HÍREK  2024. február 14.      252
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új életmentő gyógyszert kapnak a gyermekintézmények

Hamarosan lejár a szavatossági ideje a gyermekintézményekbe korábban eljuttatott, súlyos allergiás reakciók kezelésére való, életmentő EpiPen Junior gyógyszereknek, ezért már harmadik alkalommal szervezte meg cseréjüket az önkormányzat.

Új életmentő gyógyszert kapnak a gyermekintézmények
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Kispest polgármestere ma adta át a gyógyszereket a kerületi bölcsőde- és óvodavezetőknek, valamint a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum telephelyeinek. Gajda Pétertől megtudtuk: a költségvetés elfogadásánál nem volt kérdés, hogy mind a 15 tagóvodában (23 telephelyen) és az 5 bölcsődei telephelyen, valamint a családok és a gyermekek átmeneti otthonában is legyen EpiPen. A gyógyszerek dobozonkénti több mint 16 ezer forintos árát az önkormányzat költségvetéséből fedezik.

A polgármester az alkalommal is megköszönte a gyermekintézményekben dolgozók sokszor erőn felüli, áldozatos munkáját, és arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén az önkormányzat elfogadta a 2024. évi költségvetést, amelyben a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott egyeztetés után tervezik az intézményekben dolgozók bérének, valamint a nekik járó területi pótlék emelését.

A Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetőjétől, Blázy Krisztinától megtudtuk azt is, hogy szerencsére Kispesten még nem kellett használni egyetlen intézményben sem az EpiPen Juniort. A most kiosztott gyógyszerek szavatossági ideje 2025 tavaszán jár majd csak le, akkor kell gondoskodni cseréjükről.

Korábban már beszámoltunk arról, egy újpesti kisgyermek ételallergia (mogyoróallergia) miatt bekövetkezett tragédiája hívta fel jó néhány kerületi önkormányzat a figyelmét 2022-ben arra, hogy a gyermekintézményekben minél előbb biztosítani kell az EpiPen Junior életmentő gyógyszert. Azóta az önkormányzat döntése szerint a szavatossági idő lejárta előtt évente cserélik ezeket.

A 2022-ben indult megelőző programot, az azóta elhunyt dr. Fáczán Márta, kispesti immunológus, allergológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvos érezte leginkább magáénak, és akkor, rövid oktatás keretében arra tanította a kispesti pedagógusokat, hogy allergiás eseménynél nagyon fontos, hogy a felnőtt ne essen pánikba, hanem higgadtságot, határozottságot mutasson a kisgyereknek. Ha van az intézményben EpiPen Junior, fél órán belül kell használni, és azonnal értesíteni kell a szakembereket, segítséget kell kérni. Gyorsan kell cselekedni, de van idő, mert a 30-60 perc alatt alakul ki a reakció. Ha van gyógyszer, ha nincs, ha a tünetek, bőr, légúti, keringést érintő, emésztőrendszeri, eszméleti-tudati tünetek közül már az első hármat észlelik, allergiás reakcióra kell gyanakodni, nem szabad késlekedni, hívni kell a mentőszolgálatot.