Két fontos elhatározásról született döntés az Étkezési Bizottság csütörtöki étlapmegbeszélésén a Városházán. A szülők kérésére, a kerületben a közétkeztetést szolgáltató Pannon Menza Kft. havi bontásban tájékoztatja a családokat az aktuális étlapról, illetve a nyári napközis táborban kísérleti jelleggel kipróbálják, miként fogadják a gyerekek a kínálat „rakott és csőben sült ételekkel” való bővítését.
Legalább félévente összehívják a közétkeztetésben résztvevők, a kerületi óvodák és oktatási intézmények, a szülői közösségek, a Kispesti Ifjúsági Önkormányzat (KIFÖ), valamint a közétkeztetést szolgáltató vállalkozás képviselőit, hogy kicseréljék tapasztalataikat a menzáról, illetve javaslatokat fogalmazzanak meg a közétkeztetés jobbítására.
A képviselő-testület idén februárban tárgyalta az Étkezési Bizottság 2024. évi munkáját, amely azért is fontos, mert a jelenlegi, 2022-től a kispesti közétkeztetésben szolgáltató a Pannon Menza Kft. szerződése egy év múlva lejár. Ez jó alkalom volt arra, hogy áttekintsük a tapasztalatokat, valamint olyan elvárásokat fogalmazzunk meg a szolgáltatóval szemben, amelyben teljesülhet az általános cél: a jó minőségű, változatos, gyerekek számára kedvelhető menza biztosítása – mondta el az értekezleten Vinczek György alpolgármester, aki szerint az elkövetkező egy évben lesz idő arra, hogy korszerű elvek mentén írjanak majd ki közbeszerzési pályázatot a 2025/2026. tanév végén lejáró jelenlegi közétkeztetési szerződés helyett.
Mivel általában rossz a közétkeztetés megítélése, ezért ezen célok eléréséhez mutatott be egy szemléletformáló projektet Kinorányi Éva, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának fenntartható élelmezési láncok szakreferense. A FINI-modell (Fenntartható és Integrált Iskolai Menza) fantázianevű program is hozzájárul ehhez az előrelépéshez. A FINI-modell egy olyan módszer, amely az iskolákban és az intézmények környezetében egészséges és fenntartható étkezési kultúrát fejleszt ki. Kinorányi Éva szerint a program számtalan eleme az iskolák, az óvodák többségében megtalálható, hiszen gyümölcsnapok, iskolakertek, közösségi programok sok helyen léteznek, de nem szerveződnek tudatosan egy egységgé.
A szakreferens komoly problémának tartotta azt is, hogy a közétkeztetési cég és az intézmény nincs kapcsolatban egymással, mert az iskola csak a helyet adja a menzának. Sok helyen nincs megfelelő ebédlő a gyerekeknek, de ami sokkal nagyobb gond, hogy a gyerekeknek nincs is ideje kulturáltan étkezni. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy sok a maradék a közétkeztetésben, mégis sok az éhes gyerek. A közétkeztetés megreformálásának egyik fontos eleme a szemléletformálás, amelynek terepe az oktatás és a közösség a FINI-modell szerint, azaz olyan közösségi akciók, programok szervezése, ahol a gyerekek, de a szülők is, megismerkedhetnek az élelmezés folyamataival, például ételeket kóstolhatnak, recepteket cserélhetnek, konyhákat látogathatnak. De elengedhetetlen törekvés, hogy legyen megszervezve a maradék útja, rövidüljön az ellátási lánc, használjanak szezonális alapanyagokat, ne legyen megbotránkoztató, ha kevesebb állati eredetű élelmiszer kerül a gyerekek tányérjára, legyen több bio élelmiszer a menzán, és csökkenjen a csomagolóanyagok felhasználása is. A gyerekek és a családok ízlésének, szemléletének formálása azonban sok türelmet és tanulást igényel – hangsúlyozta.
A megbeszélés további részében a résztvevők tapasztalataikat mondták el a Pannon Menza Kft. szakembereinek. Megfogalmazták, hogy a különböző ízesítésű krémek például padlizsánkrém, nem elég jellegzetesek, inkább egyízűek, a levesek is gyakran egyhangúak. A tésztaféléket és a krémleveseket a gyerekek kedvelik, bár az erős szagú pl. halas ételekkel nem tudnak megbarátkozni, viszont a sült halrudacskákat bármikor megennék. Bizonyos ételeket például székelykáposztát a mai családok már szinte egyáltalán nem főznek otthon, így a gyerekek ezeket nem ismerik, ezért nem is szívesen kóstolják meg. Elhangzott: előfordult, hogy a kiszállított ételben találtak műanyagot, sőt csavart is.
A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatnak naponta 250-300 adag ételt biztosít a szolgáltató. Ezek minősége és mennyisége megfelelő, de jobban igazodhatna az idősek igényeihez, különösen a nehezebben rágható, emészthető ételeknél. A krémlevesekkel megbarátkoztak már az idősek is, de például a puffasztott rizst nem kedvelik. Szívesen ennének müzli helyett könnyebben ehető túró rudit. A rakott ételeknek is nagyon örülnének, és annak is, ha néha lehetne svédasztalos étkezésük – mondta Balázs Piroska igazgató.
A kerületi menzát szervező Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) képviselői a szülői észrevételek tolmácsoláskor elmondták: a szülők szeretnék, ha havonta lenne étlap, mert annak alapján fizetnék be gyerekeiket a menzára. A gyerekek szeretnének „rakott és csőben sült ételeket” is enni, ami jelenleg, technikai okok miatt nem lehetséges a menzákon, de a szolgáltató ígéretet tett arra, hogy kísérleti jelleggel megpróbálja megszervezni ezek melegen tartását a tálalásig, vagy megfelelő melegítését. A GESZ vezetője, Váradi Balázs elmondta, hogy megszűnt a személyes befizetés az iskolákban, csak a GESZ-nél van erre lehetőség, illetve a Lakomán keresztül az interneten. Mostanában az ebédlők felújítására csak korlátozottan lesz lehetőség, az utolsó ebédlőbútorok cseréjére a Kós iskolában volt – tette hozzá az igazgató.
A Pannon Menza Kft. képviselői a felvetésekre reagálva elmondták: a havi étlapnak nincs semmi akadálya. Hogy mi, milyen mennyiségben és hetente hány alkalommal kerülhet a gyerekek tányérjára, azt szigorú szabályok írják elő. Éppen ezért hiába szeretik a halrudacskákat a gyerekek, ha táplálkozástudományi korlátozásokat kell figyelembe venni az étlapok összeállításánál. Amin lehet változtatni, hogy választásos „A” és „B” menüs lehetőséget kínálnak.
Vinczek György alpolgármester zárásként elmondta, hogy mivel az alapanyagárak folyamatosan emelkednek, ezért nagyon fontos lenne, hogy a térítésmentes étkezést igénybe vevő családok, a gyerek betegsége esetén minden alkalommal időben lemondják a menzát, mert annak költségeit az önkormányzat fizeti, ami jelentős kiadást jelent.