HÍREK  2024. szeptember 22.      302

Időutazás Wekerlén

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából rendeztek közösségi programokat Wekerletelepen szombaton és vasárnap.

Időutazás Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

2011 óta – amikor műemléki jelentőségű területté vált Wekerletelep – csatlakozunk a Kulturális Örökség Napjaihoz, és bemutatjuk közösségünket, értékeinket az ide látogatóknak. Korábban a Wekerlei Napok keretében tartottuk a kulturális programokat, tavaly óta az örökség napok önálló rendezvény lett – mondta el lapunknak a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke. Somlói Judittól azt is megtudtuk, hogy a főtámogató önkormányzat mellett a programok megvalósításában a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásai is segítettek. És a lebonyolításban ezúttal is számíthattak a wekerlei önkéntesek népes csapatára.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szombaton és vasárnap múltidéző lovaskocsikázások indultak: a leghangulatosabb utcákat járták be lokálpatrióta sétavezetőkkel, akik a telep történetéről meséltek az utasoknak. Szombaton volt időutazásos séta is, vasárnap pedig a kispesti templomokkal ismerkedhettek az érdeklődők. A kulturális programot Kecskés Mónika orgonaművész hangversenye zárta a Munkás Szent József Templomban az Ars Sacra Fesztivál keretében.

A WTE sátrában szombaton Miért érdemes önkéntesnek lenni? Generációk együtt a Wekerléért! és Találjuk ki közösen: milyen legyen Wekerle igazi helyi magazinja? címmel  tartottak beszélgetést, a vasárnapi téma Az én műemlékem – Miként lehet otthon, okos, korszerű, értékőrző a wekerlei házam címet viselte.

Mindkét nap volt közös játék a réten, a WTE sátorban könyvek, nyomatok, bögrék, és új wekerlei felnőtt és gyerek pólók várják új gazdájukat. Lehetett vászontáskát szitázni, képeslapot, jelvényt készíteni.

Szombat délelőtt a Kós Károly téri zenepavilonban mese (Tatai Veronika előadásában A csillagszemű juhász) és szüreti mulatság a Napraforgó Zenekarral, délután és este koncertek (Dynamit Dudes, Fakutya, Gyertyafényes jazz-vers-kép a MAG Trióval, BM Akusztik) fogadták a vendégeket.

Időutazás Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Az idei rendezvény külön érdekessége volt a Mozdulj, Wekerle! elnevezésű sportnap vasárnap a Kós Károly téren. A programot pontgyűjtő játék színesítette: a kihívások teljesítéséért kapott pontokat végül tombolára lehetett váltani. A sportági bemutatók során az egyesületeket is megismerhették a résztvevők: Formál-lak, Kick-box, Zumba Gold, Inkluzív karate, ÓSSC kötélugró, Gyeplabda, Thai Chi, Etude Mozgás és Táncegyesület.