HÍREK  2023. november 04.      488
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emlékezés a Határ útnál

A Határ úti kopjafánál emlékeztek a kispesti ’56-os szabadságharcosokra péntek délután.

Emlékezés a Határ útnál
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Kovács Réka műsora után Vinczek György alpolgármester mondott beszédet. Felidézte, hogy 1956-ban ezen a napon indultak meg a szovjet csapatok Budapest ellen, hogy visszafoglalják a fővárost. Itt, a Határ útnál volt az egyik fegyveres ellenállási góc. Azokra az itt harcoló szabadságharcosokra emlékezünk, akik hittek egy jobb jövőben. A mi felelősségünk emlékezni – tette hozzá.

Az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafánál Apró József és Karácsony Ernő a szabadságharcosok, Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek az önkormányzat képviseletében helyeztek el koszorút, hajtottak fejet és gyújtottak mécsest.

„A hazáért vérüket áldozó kispesti ’56-osok emlékére állította Porubszky István ’Potyka bácsi’ kispesti szabadságharcos és Kispest Önkormányzata 2006-ban” – olvasható kopjafa alatti emléktáblán.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét. 1956-ban ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Magyarországra, ezzel megkezdődött a forradalom leverése.