HÍREK  2015. január 23.      1,348
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átalakul a szociális ellátás

Alapjaiban változtatta meg a kormány a szociális támogatások rendszerét: egyes feladatok a hozzájuk rendelt állami forrásokkal átkerültek a kormányhivatalokhoz, mások maradtak az önkormányzatoknál. Az alaposan fejre állított rendszerben Kispest Önkormányzatának is módosítania kell szociális ellátási formáit és ehhez kapcsolódóan a helyi támogatási rendeletét. Az előkészítő munka Vinczek György, területért felelős alpolgármester vezetésével megkezdődött.

Átalakul a szociális ellátás
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A különböző ellátási formáktól függően közel 6 ezer kispestit érintenek azok az alapvető kormányzati változások, amelyek miatt a kerület szociális segélyezését most át kell alakítani – mondta Gajda Péter polgármester. Egyes feladatok – például a regisztrált munkanélkülieket érintő ellátások (foglalkoztatást helyettesítő támogatás) – a hozzárendelt állami forrásokkal együtt átkerültek a kormányhivatalhoz, míg mások az önkormányzatnál maradtak. A készülő 2015-ös költségvetésben 120-130 millió forintot terveztek pénzbeli szociális támogatásra. Hogy ez elegendő lesz-e, és hogy a szűkülő forrásokat miként sikerül pótolni, csak a támogatási rendszer végleges kialakítása után derül ki. Mindenesetre arra kell törekednie az önkormányzatnak, hogy továbbra is segíteni tudjon a nehéz sorban élő kispestieknek – tette hozzá a polgármester. 

Vinczek György alpolgármester szerint a változások azonban nemcsak az önkormányzatot állítják komoly gondok elé, hanem a kispestieket is, hiszen az eddig megszokottól eltérő lesz a szociális támogatások rendszere és szóhasználata is. Kezdetben biztos nagy lesz a kavarodás, a kispestiek csak nehezen fogják átlátni, hogy milyen támogatásért kell a kormányhivatalhoz vagy az önkormányzathoz fordulniuk. A legfontosabb változás, hogy gyakorlatilag megszűnik, mert nem lesz kötelező, néhány ellátási forma (lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás, méltányossági közgyógyellátás és ápolási díj), helyükre az önkormányzati települési támogatás lép majd. Azt viszont, hogy kit és milyen feltételekkel, kritériumok mellett támogat az önkormányzat, azt a képviselő-testület maga dönti majd el.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a komoly leckét kapott az önkormányzat, mert a megfogyatkozott keretből el kell döntenie, hogy a rossz szociális helyzetben élők közül kiket támogat elsősorban. A tárgyalások után az már látható, hogy elsődleges lesz a lakhatás támogatása és a krízishelyzetbe lévő megsegítése. Várhatóan megmaradnak, csak más elnevezéssel, a megszokott támogatási formák is pl. a közgyógyellátás helyett a gyógyszertámogatás, az azonban már látszik, hogy az erőforrások alaposan átalakulnak. Azt pedig, hogy a rászorulók miként jutnak támogatáshoz, pályázati útján, vagy normatív módon, az még a későbbi egyeztetések függvénye.

Az egyeztető megbeszélésen első alkalommal a polgármesteren és az alpolgármester kívül Kertész Csaba alpolgármester, Bogó Tünde és Varga Attila önkormányzati képviselők vettek részt.