HÍREK  2024. február 21.      231
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szenior Akadémia újra

A 20. félév indult kedden az önkormányzat és a Milton Friedman Egyetem 50 felettieknek szervezett ingyenes ismeretterjesztő előadássorozatán.

Szenior Akadémia újra
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A Kispesti Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott félévnyitón Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy 2013 őszén indult a kispesti akadémia, és már a 20. félév kezdődött el idén. A kispestiek lelkesedése töretlen, hiszen nemcsak résztvevői az előadásoknak, hanem aktív közreműködői, kialakítói a félévek „tananyagának” is. Idén is sok-sok érdekes téma szerepel a programban, olyanok, amelyek érdeklik, foglalkoztatják az 50+-os korosztályt. A június 9-i önkormányzati és uniós választások miatt, mert a Városháza díszterme a kerületi választási bizottság és iroda hivatalos helyszíne is, kicsit rövidebb lesz ez a félév, de az elmaradó előadásokat, majd a második félévben pótolják – mondta.

Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója, a Szeniorok Kispesti Akadémiájának koordinátora hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott a tavaszi félévnyitón részt venni, ezért a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karáról Semsei Imre indította el az előadások sorát. A „helyettesítő tanár”, aki gerontológiával foglalkozik, irodalmi idézetekkel és képzőművészeti példákkal tartott érdekes előadást az idősödés alapvető folyamatáról és mindazokról a teendőkről, amelyekkel befolyásolni és meghosszabbítani lehet annak időtartamát. Már előadása elején leszögezte: ha akarjuk, akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatjuk élettartamunkat, azaz lassíthatjuk öregedésünket! Nem mindegy tehát, hogy idősödőként csupán szeretnénk, vagy akarunk is hosszabban élni. Az egyén testi, lelki öregedése mellett beszélt a társadalom elöregedéséről, és arról, hogy az elmúlt kétszáz esztendőben az össznépesség élettartama megduplázódott.