HÍREK  2024. április 22.      180

Dán-magyar nevelési programzáró

Lezárult a Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja elnevezésű dán-magyar, 2020 óta tartó nemzetközi projekt. A záró konferenciát a Bölcsődék napja (április 21.) alkalmából tartották hétfőn a KMO-ban.

Dán-magyar nevelési programzáró
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy mit is jelentett a kispesti kisgyermeknevelők számára ez a nemzetközi program, milyen kétségek között indultak neki a bölcsődében dolgozók a számukra ismeretlen dán pedagógiai képzésnek. Biztos vagyok abban, hogy a dán szakemberek is sokat tanultak a magyar kisgyermeknevelőktől, akik jól felkészült, újdonságokra nyitott szakemberek – hangsúlyozta a polgármester.

Hálás vagyok, hogy a kerületi intézményekből, óvodákból, bölcsődékből ilyen sokan eljöttek, hogy együtt ünnepeljék velünk az első magyarországi bölcsőde 172 évvel ezelőtti megnyitását, illetve a sikeres dán-magyar programnak a zárását, hiszen a bölcsőde a gyermek alapellátás legrégebbi formája – emelte ki beszédében Aszódi-Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője. A most záródó pedagógiai program sikeréhez sokan járultak hozzá, amelynek már az indulás is mesébe illő volt, hogy a véletlen hozta a dánokat Kispestre, a Csillagfény bölcsődébe. A közösen eltöltött négy esztendő alatt megtapasztaltuk, hogy a „gyermekképünk” azonos, és ugyanazt szeretnénk: boldog gyermekkort biztosítani, hogy majd felnőttként is elégedettek lehessenek. A dán és a magyar módszerek olykor eltérnek, de ez a gyakorlati különbség nem elválaszt, hanem összeköt – hangsúlyozta az intézményvezető.

A beszédek után adták át az önkormányzat által 14. alkalommal megrendezett Bölcsődék napjához kapcsolódó Bölcsődei díjakat, elismeréseket. Az Elismerő Okleveleket Aszódi-Sikter Éva intézményvezető, Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester adták át.

Elismerő Oklevélben részesült 2024-ben:

Horváth Lászlóné Zsuzsa, aki 1988 óta dolgozik a Csillagfény bölcsődében. Frissen végzett fiatalként került ide, most vezető-helyettesként tevékenykedik. Az idősebb, tapasztaltabb kollégáktól tanulta meg a szakma szépségét és azt, hogy hivatásának érezze azt, amit csinál. Szívügyének tekinti a bölcsőde hagyományainak megőrzését, a gyermekekben rejlő értékek, szülők támogatását, a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges körülmények biztosítását.

Berkes Lászlóné,  aki a Gyöngyszem bölcsőde telephelyvezetője 2013 óta. Pályáját kisgyermeknevelőként kezdte, de mindig törekedett arra, hogy tudását fejlessze, továbbképezze magát. Nyitott az újdonságokra, és ezt a szemléletet próbálja átadni kollégáinak is. A pályakezdőket segíti, vezetőként arra törekszik, hogy a mindennapi gyermekellátásban a kisgyermekek a lehető legjobb körülmények között tölthessék napjaikat.

Fidler Anita, aki 2019-től a Harangvirág bölcsődében, majd 2021-től a Bokréta bölcsődében tölti be a kézbesítő-bevásárló munkakört. 2020 óta szakszervezeti tag. Munkáját odaadóan, maximális odafigyeléssel végzi, mindent megtesz a felmerülő problémák megoldása érdekében. A beszerzések alkalmával törekszik arra, hogy a legjobb alapanyagokat vásárolja, figyelembe véve a bölcsőde és a gyerekek érdekeit, szükségleteit.

Az oklevelek átadása után Vinczek György alpolgármester néhány évvel ezelőtti élményét osztotta meg a hallgatósággal. A Wekerlei Kultúrházban 2017-ben volt egy országbemutató, amelynek vendége volt Dánia. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy néhány év múlva a „dán életérzés” megfejtésére sor kerül majd Kispesten is - mesélte az alpolgármester.

A dán projektvezető, Claus Beyer Iversen, lépésről lépésre mutatta be a program legfontosabb lépéseit. Külön kiemelte annak a véletlennek a fontosságát, amely Kispestre hozta őket. 2019 nyarán keresték fel Kispestet, hogy más európai országokhoz hasonlóan (Lengyelország, Románia, Bulgária) mintaprojektet indítanának Magyarországon. A projekt elsődleges célja, a kisgyermeknevelők kompetenciáinak, készségeinek és tudásának fejlesztése a gyermekek életminőségének javítása és fejlődésük elősegítése érdekében. Mikor ide érkeztek, fogalmuk sem volt a magyar bölcsődei nevelés gyakorlatáról, ők is itt tapasztalták, ismerték meg azt. Remek választásnak bizonyult a Csillagfény bölcsőde. Mindvégig kíváncsiak voltunk egymásra, és megbíztunk egymásban. Alapvetően egyetértettünk abban, hogy minél korábbi életkorban kezdődik a fejlesztés, az oktatás, annál eredményesebb, sikeresebb. Az oktatásban fektetni mindig megtérülő beruházás, okos befektetés, de nem közgazdasági feladat. A jól kigondolt kisgyermeknevelés eredményeképpen olyan felnőttekké válnak majd gyerekeink, akik képesek lesznek saját életüket irányítani – hangsúlyozta.

Aszódi-Sikter Éva intézményvezető a program magyar vonatkozásairól, tapasztalatairól, nehézségeiről, örömeiről, sikereiről beszélt. Saját magunkat is le kellett győzni, hiszen mi sokszor túlféltjük a gyerekeinket, míg a dánok engedik őket szabadon felfedezni. A kisgyermekek mosolyáért dolgoztunk az elmúlt négy évben, de megkaptuk a szülők és a munkatársak mosolyát is. Itt nem csak tanultunk egymástól, hanem barátságok is születtek – mondta.

Erdősné Pusztai Anikó, bölcsődei kisgyermeknevelő pedig saját tapasztalatai alapján számolt be a projektről. Külön kiemelte a projekt részeként átépített bölcsődeudvart, amely lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy többet mozogjanak, nyáron pancsoljanak, a teljes udvaron kerékpározzanak, ha tetszik más csoportoknál szomszédoljanak, szabadon barangoljanak a teljes udvaron, és közös programként akár tűzet is rakjanak.

Hiller István országgyűlési képviselő hozzászólásában azt fejtegette, hogy a hazai politikusok többségének ma még idegen a dán-gondolat az oktatásba való „beruházásról”, és az együttműködés lehetősége más nemzetekkel a célok elérésében. A mai politikusgenerációkban ott van az a kettősség, amely egyfelől még azt hangsúlyozza, hogy mindent magunknak kell megoldanunk, mindig, mindenben egyedül vagyunk, nincs semmiféle segítségünk, míg a másik oldalon a barátok szerzése, az együttműködés, a másoktól való tanulás, a vélemény- és tapasztalatcsere áll a középpontban. Ez a projekt itt Kispesten több, mint egyszerű képzés, ez egy mentalitás, amit mindenképpen követni érdemes – hangsúlyozta.

A nap záróeseményeként a képzésben résztvevők okleveleket vehettek át Claus Beyer Iversentől és Vinczek Györgytől, valamint a dán-magyar bölcsődei program oktatóitól, Mette Specht Kristiansentől, Frederikke Dybdahltől, Elisabeth Laursentől és Johanne Hempeltől, majd meglepetésként a bölcsődei dolgozók egy színpadi mesével mondtak köszönetet a dánoknak az együtt töltött évekért.

Az eseményen részt vett Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia magyarországi nagykövete és Nitsch Ádám politikai és diplomácia attasé is.

Dán-magyar nevelési programzáró
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Bár már októberben elkészült a Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja elnevezésű dán-magyar bölcsődei projekt részeként a Csillagfény bölcsőde udvara, de a megnyitó ünnepséget a Bölcsődék napjához (április 21.) kapcsolódóan a nemzetközi program zárásaként hétfőn tartották a konferencia után.

A vidám udvarnyitóra meghívást kaptak a Csillagfény bölcsődébe járó gyerekek és szüleik, hozzátartozói is. Ez alkalommal Aszódi-Sikter Éva, az Egyesített Bölcsődék vezetője megköszönte nekik is azt a türelmet és bizalmat, amellyel segítették a dán Villum Alapítvány támogatásával 2020 februárjában indult nemzetközi pedagógiai programot. A családi napon sok-sok meglepetés, kézműveskedés és játék várta a gyerekeket. De zenét az Alma Együttes is, és a szabad tűzön készült pattogatott kukorica után megpróbálkoztunk a hot-dog készítéssel is – mesélte az intézményvezető.

Mint arról már beszámoltunk, a nemzetközi projekt része volt a bölcsőde udvarának átalakítása, ami azt jelentette, hogy „egylégterű”  ett az udvar, azaz megszűntek a csoportok saját udvarrészei, minden kisgyerek szabadon  játszhat a többiekkel. Próbálták a dán tapasztalatokat, ötleteket átültetni a budapesti, kispesti viszonyok közé, az volt a szándékuk, hogy az új udvar hasonlítson a dán bölcsődék udvarához, ahol elsődleges cél a mozgásfejlesztés. A pályázati keretből több képesség- és készségfejlesztő játékot is beszereztek a gyermekek számára. Tavaly június végén indult az építkezés, amelyet a Közpark végzett el a nyári zárvatartás alatt. A munka során figyelembe vették a Csillagfény bölcsőde munkatársainak javaslatait, így alakították ki az új udvart.

A teljesen megújult udvaron a leginkább szembeötlő változások a színes, nagy gumírozott felületek, a dombok, a biciklis-kör alagutakkal, valamint a filagória, ahol jó időben foglalkozásokat lehet tartani, és a füvesítés az öntözőrendszer. Egy-két fából készült régebbi játékot is felújítottak, de a játszóeszközök zömét újonnan szerezték be.