HÍREK  2023. október 27.      539
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kispesti Nemzetőrségre emlékeztek

A Kispesti Nemzetőrség megalakulásának évfordulója (1956. október 28.) alkalmából tartottak megemlékezést a Városháza Kossuth Lajos utcai falán lévő emléktábla előtt csütörtök délután.

 

A Kispesti Nemzetőrségre emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A Bolyai iskolások ünnepi műsora után Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy a gyerekek által előadott összeállításból is látszik, hogy milyen fontos ennek az időszaknak a hagyatéka nemcsak a felnőtteknek, hanem a fiatalabb generációknak is. Köszöntötte és bemutatta mindazokat, akik még élő szemtanúi, aktív részesei voltak a kispesti eseményeknek: Apró Józsefet, a Magyar Szabadságharcos 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége vezetőjét, a Kispesti Nemzetőrség akkori parancsnokát, Karácsony Ernőt, aki fiatal emberként vállalt aktív szerepet az eseményekben és Csabai Ernőt, valamint két ismert kispesti szabadságharcos, Nagy Mihály és Jancsovics János özvegyét.

Érződik ezen a családias megemlékezésen, hogy a gyermekek a forradalom két szakaszát elevenítették meg, de néhány fontos nap nem szerepelt az összeállításukban. Ez pedig az október 27. és november 3. közötti időszak, ami a forradalom győzelmi, reményteli időszaka volt. A városrész élete is megváltozott, felpezsdült az élet Kispesten, mindenki tenni akart, megalakult a Kispesti Nemzetőrség, amelynek emléktábláját 2016-ban avattuk itt a Városháza falán – mondta Vinczek György.

Az ünnepi szavak után az önkormányzat képviseletében Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek, valamint Fekete László önkormányzati képviselő, az ötvenhatos szabadságharcosok nevében Apró József, Karácsony Ernő, Csabai Ernő és Égi Pál helyeztek el koszorút.

„1956. október 28-án ebben az épületben alakult meg a Kispesti Nemzetőrség. A kispesti szabadságharcosok tiszteletére Kispest Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete állította 2016-ban” – olvasható az emléktáblán.