HÍREK  2024. február 22.      369
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emléktáblát avattak a szakrendelő homlokzatán

A Kispesti Egészségügyi Intézet 70. évfordulójára tervezett, de 2021-ben a Covid-járvány miatt elmaradt emléktábla-avatót tartották meg ma délelőtt.

Emléktáblát avattak a szakrendelő homlokzatán
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A köznyelvben az idősebbek által még mindig OTI-nak, SZTK-nak emlegetett Kispesti Egészségügyi Intézetet (KEI) 1951-ben építették, az után, hogy Kispest 1950-ben „nagy Budapest” egyik kerületévé vált, elvesztette önálló városi létét. Az intézmény kerületi fenntartásban maradása közel sem volt olyan kézenfekvő, mint azt gondolnánk, hiszen az elmúlt években szó esett a szakrendelők államosításáról is. Kispest képviselő-testülete azonban úgy döntött, hogy nem csupán megtartja egészségügyi intézményét, hanem mindenféle nehézség, járvány, gazdasági megszorítások, központi elvonások ellenére, komoly fejlesztést hajt végre. Ennek köszönhetően, az elmúlt évek az egészségfejlesztés jegyében teltek, az intézet szakmai vezetésével közösen ma már egy korszerű, jól felszerelt szakrendelő szolgálja a kispestieket. Sajnos a veszély még nem múlt el teljesen – mondta köszöntőbeszédében Gajda Péter polgármester.

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos ez alkalommal mondott köszönetet azért a bizalomért, amely lehetőséget ad neki és az általa irányított szakmai vezetés számára, hogy újabb öt esztendeig irányítsa a KEI munkáját, elvégezze a szükséges fejlesztéseket, felújításokat, bővítse a meglévő szolgáltatások körét, emelje azok szakmai színvonalát, és gondoskodjon arról, hogy megfelelő és fiatalodó orvos csapat végezhesse a kispestiek ellátását. Maradt még tennivalónk bőven, de jól látszik a fejlődés útja. Készek a tervek a tüdőgondozó teljes felújítására, és már csak a program folytatására várnak. Izgalmas elképzelések, fejlesztési tervek formálódnak az intézet 3. emeletén lévő fogtechnikai részleg helyére is, de a második emeleten lévő traumatológia osztály folyosója és rendelői is felújításra várnak – sorolta röviden a közeljövő megvalósításra váró terveit a főigazgató.

Dr. Kumin Marianna hozzátette: egyik legfontosabb vezetői feladatának tekinti a „ház fiatalítását”, a megfelelő orvos-utánpótlás biztosítását. Jó úton járnak ebben is, mert mint mondta, az intézet két szakterülete, a bőrgyógyászat és a szülész-nőgyógyászat, akkreditált képzőhely, így azok a fiatal rezidensek, orvosok, akik itt tanultak, munkahelyüknek választják a KEI-t. Általában sincs okunk a panaszra, mert néhány kivétellel, nincs orvoshiány az intézetben, mint sok más szakrendelőben – hangsúlyozta.

(1948-ban megkezdődött a társadalombiztosítás rendszerének államosítása, centralizálása. Először felszámolták az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) mellett működő más biztosítókat – ezek feladatkörét az OTI vette át –, majd 1950-ben megkezdődött az OTI felszámolása is. Először a kórházak, orvosi rendelők, szanatóriumok kerültek az állam kezébe, majd 1950. november 1-jével az OTI megmaradt működési területeit a Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központ (SZTK) vette át. Ezzel az OTI működése megszűnt.)