HÍREK  2024. március 26.      353

Elkészült újabb három bérlakás felújítása

Befejeződött a „Lakhatási problémák komplex kezelése Kispesten” című projekt. Ennek eredményeképpen három kispesti, szociálisan rászoruló család költözhet húsvét után felújított önkormányzati bérlakásba – mondta el Gajda Péter polgármester a mai programzáró eseményen.

Elkészült újabb három bérlakás felújítása
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Sikeres fővárosi pályázat segítségével, amelyben Kispest Önkormányzata, mint konzorciumvezető és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete, mint konzorciumi tag vett részt, a Fővárosi Szolidaritási Alap pályázat keretében bruttó 26 millió forint támogatást nyert három önkormányzati lakás (az Irányi utca 48., a Kisfaludy u. 78. és Pannónia u. 46. szám alattiak) felújítására, amelyekbe három család költözik ki hamarosan a Családok Átmeneti Otthonából (CSÁO). A teljes beruházás bruttó 43,3 millió forintból valósult meg a Kispest Kft. koordinálásával.

A polgármesteri program részeként 2019 óta kiemelten fontos a szociálisan rászorulók lakhatási problémáinak enyhítése, amelyre saját és külső forrásokból fordítunk, illetve keressük azokat a partnereket, akik segíteni tudnak ebben. Az elmúlt 3-4 évben csaknem húsz lakást próbáltunk biztosítani a rászoruló családoknak évente. Ebben a projektben a felújítások 2023 júliusában kezdődtek, és ez év márciusára már az ugyancsak leromlott állapotú, önkormányzati lakások teljesen felújítva várják új bérlőiket - mondta el az eseményen Gajda Péter polgármester.

De ez nemcsak egyszerű szociális lakáskiutalás, hanem immáron húsz esztendeje egy komplex szociális program, amely szinte teljesen egyedülálló a fővárosban, de talán az országban is, hogy a CSÁO-ból megpróbálja az önkormányzat bérlakásba „kigondozni” a családokat. A projekt bérlakás felújítási tevékenységein túl a CSÁO-ban élő családok számára 2023 nyara óta biztosítják a nappali gyermekfelügyeleti rendszert, továbbá közösségépítési céllal 10 alkalommal közösségi programokat és családi napokat tartottak. A kiválasztott szakemberek 12 ízben önálló életvitelre való felkészítést segítő interaktív előadásokat tartottak a célcsoport felnőttjeinek - tette hozzá a polgármester.

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) vezetője arról beszélt, hogy ennek a három családnak remélhetően hosszú távra rendeződik majd a sorsa. A most ide költöző családok olyan élethelyzetben vannak, hogy önállóan, saját erejükből, bár dolgoznak, van rendszeres jövedelmük, bizonyosan nem tudnák megoldani lakhatási problémájukat, csak az önkormányzat segítségével. Ez egy remek lehetőség arra, hogy az itt nevelkedő gyerekek mostantól egy más mintát lássanak. Az ide beköltöző családokat nem hagyjuk magára, a szakemberek továbbra is figyelemmel kísérik sorsukat, életüket, ha kell segítenek nekik a hétköznapokban.

Ugyancsak a projekt keretében elindult az önkormányzat új, raktár-logisztikai szolgáltatása, amely a helyi felajánlásokból rászoruló családok számára biztosít használt bútorokat, háztartási eszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek az önálló élet elindításához. A most költőző családok is innen kapnak segítséget otthonaik berendezéséhez, felszereléséhez - mondta el az intézményvezető.

Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója a záróeseményen arról beszélt, hogy fővárosi szinten példaértékű és kiemelkedő az önkormányzat és a Vöröskereszt kapcsolata, nem ez az első és egyetlen közös program, amely megvalósult az együttműködésük során. Büszke vagyok rá, hogy kézzel fogható eredménye is van ennek az együttműködésnek - hangsúlyozta.
Ennek a három lakásnak a felújítása pedig egy újabb szakmai kísérletnek is az eredménye, hiszen a Vöröskereszt  üzemeltet egy Szolgáltatóházat, amelynek  projektmenedzsere Péter István, aki hajléktalanokból álló karbantartó, műszaki csapatával vett részt a lakások felújításában, akik szociális munkások közreműködésével vettek részt a projektben, és ezzel is lehetőséget kaptak ahhoz, hogy ők nagyobb eséllyel integrálódhassanak vissza a munka világába. Bár számtalan nem várt akadállyal kellett megbirkózniuk, de megérte, mert az eredmény magáért beszél - tette hozzá az igazgató.

A fővárosi önkormányzat 2021-ben indította újra a Fővárosi Szolidaritási Alapot, azzal a céllal, hogy több mint 300 millió forint keretösszegű forrással hirdessen pályázatokat a témakörben. Ennek része ez a kispesti pályázat is a lakhatási problémák kezelésére. A beérkezett 39 pályázatból 20 nyertes pályázat született – tájékoztatta a jelenlévőket Balog-Urbanovszky Zsuzsanna, a Fővárosi Szociális Közalapítvány projektmenedzsere (a projekt a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával valósult meg). 

PROJEKTZÁRÓ KÖZLEMÉNY

fsza  voroskereszt