HÍREK  2023. október 23.      683
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szabadság és az igazság ünnepe

Kispest vezetői, ’56-os kispesti szabadságharcosok, önkormányzati képviselők, pártok, egyházak, civil szervezetek és intézmények képviselői emlékeztek a 67 évvel ezelőtti forradalomra az Ötvenhatosok terén emelt emlékmű és a Templom téri kopjafa előtt ma délután. Az ünnepi műsorban közreműködtek Bocskai István és Bocskai-Kovács Éva előadóművészek.

A szabadság és az igazság ünnepe
A képre kattintva galéria nyílik. (42 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt az ünnepségen, hogy „Budapest 1956. október 23. és november 4. között, ha csak egy rövid időre, a szabadság fővárosává lett, amivé a saját népének akarata, elszántsága és áldozata változtatta. Ezt ünnepeljük, erre emlékezünk ma is. Október 23. mindig is emlékeztet bennünket arra, hogy együtt, akarattal, elszántsággal és a szabadság szeretetével bármit elérhetünk. Legyen ez a nap inspiráció számunkra, hogy továbbvigyük azokat az értékeket, amelyekért az 1956-os hősök küzdöttek. Legyen ez az ünnep a szabadság és az igazság ünnepe, legyen ez az ünnep a közösség erejének és egységének napja. Ma is olyan időket élünk, amikor fontos, hogy megőrizzük a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiság elveit. Együttműködve kell munkálkodnunk azért, hogy olyan országban élhessünk, ahol mindenki biztonságban, méltóságban és szabadságban élhet. Azok a hősök, akik a szabadságharcban részt vettek, azért harcoltak, hogy gyermekeiknek és unokáiknak jobb jövőt teremtsenek, hogy olyan hazában élhessenek, ahol a jogállamiság, az emberi méltóság és a szabadság valóban értéket jelent. Az 1956-os hősök példájukkal tanítottak bennünket arra, hogy soha ne adjuk fel a küzdelmet az igazságért még a legnehezebb időkben sem. Ma, a XXI. században is ugyanaz a szabadság iránti vágy, az emberi jogok tisztelete és a méltóságért folytatott küzdelem vezérel bennünket. A közösség ereje, a demokrácia védelme és az együttműködés most is kulcsfontosságú.”

Azt is felidézte Gajda Péter, hogy amikor először lehetett szabadon emlékezni ’56-ról, és elnevezték a teret, illetve Göncz Árpád köztársasági elnökkel együtt felavatták az 1956-os kispesti hősök emlékművét, azt hitte, hogy magunk mögött hagytuk a XX. század szélsőséges ideológiák által felkorbácsolt viharait. De látni, hogy nem tanultunk.

„Az emberiség ma is ugyanazokkal a kihívásokkal küzd: gazdasági válságok, háborúk követik egymást a XXI. században is. Ma is ugyanúgy háború folyik a Közel-Keleten, mint 1956-ban, és ma is van Európában olyan ország, amelynek a szuverenitását kell védenie idegen agresszorral szemben. Ugyanaz a hatalom, amely napjaink Európájába ismét elhozta az elmúlt évszázad áporodott, mérgező lőporos levegőjét, amely egykoron vérbe tiporta ’56-ot és most szellemiségét is bemocskolja, azt tanítja hivatalos tankönyveiben – meghamisítva ezzel a történelmet –, hogy 1956-ban Budapesten: ’A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az egykori fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal ’vétették észre magukat’, hanem számtalan gyilkossággal.’ Ezzel mintegy azt a hamis látszatot kelti, mintha a forradalom szélsőségesek eszetlen rombolása és féktelen gyilkolászása lett volna. Az a hatalom, amelynek szolgálatában ilyen módon hamisítják meg a történelmet méltó szellemi örököse annak a hatalomnak, amely vérbe fojtotta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot” – fogalmazott.

A polgármester Bródy János 2011-ben írt Ezek ugyanazok című dalának szövegéből idézett:
„Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat
És átírja a központból kiküldött új adat
S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok.”

„De, bizony, ezek ugyanazok. Ezért ne feledjük az 1956-os hősöket és azokat az értékeket, amelyekért küzdöttek. Ne felejtsük el azokat az áldozatokat, akik életüket adták a szabadságért. Az ő emlékük előtt tisztelegve, tegyük meg a magunk részét azért, hogy méltók legyünk örökségükhöz, és ne hagyjuk, hogy örökségüket átírja bármilyen külföldi vagy hazai központból kiküldött új adat” – zárta beszédét Gajda Péter.

Az ünnepség végén az önkormányzat vezetői, a pártok, az egyházak, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat az emlékmű előtt.

Koszorúzott és fejet hajtott a hősök emléke előtt: Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Varga Attila és Ternyák András alpolgármesterek az önkormányzat képviseletében, Arató Gergely országgyűlési képviselő, Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az 56-os Szövetség kispesti szervezete, a Magyar Szabadságharcos Világszövetség Egyesülete, a Demokratikus Koalíció kispesti szervezete, a Jobbik – Konzervatívok kispesti szervezete, a Momentum kispesti szervezete, az MSZP kispesti szervezete, a Párbeszéd – Zöldek kispesti szervezete, a Kispesti Evangélikus gyülekezet, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Ferenc Cserkészcsapat, a Gazdasági Ellátóm Szervezet, a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda, a Kispesti Ifjúsági Önkormányzat, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Kispesti Erkel Ferecskai István és Bnc Általános Iskola, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete – KINYE, a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest, a Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, a Wekerlei Társaskör Egyesület, Székelyország Tündérkertje, a Kispesti Véradók Egyesülete.

Az önkormányzati megemlékezés csendes virágelhelyezéssel ért véget a Templom téri kopjafánál.