HÍREK  2024. április 14.      146

Együtt báloztak a nemzetiségek

Kispest Önkormányzata és a kerületi nemzetiségi önkormányzatok közös kulturális estet és bált tartottak pénteken a KMO Művelődési Központban.

 

Együtt báloztak a nemzetiségek
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Nagy öröm számunkra, hogy most mi láthatjuk vendégül a kispesti nemzetiségi önkormányzatok képviselőit, aktivistáit, szimpatizánsait. Tavaly, amikor a hagyományos kerületi nemzetiségi estjüket szerveztük vetődött fel a gondolata egy bálnak, amelyre az önkormányzat hívná őket. A kerületben működő mind a 10 nemzetiségi önkormányzat elfogadta a meghívásunkat és eljöttek erre a közös estére – mondta köszöntő beszédében a házigazda intézmény vezetője, Gábor Ilona.

Évek óta kiváló az együttműködés a kerületi nemzetiségi önkormányzatok és az „anyaönkormányzat” között. Ezt példázza, hogy a nemzetiségek kezdeményezésére folyamatosan bővültek a kerület testvérvárosi kapcsolatai, gyerekek és felnőttek érkeztek Magyarországra és utaztak a testvérvárosokba. A kispesti nemzetiségek aktívan részt vesznek a város életében. Az a jövő feladata, hogy jobban megismertessük őket a kispestiekkel – mondta pohárköszöntőjében Vinczek György, a nemzetiségek kerületi életét is koordináló alpolgármester.

Vinczek György az este folyamán egyenként bemutatta az eseményen résztvevő nemzetiségi önkormányzati vezetőket, és szólt néhány szót közösségeik tevékenységéről.

A bolgár elnök Tütünkov-Hrisztov Jordán. Kispest bolgár testvérvárosa Smolyan 2004 óta. A bolgár nagykövet évente több alkalommal ellátogat Kispestre, mert részt vesz a Víz világnapján a Rodopei-ivókútnál tartott ünnepségen, valamint aktívan közreműködik a Smolyanból hozott paradicsommagokból nevelt palánták osztásánál.

A kispesti cigányok elnöke Balogh Elek. A helyi közösséget leginkább az Aranyházban szervezett kulturális és képzési programokból ismerhetik a kispestiek.

A helyi görög közösség vezetője dr. Szalimka Nafszika. A kispesti görögök aktív részesei a KMO-ban rendszeresen tartott görög táncházaknak.

A horvátok elnöke Zlatár György. Kispest horvát testvérvárosa Verbovecz 2004 óta. A horvát nemzetiségi farsangok helyszíne mindig a KMO.

A lengyelek elnöke Ferenczi István. Kispest testvérvárosa Krzeszowice 2009 óta, amely kapcsolat mostanában újult meg.

A németek vezetője Gáspárné Kerner Anna. A nemzetiségi önkormányzatnak köszönhető, hogy Kispesten az Erkel iskolában és a Deák gimnáziumban német osztályok alakultak, de óvodai szinten is ismerkedhetnek kispesti gyerekek a német nyelvvel. A helyi sváb bálok pedig országszerte híresek.

Az örmények elnöke Diramerján Artin. Az örmény színház gyakori vendége a KMO-nak, de az állami kapcsolatok bővülésével a kerületi kapcsolat is bővülhet.

A románok vezetője Dániel Adalbert. A romániai Tasnáddal 2018 kötött megállapodást az önkormányzat: ez a legfiatalabb testvérvárosi kapcsolat, a közös tevékenység elsősorban turisztikai.

A szerbek elnöke Rusz Boriszláv. Kispest testvérvárosa Zombor 2002 óta, ez az egyik legrégebbi testvérvárosi kapcsolata a kerületnek, amely elsősorban kulturális és turisztikai. A napokban jártak szerb óvónők Kispesten tapasztalatcserén a Mese-Vár óvodában.

Az ukránok vezetője Margitics Natália. Az elmúlt években az eddiginél jóval aktívabb volt a helyi közösség tevékenysége, amely elsősorban a háború sújtotta területről érkezők támogatásával telt. A kerület legfiatalabb önkormányzata alig öt éve alakult, és csak remélik, hogy hamarosan már tevékenységük során bemutathatják helyi kultúrájukat is.

A kispesti nemzetiségi önkormányzatok nevében Tütünkov-Hrisztov Jordán köszönetet mondott az összejövetel megszervezéséért, és elmondta, hogy a kispesti önkormányzat nemzetiségeket támogató tevékenysége országosan is példaértékű, majd sok sikert kíván minden nemzetiségnek a közelgő nemzetiségi önkormányzati választáshoz.