a Hősök tere szerepel a programban, és egész napos kirándulásra indulnak Egerbe. A Kispesti Szerb Nemzetiségi Önkormányzat bemutatkozó műsorával zárul a testvérvárosi delegációk hivatalos programja a KMO-ban – tudtuk meg Nagy Zitától, a Városháza koordinátorától.