HÍREK  2014. szeptember 03.      1,650
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a gyümölcsöskertet az Eötvös iskolában

Hivatalosan is átadták a „lekvároskert” elnevezésű iskolai gyümölcsöst, valamint az intézményi tankert már termő ágyásait az Eötvös iskola udvarán kedd délután. A kert kialakítását csaknem 4 millió forinttal támogatta az önkormányzat.

Átadták a gyümölcsöskertet az Eötvös iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy a környezettudatos programok mellett csaknem két éve fogalmazódott meg az ötlet, hogy a közösségi kertekhez hasonló közösségi tankertek legyenek az iskolákban is. Az iskolai kert parcelláin látszik a gondoskodás, a sok munka, az, hogy a gyerekek szeretnek foglalkozni a kerttel. Gajda Péter elmondta, bízik benne, hogy több kispesti intézmény követi az Eötvös példáját, és alakít ki tankertet.

A polgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Végh Judit, az iskola igazgatója együtt vágták át a kert átadását jelképező nemzeti színű szalagot. Bogó Józsefné elmondta lapunknak, hogy a két kert kialakítása egy intézményben különféle pályázatokon nyert forrásokból, jó példája annak, miként lehet egy komplex programot elindítani.

Részt vettek az avatón Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, Kránitz Krisztián, Lackner Csaba és Mihály András önkormányzati képviselők, valamint Hunya Richárd, a kert kialakítását elvégző Közpark vezetője is.

A gyümölcsös és a tankertet tavaly ősszel kezdték kialakítani, azzal a céllal, hogy lakótelepi környezetben megteremtsék a gyümölcstermesztés lehetőségeit, és a diákok megismerkedjenek a növényekkel, gondozásukkal. Mintegy húsz gyümölcsfa (szilva, alma, cseresznye, kajszi- és őszibarack, meggy, szilva) van most az udvaron, illetve a kerítésen kívül (utóbbiakat lehetett örökbe fogadni gyerekeknek), valamint mindegyik iskolai osztálynak van egy-egy parcellája, amelyben zöldséget és gyümölcsöt termeszthet.