HÍREK  2015. április 13.      1,388
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Segítség a segítőknek

Kiégés, szupervízió, relaxáció címmel a gyermekvédelmi terület dolgozóit érintő problémákat és azok megoldási módszereit állította középpontban a mai Mondj nemet! konferencia a KMO-ban.

Segítség a segítőknek
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Elsőként Gábor Ilona igazgató köszöntötte az ország minden részéről érkezett nevelési, oktatási és gyermekvédelmi szakembereket a Mondj nemet! komplex prevenciós program idei konferenciáján, majd Vinczek György alpolgármester üdvözölte a jelenlevőket. A szociális területet felügyelő kispesti városvezető az ágazatot fenntartó felelősségének, segítésének fontosságát hangsúlyozta a mindennapokban, rámutatva arra a tényre is, hogy gyakran a szociális intézmények munkatársai is hasonló – például egzisztenciális – problémákkal küszködhetnek, mint a gondozottak.

A konferencia előadásai a problémákat és a megoldási lehetőségeket állították a középpontba. Dr. Simon Viktória pszichiáter Burnout-szindrómról, mint a gyerekekkel foglalkozó szakemberekre leselkedő veszélyről tartott előadást. Dr. Szombathely Éva pszichoterapeuta a rekreációról és relaxációról, mint a kiégés ellenszereiről beszélt. Vizi Beáta mentálhiginés tanácsadó „Mindennapi játszmáink a szakember-gyermek kapcsolatokban – A Gordon-módszer kommunikációs készségei az örömteli, játszmamentes kapcsolatokért” címmel tartotta meg előadását.

Délután öt szekcióprogram várta a szakembereket:
Mondj nemet! komplex prevenciós program gyakorlati alkalmazása (Dr. Kovács Erika addiktológus és Gazdag Pál szenvedélybeteg-segítő),
K.I.A.B.Á.L. prevenciós társasjáték gyakorlati alkalmazása (Kisberk Ágnes szociálpedagógus, gyógypedagógus),
Interaktív drogprevenciós foglalkozás pszichodramatikus módszerrel (Kisberk Melinda klinikai szakpszichológus),
Relaxáció a gyakorlatban (Dr. Szombathelyi Éva pszichoterapeuta),
Szupervízió (Frankó András szupervízor).

A KMO Művelődési Ház 1997-ben kezdett bele abba az indulásakor iskolai felvilágosító drogprevenciós programba, amely mára négylépcsős komplex prevenciós programmá vált. A csellengő fiatalokat akartuk megszólítani, azt szeretettük volna, hogy kapjanak egy második lehetőséget, egy második otthont, ahol közösségben, jó környezetben a művészetterápia segítségével tölthetik el az idejüket. – mondta el lapunknak Forgon Miklós művelődésszervező, a Mondj nemet! program „gazdája”, hangsúlyozva, hogy a program ars poeticája szerint minden prevenció, ami értelmes célokat ad, jó közösséget és környezetet biztosít a fiataloknak, azért, hogy maguktól tudjanak választani és nemet mondani a függőségre.

A Mondj nemet! komplex prevenciós programjának négy eleme:
1. Felvilágosító előadások a 10-14. és a 15-18 éves korosztály számára. Célja, eloszlatni a tévhiteket és ezzel segíteni a fiatal döntését, hogy adott helyzetben tudja, miért mond nemet, vagy, ha a használat mellett dönt, tudja, hogy mire vállalkozik. Ezek a találkozások alkalmasak arra is, hogy a tizenéveseket foglalkoztató életvezetési problémákról szó essék.
2. Interaktív drogprevenciós foglalkozás pszichodramatikus módszerrel. A foglalkozás célja, hogy a résztvevő fiatalok ismereteire építve, tudásukat, tapasztalataikat kiegészítve, élményeikre, kérdéseikre alapozva közösen dolgozzanak fel egy témát, ami adott esetben nem csupán a droghasználattal kapcsolatos, hanem túlmutatat a fogalmi kereteken.
3. F 20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klub és Kreatív Műhely. A művészetterápiás foglalkozások mellett a fiatalok életvezetési, önismereti, drog, alkohol, családi problémáikkal is szakemberekhez fordulhatnak.
4. K.I.A.B.Á.L. prevenciós társasjáték. A bűnözővé, illetve áldozattá válás megelőzésére fókuszáló, drogprevenciós programot a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, a kerületi rendőrkapitányság és a KMO Művelődési Ház Mondj Nemet! programjának szakemberei dolgozták ki a fiatalok számára. A társasjáték négy témát ölel fel: bűnügy, drog, áldozattá válás és iskola/szabadidő. A játék szakszerű levezetéséhez 4 napos akkreditált képzés keretén belül sajátítják el a megfelelő információkat a szakemberek.