HÍREK  2024. augusztus 27.      165

Megújult a Szivárvány óvoda

A tisztasági festésen túl kicserélték a radiátorokat és a lapos tetős épület nyári hűtésére légkondicionáló készülék került a Szivárvány tagóvoda második szintjének csoportszobáiba. Ternyák András alpolgármester az óvoda vezetőjével, Velenceiné Horváth Zsuzsannával és az önkormányzati intézmények nyári felújítását végző Kispest Kft. ügyvezetőjével, Horváth Gyulával tekintette meg az új nevelési év kezdete előtt az óvodát.

Megújult a Szivárvány óvoda
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Ternyák András kérdésünkre elmondta: a Szivárvány óvodában elvégzett felújítások részei annak az intézményfejlesztési programnak, amelynek keretében az önkormányzat 27 intézményében mintegy 55 millió forint értékben végeznek korszerűsítéseket. Ezek mind tervezett feladatok, amelyek forrását az idei költségvetés biztosítja. A kerület köznevelési intézményei 30-40 évesek, így folyamatos felújítást igényelnek, és a klímaváltozás miatt nagyobb figyelmet kell fordítani a hőszigetelésre, napelemek telepítésére, ezért külön energiahatékonysági tervet is készítenek majd. Az intézmények részéről jogos igényként jelentkezik az épületek légkondicionálása, hiszen egyre gyakrabban van hőség, szinte elviselhetetlenül meleg – tette hozzá.

Velenceiné Horváth Zsuzsannától megtudtuk, hogy a 4 csoportban 76 kisgyerek nappali foglalkoztatását ellátó intézményben nagyon örülnek az új radiátoroknak, mert a régiek azon kívül, hogy műszaki állapotuk miatt már jóval kevesebb hőt adtak le, mint korábban, rengeteg helyet is foglaltak, valamint nehéz volt a tisztán tartásuk is. Külön öröm, hogy a csoportszobákat légkondicionálókkal szerelték fel, amelyek használatát szigorú előírások szabályozzák a gyerekközösségeknél. Így kizárólag akkor működhetnek, ha kisgyerek nem tartózkodik a foglalkoztatóban, kizárólag hűtésre, a helyiségek átszellőztetésére, átlevegőztetésére, lehűtésére használhatják majd – hangsúlyozta. Az intézmény ezen kívül a jövő heti induláshoz kapott szülői felajánlásként négy vidám színekkel szőtt puha szőnyeget – mesélte.

A műszaki felújításról Horváth Gyula elmondta: 2018-ban már korszerűsítették az intézmény energiaellátását, amikor napelemek kerültek az épület lapos tetejére, de akkor még nem került sor a radiátorok cseréjére, ez már nem várathatott tovább magára. Minden önkormányzati intézménynél készült egy-egy egyedi felújítási terv, amely figyelembe veszi az ÁNTSZ előírásait, útmutatását is – tette hozzá.