HÍREK  2024. március 15.      350

A ’48-as forradalmat ünnepelte Kispest

Hagyományosan az 1911-ben állított Kossuth-szobor előtt tartotta március 15-i ünnepségét Kispest Önkormányzata. A programban az Obsitos Zenekar működött közre.

A ’48-as forradalmat ünnepelte Kispest
A képre kattintva galéria nyílik. (58 kép)

Kispest polgármestere emlékezett a 176 évvel ezelőtti március 15-ére, a napra, amikor az ország „nagykorú lett, kinőtte a középkorból itt ragadt feudalizmust, s a változások máig hatnak, máig tartanak.” Arról beszélt Gajda Péter, hogy nem lehet forradalomról beszélni a szabadságharc említése nélkül: „a forradalom győzött, a szabadságharc elbukott, de március 15-e fénye megmaradt, emléke soha nem esett el. Ha a mából visszanézünk, azt gondolhatjuk, hogy március 15-én már eldőlt október 6. sorsa. De a tegnap március 15-éjén még hittek a holnapban.” A jelen ünnepről szólva arról beszélt, hogy bár „tisztelgünk a forradalom hősei és eszméi előtt, és nyugalom honol az országban, már nem küzdünk Béccsel, de nem felejthetjük el, hogy Európa nem csendes újra, nem zúgta el forradalmait, hiába szólt egykor így a dal. Európában ma ismét a szabadságért harcolnak a szomszédunkban, ráadásul az egyik fél ismerős szereplő 1848-49 történetéből. Az a szerdai március 15-e 1848-ban kijelölt egy utat, a modern Magyarországhoz vezető hosszú, kanyargós és gyakran göröngyös utat, amelyről néha letévedt az ország, de szerencsére mindig visszatért rá. Mert amikor nem azon az úton jártunk, mindig rosszul jártunk. Tartsuk együtt Magyarországot ezen a kijelölt úton” – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepi megemlékezés az Óh, szabadság, hadd nézzünk szemedbe című zenés-táncos irodalmi műsorral folytatódott, amelyben közreműködtek Borbély Richárd és Meskó Mónika színművészek, valamint a Forgatag Művészeti Társaság táncosai. A műsor rendező-koreográfusa Paár Tibor, írója-rendezője Meskó Zsolt volt.

A rendezvény zárásaként koszorút helyezett el a szobor talapzatán Gajda Péter polgármester, a három alpolgármester, Vinczek György, Ternyák András, Varga Attila és dr. Benedek-Szabó Andrea aljegyző az önkormányzat képviseletében, valamint Kispest két országgyűlési képviselője, Arató Gergely és Hiller István.

A pártok, egyházak, intézmények, civil szervezetek és nemzetiségek közül koszorúzott: Demokratikus Koalíció Kispesti Szervezete, Jobbik – Konzervatívok Kispesti Szervezete, KDNP Kispesti Szervezete, Momentum Mozgalom Kispesti Szervezete, MSZP Kispesti Szervezete, Párbeszéd Magyarországért Kispesti Szervezete, Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301. Kazinczy Ferenc Cserkészcsapat, Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség és az Ady Endre Református Általános Iskola, valamint a Szőlőskert Református Óvoda, Kispesti Evangélikus Gyülekezet, ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete nevében Égi Pál, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, Gazdasági Ellátó Szervezet, Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola, Kispesti Ifjúsági Önkormányzat, Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete, Kispesti Nagycsaládosok Egyesülete, Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest, Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum, Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, Kispesti Véradók Egyesülete, Székelyország Tündérkertje, Wekerlei Társaskör Egyesület.