HÍREK  2014. december 19.      1,805
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egyelőre nem veszi meg az önkormányzat az egykori Ady mozit

Kispestnek jelenleg nincs több száz millió forintja a volt wekerlei mozi megvételére, a felújítás befejezésére és az épület üzemeltetésére – mondta a polgármester a mai bejárás után. Gajda Péter két alpolgármestere, Vinczek György és Kertész Csaba, valamint Dódity Gabriella önkormányzati képviselő, Berencz Ibolya főépítész és a tulajdonos, Havas Henrik társaságában tekintette meg a Kós Károly téri létesítményt.

Egyelőre nem veszi meg az önkormányzat az egykori Ady mozit
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Kispest polgármestere lapunknak elmondta, a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) már évekkel ezelőtt megkereste az önkormányzatot ötletével – ez a választási kampányban is előkerült –, hogy szeretné közösségi célokra használni az 1300 négyzetméteres épületet.

A tulajdonos, Havas Henrik az egykori mozi bejárata előtt vázolta fel az épület legújabbkori történetét. 2000 után indult a romos épület felújítása-átépítése: előbb a Budapest Média Intézet tantermeit és stúdióját tervezték ide, majd nemzetközi zeneiskola ideköltözéséről volt szó. Tíz éve áll a projekt. Több megkeresést is kapott: katolikus főiskola, egészségügyi továbbképző intézet és a WTE is jelentkezett közösségi hasznosítási tervvel. A tulajdonos szerint 85 százalékos készültségű az épület, gépészetileg felújították, mintegy 230 millió forintot költöttek rá. Azt mondta, a WTE számításai alapján mintegy 50 millió forintba kerül a felújítás befejezése.

Kispest polgármestere elmondta, a WTE nemes szándéka ellenére az önkormányzatnak jelenleg nincs több mint 200 millió forintja annak az épületnek a megvásárlásra, amelyet egykor 10 millió forintért adott el, további, szerinte nem 50, hanem inkább 100 milliója a felújítás befejezésére, és évi több tízmilliója a komplexum üzemeltetésére.