HÍREK  2024. szeptember 24.      200

Kultúr Reggelit tartottak a KMO-ban

Hét tagintézményben, 100 különböző gyerek és felnőtt közösség, 300 ezer látogató a programokon, Minősített Közművelődési Intézmény – ez a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tavalyi mérlege. Számunkra továbbra is a legfontosabb, hogy helyben, megfizethető áron minőségi kultúrát közvetítsünk a kispestieknek – tudtuk meg a KMO igazgatójától, Gábor Ilonától az idei Kultúr Reggelin ma délelőtt az intézményben.

Kultúr Reggelit tartottak a KMO-ban
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben tartották az első Kultúr Reggelit, így azóta már hagyomány, hogy a szeptemberi évad elején reggelivel vendégül látják azokat a pedagógusokat, óvodai dolgozókat, intézményvezetőket, kisgyermeknevelőket, akik közvetlen kapcsolatban vannak a kerület oktatási és szociális intézményeibe járó gyerekekkel, a családokkal, hogy megismertessék a KMO és tagintézményeinek, a Wekerlei Kultúrház (WK), a Wekerlei Könyvtár erre az időszakra eső programjaival, az intézmények szolgáltatásaival, jövő évi elképzeléseivel. De fontos számukra, hogy így szemtől szemben, kötetlen körülmények között is találkozzanak segítőinkkel, akik most is elmondhatják véleményüket programjainkról, illetve kívánságokat is megfogalmazhatnak – mondta az intézményvezető.

Gábor Ilona a találkozón elején arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy mint minden évben, így most is igényes és sokszínű a programpaletta, amely minden korosztályt megszólít. A programok sorában kiemelt helyet foglal el a szeptember 28-án szerveződő valódi családi program, a Mihály-napi Búcsú. De törekszünk a középiskolás korosztály megszólítására, mert ők még egy kicsit hiányoznak a látogatói közösségből – hangsúlyozta. Az intézményvezető ez alkalommal mondott köszönetet munkatársainak is az elvégzett munkáért, és külön kiemelte a KMO arculati elemeiben, műsorfüzet, plakátok grafikai megoldásait, sokszínűségét.

A KMO tagintézményeinek sorába tartozó Kispesti Helytörténeti gyűjtemény jelenleg ugyan nem látogatható, ám ennek az az örömteli oka, hogy a gyűjtemény hamarosan új helyre, a Nádasdy utcába, a volt óvodaépületbe költözik, ahol lényegesen jobb körülmények között, tágas kiállítóterekkel és raktározási lehetőséggel dolgozhatnak majd tovább. Várhatóan novemberben lesz a költözés, így januárban már látogatókat is fogadhat a gyűjtemény – tette hozzá Gábor Ilona.

A Kultúr Reggelin, a hagyományoknak megfelelően a KMO munkatársai szakterületenként beszéltek a legfontosabb programokról, a kínálatba szereplő lehetőségekről.

Kiss-Szitár Orsolya, a Wekerlei Kultúrház tagintézmény-vezetője és munkatársa, Bonecsuk Mónika művelődésszervező az intézmény fő profiljába illő babás-kisgyermekes, a legkisebbeknek szóló programjaihoz, például a nosztalgia jegyében látható Mazsola és Tádé, de a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz csináltak kedvet. De örömmel említették azt a más korosztály felé való nyitást, amely a Ferenczi György és a Pesti Rackák koncertjét jellemezte. Az intézmény másik új, „különleges arculatának” bemutatására jó alkalom lesz a Bűvésztalálkozók sora.

Az intézményben a kamasz korosztály programjaiért felelős Szűcsné Gajárszky Vera arról beszélt, hogy már javában szerveződik a jubileumi, a 20. Sulibörze (X. 17.), amelyre már csaknem 700 résztvevő regisztrált, így arra biztatta az intézményeket, hogy igyekezzenek a jelentkezéssel, mert más kerületekből is nagy az érdeklődés a program iránt. Idén sem hiányzik majd a kínálatból a KMO évtizedek óta működő, saját fejlesztésű prevenciós programja, a Mondj nemet! konferencia, és az intézmény továbbra is segíti a szülőket a gyermeknevelésben, hiszen folytatódik a Szülők Akadémiája előadás sorozat is.

Sz. Urbán Szilvia, a Varázslatos Kispest programsorozat és sok más népszerű foglalkozás, találkozó (kórustalálkozók, Filmklub, Görög-est) főszervezője ez alkalommal a KMO Társasjáték Klubjának bővülő kínálatait ajánlotta a figyelmünkbe, ahol a teljes család találhat magának közös elfoglaltságot.

Az intézmény színházi előadásait, koncertjeit koordináló és szervező P. Tóth Erzsébet művelődésszervező megköszönte a pedagógusoknak azt a munkát, hogy a gyermekeknek szervezett színházi előadásokra mintegy 1200 bérlet fogyott, ami rendkívül kimagasló eredmény. Mindemellett két fontos és különleges eseményre hívta fel figyelmünket: november 15-én kerül sor a X. Országos Rajzfilmfesztiválra, ahol a legújabb, 2024-ben megjelent rajzfilmeket is láthatunk majd, valamint hatalmas élménynek ígérkezik a Budapest Klezmer Band decemberi koncertje is.

A Szabó Andrea művelődésszervező nevéhez fűződő ismeretterjesztő előadások sora is folytatódik a házban: lesz a már megszokott és várt Világjáró sorozat, Saly Noémi, Pál Feri, Ásvány- és Ékszerbörze, Nemzetközi Rovarbörze is. Október 19-én pedig Tök jó nap! lesz a KMO-ban.

A Wekerlei Könyvtár, a KMO tagintézményének munkatársa, Kocsisné Burkus Vénusz könyvtáros élénk kulturális programokról számolt be. Külön kiemelte, hogy a mióta a könyvtár kibővült a régi Kós téri könyvtárhelyiséggel, számtalan lehetőség nyílt a közösségi rendezvényekre, írókkal, olvasókkal való találkozásra. Jelenleg a magyar népmese áll a gyerekeknek szervezett foglalkozások középpontjában, és nem feledkeznek meg a hagyományos könyvtári programokról, akciókról sem.

A KMO, a Wekerlei Kultúrház és a Wekerlei Könyvtár, a Helytörténeti gyűjtemény programjairól tájékozódhatnak:
https://kmo.hu ,
https://uj.konyvtar.kispest.hu,
https://www.kmo.hu/intezmenyek/wekerlei-kulturhaz 
https://www.kmo.hu/intezmenyek/kispesti-helytorteneti-gyujtemeny