HÍREK  2024. augusztus 27.      207

Megkezdődött a Nyugdíjasház energetikai felújítása

A külső szigeteléssel elindult, és ha az időjárás megengedi, várhatóan még az idén befejeződik a Nyugdíjasház energetikai felújítása pincétől a padlásig a József Attila utcában.

Megkezdődött a Nyugdíjasház energetikai felújítása
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Ez alkalommal is kérjük az idősek türelmét a felújítással járó hang- és porterhelés miatt. Jó hír viszont, hogy a nyílászárók cseréjekor senkinek sem kell kiköltöznie, mert egy-egy lakás esetében a csere két nap alatt teljesen lezajlik. A lakóknak csupán a cserére kijelölt egy napon kell néhány órára a lakásba a munkásokat beengedniük, bútoraikat, ha szükséges összetolniuk. A felújítás után az épület külsőleg is megszépül, valamint energetikailag is jóval hatékonyabbá válik. A munkálatok költsége nettó 134 millió forint – mondta Ternyák András az intézmény közössége terében tartott rövid tájékoztatón, ahol Horváth Gyulával, a Kispest Kft. ügyvezetőjévele igyekeztek megnyugtatni a felújítással járó kellemetlenségek miatt aggódó öregeket.

Kérdésekre válaszolva Horváth Gyula, a Kispest KFT. ügyvezetője arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a nyílászárók cseréje szeptember 5-6-án indul és csupán néhány napig tart majd, és a munkások lakáson belül „tisztán dolgoznak”. Hogy kire, mikor kerül majd sor, arról időben egyeztetnek az érintettekkel. Élénk érdeklődés kísérte a meglévő redőnyök, szúnyoghálók és klímák sorsát, amelyre mindketten megnyugtató választ adtak. Mint elmondták: ahol volt redőny, ott a szakemberek visszaszerelik ezeket, de minden lakásban a nyílászárókon kialakítják a redőny és a szúnyogháló felszerelésének lehetőségét is, hogy a későbbiekben, ha valaki szeretné ezeket, ne legyen akadálya. A külső homlokzat felújítása során külön ügyelnek a településképi előírásokra mind a nyílászárók, virágtartók kinézeténél, mind pedig a klímák visszaszerelésénél.
A mostani felújításnak nem része, a Nyugdíjasház aulájának, közösségi terének légkondicionálása külön program keretében később valósul majd meg – hangsúlyozták.

A városképileg megújuló épülettől a felújítás után a számítások szerint 25-30 százalékos energia-megtakarítást várnak a szakemberek. Ezt a megtakarítást az alábbiakkal érik el: a ház bitumenes lapos tetős szerkezet, amelyre most újabb 10 centiméteres kőzetgyapotos szigetelés és PVC-burkolat kerül. Hasonlóképpen újraszigetelik a pinceteret is. A meglévő, már balesetveszélyes nyílászárókat 2 rétegű korszerű műanyag nyílászárókra cserélik.