HÍREK  2024. július 02.      534
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntötték az egészségügyi dolgozókat

A Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) központi röntgen-szakrendelés vezető szakorvosát, dr. Seprényi Katalin Hortenziát, az angiológiai szakrendelés szakorvosát, dr. Standi Katalint, a kardiometabolikus ambulancia szakasszisztensét, Kolev Gabriellát és az intézetvezető főnővérhelyettes, ortopédiai asszisztenst, Tihanyi Andreát részesítette elismerő oklevélben a kispestiek egészségéért végzett kimagasló munkáért. A Semmelweis-napi ünnepséget (július 1., Semmelweis Ignác születésnapja) a KMO-ban tartották.

Köszöntötték az egészségügyi dolgozókat
A képre kattintva galéria nyílik. (23 kép)

Az ünnepség elején köszöntötték a 2024. május 30-án az önkormányzat dísztestületi ülésen kitüntetett egészségügyi dolgozókat, a Kispestért díjas Janurik Erzsébet vezető védőnőt, Prof. Emer. Dr. Rosiwall Lászlót, a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Nephrologiai Kutató és Képző Központ vezetőjét és dr. Szabó István Imre kardiológus-angiológust, valamint a Dicsérő oklevélben részesült dr. Simon Lajos pszichiáter, rendelésvezető főorvost.

A KEI főigazgató-főorvosa arról beszélt, hogy a Semmelweis-nap jó lehetőség arra, hogy számot adjunk az előző évben végzett munkáról, beszámoljunk az eredményekről, sikerekről, összegezzük a kispestiek véleményét a munkánkról. Mindent, amit terveztünk, sikerült megvalósítanunk, például a műszerfejlesztésben. Már segítik a gyógyító munkát az új ultrahangkészülékek, és hamarosan használatba kerülhet a régóta várt digitális mammográfiás eszköz is – mondta dr. Kumin Marianna. Fő feladatunk a gyógyítás! Ez a mi dolgunk! Megfelelő empátiával, odafordulással, kommunikációval és a szó pozitív értelmében, alázattal. Pedig sokszor nem is olyan egyszerű a betegekkel való kommunikáció, hiszen a digitális világban, az internetről tájékozódva a betegek „túlképzettek” saját bajaik ismeretében, kezelésében. A betegekkel való kommunikációban, az intézményben elfogadott „minősített stílusban” való beszédben rengeteget fejlődtek a KEI munkatársai, ezt jelzik a visszajelzések is – szögezte le a főigazgató.

Dr Kumin Marianna ez alkalommal jelentette be, hogy a KEI frissen festett ma még üres falaira a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület 16 műalkotásának másolata kerül fel. Az intézmény vezetésével közösen válogattuk ki a képeket úgy, hogy az adott szakrendeléshez tartalmában és hangulatában is illő alkotás kerüljön – mondta Škoda Éva, az egyesület elnöke, amikor a felajánlott képek közül átadta Getto Márton fotográfus munkáját a főigazgató-főorvosnak.

Testünk és lelkünk titkai végeláthatatlanul bonyolultak. Az orvostudomány fejlődése ezt segítheti, de mi magunk is sokat tehetünk saját egészségünkért. A kerületben mintegy 360 orvos, szakdolgozó áll az egészségügy szolgálatában, amelynek megfelelő szinten tartása, fejlesztése az önkormányzat és az állam közös feladata, együttműködésük eredménye. „Az orvoslás a bizonytalanság tudománya és a bizonyosság művészete”– idézte Semmelweis kortársát, a kanadai William Oslert, az egészségügyi dolgozókat köszöntő Vinczek György alpolgármester.

Ezek után a hagyományoknak megfelelően a KEI legfrissebben kinevezett főorvosa, dr. Ujfaludi Adrienn bőrgyógyász, rendelésvezető főorvos mondta a Semmelweis-napi ünnepi beszédet. A főorvos nagyon röviden felelevenítette a Semmelweis-nap fontosságát, és arról beszélt, hogy az elmúlt 150 évben milyen elképesztő fejlődésen ment keresztül az orvostudomány. Ez a rohamos változás, komoly lehetőségeket, de kihívásokat jelet az egészségügyben dolgozóknak. Ma még nem is tudjuk, nem is sejtjük, milyen újabb és újabb lehetőségek állnak majd rendelkezésünkre a diagnosztikában és a gyógyításban. Ezért nem dőlhetünk hátra, hanem folyamatosan kell tanulnunk és fejlődnünk nekünk is – hangsúlyozta.

Kispest Önkormányzata minden évben a Közművelődési, Oktatási, Egészségügyi, Ifjúságpolitikai és Sport Bizottság (KOSIE) döntése alapján elismerő oklevelet adományoz azon kispesti orvosok és egészségügyi szakdolgozók, valamint a munkájukat hatékonyan támogató szakemberek, segítő munkatársaik részére, akiknek kiemelkedő színvonalú munkája példamutató a szakmai közösség és Kispest polgárai számára egyaránt. Az elismeréseket Paróczai Anikó, a KOSIE Bizottság elnöke és Vinczek György alpolgármester adták át.

A Kispestiek egészségéért végzett kimagasló munkáért Elismerő Oklevélben részesült:
- Dr. Seprényi Katalin Hortenzia a KEI Központi Röntgenszakrendelés vezető szakorvosa, aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte általános orvosi diplomáját 1984-ben, radiológiából szakvizsgát tett 1991-ben. Orvos–közgazdász és orvos-menedzser másoddiplomát szerzett 2006-ban, és a jelenlegi munkáját is nagyban támogató, igen értékes emlődiagnosztikai licence-vizsgát 2003-ban szerezte meg. A tanulmányok elvégzését követően 1989-ig az Uzsoki utcai kórházban dolgozott, a következő 10 évben a Szent Margit Kórházban, ezt követően és jelenleg is a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeleti munkájában, a sürgősségi ellátásban vesz részt. Emellett a VI. kerületi szakrendelőben a radiológiai osztályon részidőben, illetve a KEI radiológiai osztályán 2016 áprilisától dolgozik. Rendelésvezetőként látja el igen magas szinten sokirányú szakmai és vezetői feladatát. Nem általános, hogy valaki egy személyben kiváló röntgendiagnoszta, igen nagy hozzáértéssel végzi az erek és lágy részek, ízületek és nem utolsó sorban az emlő vizsgálatát. Ő az az orvos, aki mindenkinek rendelkezésére áll a szükség idején, legyen az alapellátó vagy szakrendelésben dolgozó kolléga, kérését a legnagyobb tudással és készséggel látja el. Vezetése alatt jó hangulatú, összeszokott csapat áll a betegek szolgálatára.

- dr. Standi Katalin, a KEI belgyógyászati-angiológiai szakrendelés szakorvosa, aki szakmai tapasztalatát az orvosi diploma átvétele után 1979-2008-ig a BM Kórházban, majd 2008-2021-ig a Szent Margit Kórházban szerezte. Ezzel párhuzamosan 1996-tól részállásban a KEI kardiológiai osztályán dolgozott 2021-ig. Széles körű, kórházi belgyógyászati tapasztalatait a járóbeteg rendelésen kamatoztatja 2021-től. Jelentős terhet vesz le a kardiológiai osztályról, hiszen nyomon követi a vérnyomásbetegek gyógyszerelését, EKG-t elemez, a többi szakma által indikált infúziós kezelések lehetőségét mérlegeli és felügyeli. A megüresedett háziorvosi alapellátási feladatok ellátására első körben jelentkezett és nyújtott orvosi segítséget a Berzsenyi utcai telephelyen a betöltetlen háziorvosi praxis helyettesítésében. Kimagasló belgyógyászati tudása, logikus gondolkodása, kollegiális magatartása, betegekkel tanúsított empatikus attitűdje miatt elismert orvosa a KEI-nek.

- Kolev Gabriella, a KEI kardiometabolikus ambulancia szakasszisztense, aki 1988-ban kezdte meg ápolói munkáját az Országos Traumatológiai Intézetben, 1995-től a Fővárosi Önkormányzat Erzsébet Kórház – Rendelőintézet, majd ezt követően 14 éven keresztül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet munkatársa volt. 1996-ban diabetológiai szakápoló képesítést szerzett. A KEI-ben 2017 májusa óta dolgozik. Hatalmas munkatempóval és szakmája iránti elköteleződéssel segíti az orvoskollégákat és oktatja a cukorbetegeket lábápolásra és a helyes táplálkozásra. Határozottságával a betegek elfogadják és követik valamennyi útmutatását. A szakmai tevékenységén túl szívén viseli a kardiometabolikus ambulancia műszerekkel történő fejlesztését és korszerűsítését, felhasználva szakmai pályafutása során kialakított emberi kapcsolatait és sikerrel megírt pályázatait. Innovatív gondolkodása példamutató. A Magyar Diabetológia Társaság fennállásának 100 éves évfordulójára benyújtott „A cukorbeteg-gondozás helyi történetének, fejlődésének bemutatása, jövőbeli lehetőségek, tervek” című nyertes pályaművéért 2022-ben elismerést kapott.

- Tihanyi Andrea, a KEI intézetvezető főnővérhelyettese, ortopédiai asszisztens, aki 1990-ben végzett és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet kórházában kezdett dolgozni. Folyamatosan képezte magát 1992-ben szakápolói, 1995-ben körzeti ápolói, 1998-ban ápoló, 2003-ban egészségügyi menedzseri, 2004-ben denzitometriai képzésen vett részt és sikeres vizsgákat tett. 1993-ban az Aranykereszt szociális otthonban, majd 1994-től a KEI-ben dolgozik. 1993-1998-ig másodállásban az intézetben működő ügyeleti rendszerben dolgozott. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megalakulás óta a XIX. kerületi alelnökként, majd a X-XVII-XVIII-XIX. helyi szervezet egyik alelnökeként látja el a feladatait. 2018 óta megbízott intézetvezető főnővérhelyettes.

Ez alkalommal a MESZK helyi szervezetének alelnöke, Tihanyi Andrea a szervezet Elismerő Oklevelét adta át Risiné Fehér Viktóriának, a Kispesti Egészségügyi Intézet szemészeti szakrendelési asszisztensének. Risiné Fehér Viktória 1994-ben végzett a Batthyány-Strattmann László Egészségügyi Szakképző Iskolában, majd 2004-ben képesítő vizsgát tett ápoló szakon a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskolában. 1998. április 15. óta dolgozik a KEI-ben, előbb a fül-orr-gégészeten, utána a szemészeten. Az egynapos sebészet szemészeti műtétjeiben az elő- és utóvizsgálatban a lencsetervezésben nagy segítséget jelent az orvoskollégáknak.

Az ünnepi műsorban fellépett:
Orbán Bori énekes és Pánczél Kristóf zeneszerző, zongoraművész, valamint Áchim Kovács Anikó hegedűművész, akit Faludi Judit, Liszt-díjas csellóművész, és zongorán Vida Mónika Ruth Junior-Príma díjas zongoraművész kísért.