HÍREK  2015. január 16.      2,520
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Helikockát

Az Üllői út-Simonyi Zsigmond utca sarkán felállított térinstalláció kevésbé ismert kispesti utcaneveket dolgoz fel. A közterületi alkotást a Nemzeti Kulturális Alap 4,5 millió forinttal támogatta.

Átadták a Helikockát
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A Helikocka története 2013-ban kezdődött azzal az önkormányzat által benyújtott pályázattal, amelyen a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elképzelése támogatást nyert – emlékezett a mai ünnepélyes átadón Kispest polgármestere, aki megköszönte az egyesület művészeinek és minden közreműködőnek a hosszú és kitartó munkát a megvalósulásig. Gajda Péter hangsúlyozta, hogy a 12, teljesen más képzőművészeti irányzatot követő, más technikákkal dolgozó alkotó, akiket az egyesület és a kispesti lét köt össze, remek munkát végzett. A nagy megmérettetés pedig majd az lesz, hogy a kispestiek, mit szólnak hozzá, elfogadják-e, megszeretik-e a Helikockát, megértik-e az üzeneteit – tette hozzá a polgármester.

Az ötlet ez egyesületé, akik mindvégig megőrizték, megőrizhették önállóságukat, alkotói szabadságukat a Helikocka elkészítésében – emelte ki Vinczek György alpolgármester, aki talán a legtöbb támogatást adta az egyesület tagjainak a térinstalláció létrehozáshoz. A pályázatról elmondta, hogy annak elsődleges célja a hagyományápolás volt, és egy olyan mű létrahozása, amely kapcsolódik a kerülettörténetéhez, valamint olyan személyeket mutat be, akik kötődtek Kispesthez, vagy kevésbé ismertek. Vinczek György hangsúlyozta, a szabadtéri kiállítás a Helikockát létrehozó kispesti művészek megismerésében is segít.

Az ünnepségen a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnöke személyenként mutatta be közös munkában résztvevőket, és a Helikockán látható alkotásaikat. Skoda Éva érdekességképpen elmesélte, hogy a Feszty Árpádnak emléket állító műalkotás azért is került az installációra, mert a Feszty körképet is 12 művész készíttette csakúgy, mint a Helikockát. Közösség munkája, amely közösségnek szól – mondta Skoda Éva.

Alkotók:
Schlosser Kornélia grafikusművész – Komjáti (Wanyerka Gyula) utca
Janich Kornélia keramikusművész – Tóth Árpád utca
azilin Natália grafikusművész – Simonyi Zsigmond utca
Bereczky Ildikó grafikusművész – Dobó Katica utca
Ruttkay Sándor grafikusművész – Feszty Árpád utca
Tényi Sarolta keramikusművész – Fadrusz János utca
Skoda Éva festőművész – Mészáros Lőrinc utca
Homoki Anikó üvegművész – Somlyó Zoltán utca
Duffek Tivadar belsőépítész – Hofherr Albert utca
Lach Sándor grafikusművész – Varjú Kálmán utca
Pál Csaba grafikusművész – Jahn Ferenc utca
Raj Csaba belsőépítész – Endresz György utca

A rendezvényen az intézmények, civil szervezetek vezetői, tagjai és több kispesti művész mellett Kertész Csaba alpolgármester, Teknős Ferenc, Lackner Csaba, Kránitz Krisztián és Varga Attila önkormányzati képviselők is jelen voltak. 

nka