HÍREK  2014. szeptember 18.      1,262
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A ciklusban utoljára ülésezett a képviselő-testület

A költségvetési rendelet módosításáról, támogatási szerződésekről és felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról is döntöttek a képviselők a mai testületi ülésen.

A ciklusban utoljára ülésezett a képviselő-testület
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Bár szerepel a Fidesz programjában az állatvédelem, mégis lekerült a napirendről a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel együttműködési megállapodás megkötése a kispesti állatvédelmi járőrszolgálatról. Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) ezt azzal indokolta, hogy az előterjesztés alaposabb előkészítést igényel.
Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta, hogy az előterjesztést a kerületi állatvédőkkel folytatott egyeztetés tette indokolttá, akik felajánlották együttműködésüket.

A fejlesztési munkacsoport döntése alapján határoztak a képviselők a költségvetési rendelet módosításáról, mintegy 120 millió forint átcsoportosításáról. Ennek értelmében a fejlesztési tartalék terhére 6 millió forintot a Szőlőskert Református Óvoda részére különítenek el. Ezen kívül csökkentették néhány uniós fejlesztés támogatását, és ezek maradványából megemelték a Csillagfény Bölcsőde felújítására szánt keretet 31 millió, az Arany óvodáét 7,2 millió és a Puskás iskoláét 11 millió forinttal. Sürgősségi okok miatt a Kispesti Egészségügyi Intézet fejlesztési pénzeiből 2,5 millió forintot a gyermekfogászati rendelő fűtésrendszerének korszerűsítésére csoportosítottak át, valamint 10 millió forinttal bővült a lakásszanálási keret.

A testület elé terjesztett hatástanulmányok és dokumentumok alapján megszavazták a képviselők, hogy a KÖKI Terminállal szemben lévő „Mindkét irányból behajtani tilos – kivéve engedéllyel” jelzőtáblával kijelölt területre vonatkozó, korábban hozott rendelet kiegészüljön az Eötvös utca 2-20. közötti útszakasszal. Ez a dokumentumok szerint azt jelenti, hogy újabb 300-400 behajtási engedélyre lesz szükség, a sorompó is csaknem 1,5 millió forint többletköltséget jelent. Az előkészítés miatt az erre a területre vonatkozó rendelet 2014. november 1. napjával léphet hatályba.
Bogó Józsefné (MSZP) lakossági észrevételek alapján tett javaslatára az önkormányzat szakirodája megvizsgálja a Kosárfonó 2-20. lakóházak előtti útszakasz bevonását a védett övezetbe, illetve Szathury Kolos javaslatára azt is, hogy az Eötvös iskola sporteseményeire autóval érkezők, hogyan tudnak behajtani majd ide.

Tárgyalták a képviselők az önkormányzat 2014. évi költségvetésének első féléves teljesítéséről szóló beszámolót, amely tartalmazza az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és a költségvetési intézmények gazdálkodását. A beszámoló alapján általánosságban elmondható, hogy Kispest takarékosan bánik a közpénzekkel, a helyi bevételekkel és a központi forrásokkal is. Ez azt jelenti, hogy például közigazgatási feladatokra, a hivatal működtetésére valamivel több mint 551 millió forintot költöttek az erre az időszakra előirányzott 1,1 milliárddal szemben. Kránitz Krisztián (MSZP), a költségvetési bizottság elnök szóbeli kiegészítésében utalt arra, hogy az uniós támogatások még nem látszanak a bevételek között, de folyamatosan érkeznek az elnyert pályázatokhoz, és majd akkor indulhatnak a tervezett beruházások.

Kispest 2015-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. A polgármester hozzászólásában elmondta, Kispesten évekre visszanyúló hagyománya van a nehéz körülmények között élő és felsőoktatási tanulmányokat kezdő, illetve folytató kispesti fiatalok ösztöndíjszerű támogatásának. A tíz hónapra 6 millió forintot szavaztak meg a képviselők.

Testületi döntés értelmében az önkormányzat által kiírt nyílászáró-csere programban rendelkezésre álló 5-5-5 millió forint összevont felhasználásáról dönthet a Várospolitikai és Városüzemeltetés Bizottság. Lachner Csaba elnök (MSZP) indoklásában kifejtette, hogy a kiírás szerint ezen a pályázaton most a Wekerlén, a Hagyományos Kispesten, illetve a Kertvárosban élők vehettek részt. A tapasztalat szerint, míg a két kiemelt városrészben óriási volt az érdeklődés, addig a Kertvárosban csak kevesen pályáztak, így az ott megmaradó összeget a másik két városészben lehet majd felhasználni.

Határozott a testület arról, hogy az Esze Tamás utca 65-67. alatti Nevelési Tanácsadó (Fővárosi Nevelési Szakszolgálat) kertjét ingyenes használatba adja a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközségnek, ahol a leendő Szőlőskert Református Óvoda játszóudvarát alakítják majd ki (a Landshare – kertmegosztó – program résztvevői a Forrásház kertjében folytathatják a kertművelést).
Juhász Katalin intézményvezető aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mintegy 3000 gyereket ellátó szakszolgálat munkáját várhatóan zavarhatják az átalakítással járó munkálatok, mivel az intézmény ablakai az udvarra nyílnak.
A polgármester a testület és a felújítást végző VAMŰSZ nevében ígéretet tett arra, hogy a munkát a legkörültekintőbben végzik majd, és rendszeres párbeszédre törekszenek az érintettekkel.

Döntöttek a képviselők támogatási szerződés megkötéséről a Kispest Rózsatéri Református Egyházközséggel. E szerint az önkormányzat 3 millió forinttal támogatja a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda működését.
Támogatási szerződés alapján – a 2014-re előirányzott 20 millió forintos keretből – a már eddig folyósított 10 milliót követően további 5 millió forint támogatást kap a Magyar Futball Akadémia Alapítvány.
Határozat született arról is, hogy az egyházi épületek felújítására nyújtott összegen túl további 150 ezer forintot kap a Budapest-Kispesti Jézus Szíve Plébánia a felújítási többletmunkák finanszírozására.
A képviselő testület döntött arról, hogy a kerületi kulturális rendezvényeken rendszeresen fellépő Obsitos Fúvószenekar 400 ezer forint támogatást kap.
Öt rendkívüli sporttámogatási kérelem elbírálását javasolta a KOSIE Bizottság. A döntés szerint egyenként 25 ezer forinttal támogatja az önkormányzat a Nego Kyokushin Karate SE három 11 éves sportolóját, akik az élsportolói pályázatok benyújtási határideje után küldték el kérelmeiket. Az FTC egyik atlétája 45 ezer, a Barcza Gedeon SC két sakkverseny megrendezéséhez 80 ezer forint támogatást kapott.

Mihály András (Fidesz-KDNP) egyéni képviselői indítványában a Karton utcai játszótér rendbetételét sürgette Mint az előterjesztésben olvasható, a fejlesztési munkacsoport 10 millió forintot biztosított a játszótér rendbetételére, de valahol elakadt az ügy. Az indítvány kéri a testületet, hogy bízza meg a Közpark Kft. igazgatóját a felújításhoz szükséges költségvetés és megvalósítási terv elkészítésével.
Gajda Péter polgármester válaszában elmondta, hogy a 2006-2010-ig terjedő időszakban tervszerűen zajlottak a fejlesztések Kispesten, míg 2010 óta, a fejlesztési munkacsoport létrehozásával ez ad hoc-jellegűvé vált, és ötletszerűen döntenek javaslatokról, milliókról, nem csoda hát, hogy az önkormányzat illetékes szakirodái időnként nem tudják, mit is kell tenniük.
Vinczek György alpolgármester (MSZP) pongyolának nevezte az előterjesztést, mert hiányzik belőle a konkrétum. Azt mondta, képviselőtársa nem állt ki az ügyért, meg kellett volna szervezni, hogy elinduljon a munka. Hozzátette, ígéri, ha ő képviseli a kertvárosiakat, ebben a fontos ügyben is odafigyel, hogy ne csak ígéret maradjon. Végül a képviselők támogatták, a játszótér felújítását.

Előzetesen kötelezettséget vállalt a testület arra, hogy ha a Wekerlei Társaskör a Nemzeti Kulturális Alap 2. pályázati fordulójában is támogatást kap az Almavirág tér rekonstrukciójára, akkor az előzetes tervezői becslésen alapuló kivitelezési költséget, 15 millió forintot, az önkormányzat 2015. évi költségvetésében biztosítja.

Az ülés végén Fekete László az MSZP frakcióvezetője köszönte meg minden képviselnek, a hivatal és az intézmények dolgozóinak a ciklusban végzett munkát: „maradandó értékeket hoztunk létre” – hangsúlyozta. A képviselőkön és a hivatal munkatársain kívül Szathury Kolos a kerületi kormányhivatal munkatársainak is megköszönte az együttműködést.

A képviselői kérdések között Mihály András az Iparos utca- Hofherr Albert utcai terület parlagfű-helyzetének megoldására várt választ, azért, mert mint mondta, eddig nem történik semmi.
Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője elmondta, hogy a Hofherr utcai oldal és a közterületi is részen is már megtörtént a kaszálás, egyébként ezen a területen nem volt parlagfű. Az Iparos utcánál találtak parlagfüvet, és felszólították a tulajdonost a mentesítésre.

Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a hétvégi Wekerlei Napokon nem regnáló képviselők, hanem jelöltek osztogattak szórólapot az önkormányzat sátrában.
A polgármester elmondta, személyes felkérésére, társadalmi munkában osztottak, szórólap helyett önkormányzati tájékoztatókat. 

Fekete Márk (Fidesz-KDNP) a Kossuth téri Centrum Áruház előtti területet rendezéséről érdeklődött. Gajda Péter elmondta, hogy a területet településképi kötelezettségével összefüggő határozatának megfelelően a Zöldprogram Iroda működési költségének terhére teszi rendbe az önkormányzat. Azt is megkérdezte a polgármester, hogy miért zavarja a Fideszt, ha egy telket rendbe akar tenni az önkormányzat, 2010-ben már feljelentették az önkormányzatot is.
Ékes Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, közpénzt használ el a kerület és nincs megállapodás a területről.
Gajda Péter azt válaszolta, szerződés helyett törvény alapján végezteti el a munkát a kerület, és ezt várják el a kispestiek is.

Az ülés végén a polgármester köszönte meg a képviselőknek, a jegyzői karnak és a hivatal munkatársainak a négy éves munkát, és elbúcsúzott a képviselő-testülettől: „ne felejtsék el képviselőtársaim, hogy kampány után is egymás szemébe kell majd néznünk, próbáljunk meg embernek maradni, még ha választások jönnek, akkor is!"