HÍREK  2014. szeptember 17.      1,891
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egészségnap a Nyugdíjasházban

Kilencedik alkalommal rendezett Egészségnapot a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat. A Nyugdíjasházban (Zöld Diófa Idősek Klubja) megtartott program szakmai támogatója a Richter Gedeon Nyrt. volt, amelynek munkatársai mintegy 140 érdeklődő szűrését (csontritkulás, ortopédia, testtömeg, vérnyomás, vércukor, neurológia) végezték el a nap során.

Egészségnap a Nyugdíjasházban
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Az idei program is a prevenció, az egészségmegőrzés jegyében zajlik, de különösen nagy hangsúlyt kap az időkori csontritkulás és a memória állapotának felmérése – mondta köszöntő beszédében a házigazda Balázs Piroska, Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat igazgatója, aki munkatársaival hat év alatt immár kilencedik alkalommal szervezett egészségnapot az általuk gondozottaknak és az idős kispestieknek.

Gajda Péter polgármester is a prevenció, az egészségmegőrzés fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. Ennek egyik kulcseleme a mozgás, a sport, amelyet a kispesti önkormányzat kiemelten támogat. A Wekerlei I. számú Gondozási Központ felújításakor is gondoltak erre, hiszen a közös udvarra olyan tornaszereket, testedző gépeket szereltek, amelyeket az idősek is nyugodtan használhatnak. De az egészség másik fontos része a szellemi egészség, amelynek megőrzéséért idős korban is sokat kell és lehet tenni. A polgármester példaként említette, hogy az önkormányzat tovább folytatja az ingyenes nyelv- és számítógép-kezelői tanfolyamok, illetve a Szenior Akadémia szervezését a korosztálynak, mert még a pirulánál és orvosi kezelésnél is fontosabb egy-egy olyan hasznos elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapoknak. Itt köszönte meg a gyógyszergyár társadalmi felelősségvállalását is az idősekért végzett prevenciós munkában.

Az egészségnap társszervezőjeként dr. Talyigás Katalin, a már 25 éves tapasztalattal rendelkező, mintegy 100 ezer tagot számláló Életet az Éveknek Budapesti Szervezetének elnöke elmondta: Kispest fővárosi szinten is jó példa arra, hogy milyen sikeres és eredményes lehet a közös tevékenység, ha a város- és a szakmai vezetés kiemelt figyelmet fordít a különböző korosztályokra, és odafigyel az idősekre, az őket érintő problémákra.

A nap szakmai hátterét biztosító Richter Gedeon Nyrt. vegyészmérnöke, Otrok Györgyné arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy azzal a tudásanyaggal, amely ma rendelkezésre áll egészségről, a prevencióról, életminőségünk javítható, életünk pedig meghosszabbítható. Ehhez persze az kell, hogy mi magunk törődjünk magunkkal és előzzük meg a nagyobb bajt. A tudás „kulcsa” pedig az idős ember, aki mindezt a családban közvetítheti a gyerekeinek, az unokáinak, a környezetében élőknek – tette hozzá. Bevezető előadásában pedig beszélt arról a több mint száz éves szellemiségről, amely még ma is áthatja a gyógyszergyártó céget. Példaként említette, hogy Richter Gedeon volt az első, aki óvodát hozott létre a gyárában dolgozó nőknek.