HÍREK  2024. április 04.      268

Védeni és fejleszteni a járóbeteg-ellátást

Bár a kerületi szakrendelők államosításnak terve az „asztalfiókokban maradt”, mégsem lehetünk nyugodtak, félő, hogy az önkormányzati választások után ez a téma újból napirendre kerül – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester a Kispesten tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülés utáni sajtótájékoztatón, ahol a kerületi járóbeteg-ellátás megvédését jelölte meg az egyik legfontosabb közös ügynek a főváros és a kerületek között.

Védeni és fejleszteni a járóbeteg-ellátást
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

A kihelyezett főpolgármesteri kabinetülésen röviden áttekintették az elmúlt évek közös sikereit, eredményeit, valamint a következő ciklusra tervezett fejlesztésekről, intézkedésekről beszéltek. Gajda Péter polgármester, valamint a három alpolgármester, Vinczek györgy, Varga Attila és Ternyák András mellett Kispest két országgyűlési képviselője, dr. Hiller István és Arató Gergely is jelen volt a megbeszélésen.

A főpolgármester nem először járt Kispesten. Legutóbb tavaly novemberben Csorba Dávid, a Duchenne-szindrómás, izomsorvadásban szenvedő kispesti fiatalembert látogatták meg közösen Gajda Péter polgármesterrel, de az Első Budapesti Lakógyűlésen, az 50-es villamos vonalán a CAF-villamosok forgalomba állításánál, valamint a Budapesti Rezsifórumon is találkozhattak a kispestiek Karácsony Gergellyel egy éven belül. Intenzív és konstruktív az együttműködés a főváros és a kerület között – állapították meg a mai találkozó résztvevői.

Az ülést követően közösen elmentek a Kispesti Egészségügyi Intézetbe, ahol az intézmény főigazgató-főorvosa dr. Kumin Marianna mutatta meg a már egy éve működő az egynapos sebészetet, és tájékoztatta a fővárosi vezetőket az intézményben történt felújításokról, műszerparkbővítésről. Ezután látogatást tettek a Csillagfény bölcsődében, ahol hamarosan véget ér a Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja elnevezésű dán-magyar nemzetközi program, amelyről Aszódi Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője tájékoztatta fővárosi vezetőket. Kiss Ambrus és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek pedig megnézték az átadás előtt álló 3 szociális bérlakás egyikét, a wekerlei Pannónia u. 46. szám alattit, amelyet szintén fővárosi pályázatból újított fel a kerület. Az önkormányzat által működtetett Családok Átmeneti Otthonában zajló komplex szociális programról Ormódi Róbert, a Kispesti Szociális Centrum munkatársa adott rövid tájékoztatást a helyszínen.

A főpolgármester ez alkalommal elmondta, hogy azok a közszolgáltatások, elég csak az iskolákra, kórházakra gondolni, amelyek átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz, „sokkal rosszabbul működnek”, mint korábban, mert ezekre összességében jóval kevesebbet költenek. Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy éppen ezért a második Budapesti Lakógyűlésen a Rákosrendezőre tervezett „gigaberuházás” mellett kíváncsiak lesznek a budapestiek véleményére arról is, hogy maradjon-e a járóbeteg-ellátás továbbra is a kerületeknél vagy kerüljenek az államhoz. A főváros álláspontja ebben teljesen egyértelmű és világos, hiszen „az elmúlt években nagyon sokat küzdöttünk a kerületekkel közösen, hogy javítsuk a járóbeteg-ellátás színvonalát”. Ezért az önkormányzati választásnak is nagyon fontos tétje, hogy az egészségügy legjobban működő szeletét, a járóbeteg-ellátást továbbra is az önkormányzatokra bízzák – hangsúlyozta.

Kispesten is nagyon fontos fejlesztések valósultak meg abból a 23 milliárd forintból, amelyet a kormánnyal kötött megállapodás értelmében tudtak egészségügyi intézmények felújítására a kerületeknek biztosítani. Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy az Egészséges Budapest program keretében Kispest elsőként kapott komoly, több mint 1 milliárd forintos támogatást az egynapos sebészet kialakítására a Kispesti Egészségügyi Intézetben. Az egészségügyi fejlesztés részeként valósult meg a gyermekorvosi rendelő átépítése, a diagnosztikai központ kialakítása, valamint számos műszer beszerzése is – emelte ki a polgármester.