HÍREK  2024. augusztus 30.      88

A hanghalló módszer „nyitogatja a lelket”

Véget ért a hanghallással élőknek nyújtott sorstárs-segítő csoport 15 alkalmas programsorozata. A módszer tapasztalatairól tájékoztatták az egészségügyi dolgozókat csütörtökön a Forrásházban.

A hanghalló módszer „nyitogatja a lelket”
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A program arról szólt, hogy a hanghallással élő skizofrén betegek lehetőséget kapjanak a gyógyszeres terápia mellett önsegítő csoportban alternatív módszerek segítségével gyógyulni. A csoportot sorstárs segítők vezették, akik maguk is tapasztalati szakértők, akkreditált képzésen vettek részt, így váltak alkalmassá arra, hogy segíteni tudjanak sorstársaiknak. Az eseményen bemutatkoztak és megosztották tapasztalataikat a segítők. A záráson elmondták, hogy mindenki félelemmel, zárkózottan érkezett, de a hanghalló módszer „nyitogatja a lelket”. A csoport legnagyobb ereje az volt, hogy ezen a helyen összejöhettek a hasonló diagnózissal élők, megoszthatták egymással tapasztalatainkat, beszélhettek a tünetekről, megfejthették azok jelentését.

Sok-sok munkával sikerült egy ilyen közösséget létrehozni Kispesten – mondta el bevezetőjében Sárkány-Balogh Csilla, a Kispesti Esély az Integrációért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Nagy örömünkre szolgál, hogy az egészségügyi dolgozókkal együtt tudjuk lezárni ezt a projektet, és reméljük, hogy amint lehetőségünk nyílik rá, folytatni tudjuk – tette hozzá Sárkány-Balogh Csilla.