HÍREK  2015. április 16.      1,486
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújult a Puskás iskola tornatermi világítása

A Bolyai iskola után idén a Puskás iskolában folytatódott a tornaterem világításának korszerűsítése. Gajda Péter polgármester Kertész Csaba alpolgármester, valamint Teknős Ferenc önkormányzati képviselő és Kránitz Krisztián megbízott VAMŰSZ-igazgató, illetve Bihari Péter iskolaigazgató társaságában ma tekintette meg a tornatermet.

Megújult a Puskás iskola tornatermi világítása
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében digitális mágneses indukciós világításra cserélik a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a kispesti lakótelepi iskolák tornatermeiben. A sort tavaly a Bolyai iskola tornacsarnokában kezdték, ahol a környezetbarát világításkorszerűsítés mintegy két millió forintba került. Számítások szerint ez a felújításra költött összeg alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár majd együtt.

A Bolyai iskola után most a Puskás iskolában folytatódott a munka, amely 3,5 millió forintba került – mondta a polgármester a mai műszaki bejáráson. Hozzátette, a továbbiakban az Eötvös és a Vass iskola kerül sorra. A világítás felújítása után akár 35-40 százalékkal is kevesebb villamosenergiát fogyaszthatnak a tornaterem lámpái – tudtuk meg a kivitelező cég, a DML Hungary Kft. munkatársától, Nagy Zoltántól, aki elmondta: a Puskásban a régi 240 hagyományos fénycsöves lámpatest helyére mintegy 60 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben majd 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem, ami egy oktatási intézmény esetében nem elhanyagolható szempont. A rendszer nagy előnye még az, hogy az alacsony energiafogyasztás révén alacsony a CO2- és hőkibocsátás is, valamint jóval egyszerűbb a karbantartása is.