HÍREK  2013. október 07.      2,748
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Testvérvárosok konferenciáztak Kispesten

Aktív polgári részvétel fejlesztése testvérvárosi együttműködés keretében címmel rendezett nemzetközi konferenciát az önkormányzat a hétvégén.

Testvérvárosok konferenciáztak Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (45 kép)

Hetvennégy külföldi – lengyel (Krzeszowice), horvát (Vrbovec), bolgár (Smolyan) – vendég, kispesti civil szervezetek, intézmények és társszervezetek vezetőinek, képviselőinek részvételével rendezett nemzetközi konferenciát az önkormányzat Aktív polgári részvétel fejlesztése testvérvárosi együttműködés keretében címmel a hétvégén. Az Európai Unió 11 ezer euróval támogatta a rendezvényt és a kiegészítő programokat.

A testvérvárosi konferenciát Kispest polgármestere nyitott meg pénteken a KMO Művelődési Házban. Gajda Péter arról beszélt, hogy ugyan térben távol vannak egymástól ezek a testvérvárosok, mégis sok esetben hasonló problémákkal küzdenek, amelyek megoldására különféle módszereket, eszközöket találnak.  Példaértékűnek tartotta, hogy bár a testvérvárosok vezetői más-más uniós pártcsaládokhoz tartoznak, de ez soha nem nyomta rá bélyegét a párbeszédre. Jó lenne, ha ez itt Kispesten is így lehetne, mert sokkal több az, ami összeköt, mint ami szétválaszt bennünket – fogalmazott a polgármester.

Vinczek György örömmel nyugtázta, hogy a testvérvárosok vezetői érkeztek Kispestre, ezzel is üzenve, hogy nekik is fontos ez a kapcsolat, szükségesnek tartják a megbeszéléseket, tapasztalatcseréket. Az alpolgármester szerint a helyi civilek is nyitottak a szakmai kapcsolatokra, az együttműködésre. Példaként a zöldprogramok szervezőit, az iskolákat, a nyugdíjas szervezeteket említette.

Kiss Anna jegyző arról beszélt, hogy Európa más-más részén, az amerikai kontinensen vagy akár Oroszországban, esetleg Kínában ugyan más és más kifejezéseket használnak a testvérvárosi kapcsolatokra (ikerváros, partnerváros, nővér-város, fivér-város), ezek mégis ugyanazt jelentik, hasonló terveket, célokat takarnak. Azt az elképzelést, hogy élhetnek egymástól akár több ezer kilométeres távolságban emberek, mégis megismerhetik egymást. Emlékeztetett arra, hogy ennek a gondolatnak a jegyében alakított ki Kispest Önkormányzata testvérvárosi együttműködéseket, ez a cél vezérelte a városlátogatásokat, kiállításokat, közös nyaralásokat, és ami talán a legfontosabb, a diákcsereprogramokat.

Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője az önkormányzat civil kapcsolatairól beszélt a vendégeknek, kitérve arra, hogy Kispesten mintegy 80-90 olyan civil szervezetek működik, amelyek aktívan részt vesznek a helyi közéletben és meghatározó közreműködői, megvalósítói a 2006-ban elfogadott kerületi civil koncepciónak. A vendéglátó intézmény, az idén kilencven éves KMO nevében Gábor Ilona igazgató beszélt a kerület élénk kulturális életének kialakulásáról, eredményeiről és az intézmény terveiről.

Ezt követően a bolgár, a lengyel és a horvát partner is bemutatta a náluk megvalósuló civil-önkormányzati együttműködést. A konferencia délutáni szekcióját Rácz Tibor, a VAMÜSZ energetikusának előadása nyitotta meg, majd a bolgár és lengyel fél mutatott be uniós támogatással megvalósult projekteket. Vladimir Bregović, Vrbovec polgármestere előadásában kitért arra, hogy bár Horvátország csak három hónapja tagja az Európai Uniónak, már kész projekttervekkel rendelkeznek, melyeket brüsszeli támogatással kívánnak megvalósítani. A szakmai programot végül Sikó Ildikó önkéntesség eszméjéről szóló előadása, valamint a Magyar Vöröskereszt bemutatkozása zárta. A program végén a résztvevők az Eötvös Iskola bemutatóját tekintették meg.

A konferencia második szakmai napján, szombaton a vendégek Tóthné Szabó Éva alpolgármester asszony vezetésével felkeresték a Kispesti Uszodát, ahol megtekintették a nemrég átadott napkollektorokat, ezt követően a Vass Lajos Általános Iskolába, majd a Helytörténeti Gyűjteménybe, valamint az első kispesti közösségi kertbe látogattak. A délelőtti program zárásaként a városháza dísztermében Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője, valamint Dr. Kuti Ferenc tartott előadást a résztvevőknek, akik ezt követően buszos városnézésen vettek részt.

europa a polgarokert