HÍREK  2024. február 22.      397
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Beiskolázási tájékoztatót tartottak

Családias légkörben tartotta hagyományos beiskolázási tájékoztatóját a Külső-Pesti Tankerületi Központ és a Kispesti Igazgatói Munkaközösség szerdán késő délután a KMO-ban. 

Beiskolázási tájékoztatót tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Bármelyik iskolát is választják a szülők, mindegyik jó lesz – szögezte le már a találkozó elején Rábel Krisztina tankerületi igazgató, aki bevezetőjében röviden bemutatta a Külső-Pesti Tankerületi Központot, amelyhez a XVIII., a XIX. és a XX. kerületek tartoznak. A tankerületben 2500, iskolában dolgozó munkatárs, köztük 1800 pedagógus, valamint 950 iskolai osztály munkáját 60 tankerületi munkatárs felügyeli, és intézi az ügyes-bajos dolgokat.

Rábel Krisztina kiemelte: viszonylag nagy a tankerület, ezért komoly feladatot jelent az intézmények fenntartása, üzemeltetése, a szakmai munka felügyelete. Ugyancsak óriási az intézmények igénybevétele, ezt az is jól mutatja, hogy üzemeltetésre és karbantartásra tavaly több mint 882 millió forintot költöttek. Beszélt arról, hogy finanszírozott tanulmányi kirándulásra 75 millió forinttal támogatják az iskolákat, és minden iskola, minden osztályának van állandó belépőjegye például a budapesti állatkertbe. A szülőknek nincs közvetlen kapcsolata a tankerülettel, ha igen, akkor már valami probléma van – mondta. A tankerületi igazgató a beiskolázással kapcsolatban arról is beszélt, hogy a szülők közül sokan már biztosan tudják, hová szeretnék beíratni gyereküket, így nekik nem kell, és nem is lehet, de a tankerületnek nem is feladata tanácsot adni, őket befolyásolni a választásban.

Berta Gergely, a tankerület Köznevelési főosztályának vezetője rövid pedagógiatörténeti összefoglalója után néhány fontos szempontot és tudnivalót sorolt fel az iskolaválasztáshoz. Kifejtette, hogy manapság nehéz meghatározni pontosan, mire is készít fel az iskola. Egy biztos, a gyerekek rendkívül sok tudással érkeznek az iskolába, de ezek az ismeretek rendszertelenül vannak a fejükbe, ezért ezt biztosan rendszereznie kell majd a pedagógusoknak. Ezenkívül talán a legfontosabb, hogy megtanuljanak írni, olvasni, számolni, megfelelően kommunikálni és munkában, feladatban együttműködni egymással. De meg kell tanítani nekik a tanulás szeretetét és kedvet kell csinálni a tudás utáni vágyra, hiszen ez a generáció állandóan, élethosszig fog majd tanulni, állandóan átképezik majd magukat. És bár elengedhetetlen a nyelvtanulás, ám kisgyermekkorban ennél is fontosabb, hogy biztos legyen az anyanyelvi tudás, azt tanulja meg a lehető legalaposabban, így az első osztályba nem feltétlenül kell idegen nyelvet tanulni – hangsúlyozta a szakember.

Berta Gergely kérdésekre elmondta: idén az iskolai beiratkozások április 18–19-én lesznek, ilyenkor az intézmények reggeltől estig nyitva vannak, várják a szülőket. Szabad az iskolaválasztás a kerületben, de nem biztos, hogy felveszik a gyereket oda, ahová szeretnék, mert nem körzetes gyereket csak szabad férőhelyekre lehet felvenni. De gyerek nem marad iskola nélkül, mert a körzetes iskolába mindenképpen biztosított a helye. A beiratkozáshoz mindkét szülő beleegyezése szükséges, sőt, mindkét szülőnek jelen kell lennie, lehetőleg egyidőben a beiratkozásnál. Iskolaválasztásnál elsődlegesen tanítót válasszanak, ehhez segítenek az iskolai nyílt napok, az iskolai honlapok, bemutatkozó anyagok. A választásnál ne felejtsék el a gyerek véleményét is kikérni – hívta fel a figyelmét a szülőknek a szakember.

Ezt követően a szülők megnézhették az iskolák bemutatkozó filmjeit, majd kérdezhettek a jelenlévő intézményvezetőktől.