HÍREK  2015. április 22.      1,123
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kisgyermeknevelőket köszöntöttek

Tóth Béláné, a Gyöngyszem Bölcsőde munkatársa vehette át idén az önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének elismerő oklevelét Molnár Éva, a Bokréta bölcsőde élelmezésvezetője kapta. A Bölcsődék Napján tartott kerületi ünnepséget a Gyöngyszem Bölcsődében tartották.

Kisgyermeknevelőket köszöntöttek
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Rendhagyó ünnepi beszéddel köszöntötte kollégáit, munkatársait és a kerületi önkormányzat vezetőit és képviselőit (Gajda Péter polgármestert, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármestereket, valamint Lazányi Ferenc képviselőt) Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője Bölcsődék Napján. A komoly történeti visszatekintés helyett egy kedves írást olvasott fel arról, hogy mi minden jellemzi a kisgyermeknevelőket, milyen áldozatvállalás övezi napi munkájukat. Ezt követően Brinza Istvánné arról beszélt, milyen komoly társadalmi és családi elvárásoknak kell megfelelniük a bölcsődei dolgozóknak, de maguknak az intézményeknek is, hiszen a meleg, a szeretetteljes légkör megteremtése a legfontosabb. Külön kiemelte, hogy ennek biztosítása a gondozók és a technikai dolgozók, segítők összmunkájának köszönhető, egyik a másik nélkül nem képzelhető el. Ezért is lehetünk ugyancsak büszkék arra a világszerte elismert bölcsődei intézményhálózatra, amely Magyarországon 163 évvel ezelőtt kialakult. Brinzáné külön köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy a mintegy 145 bölcsődei dolgozó szakszervezeti (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) tagdíját kifizette.

Az ágazatban dolgozókat az önkormányzat nevében köszöntő Vinczek György kitért arra, hogy a bölcsődei szolgáltatást, amelyet csaknem 150 dolgozó biztosít Kispesten, mintegy 400 család veszi igénybe. A számokból is látszik, hogy óriási terhet jelent ez az itt dolgozóknak, hiszen a legkisebbek ellátása sokkal több odafigyelést, egyéni foglalkozást, gondozást igényel. A bölcsődére nagy szükség van – emelte ki az alpolgármester, hiszen a család fenntartásához, az élet feltételeinek biztosításához az édesanyáknak is, a szülés után hamar munkába kell állnia. De a bölcsődében dolgozóknak nemcsak a gyerekek nevelésében kell részt venniük, hanem gyakran, különösen a nehéz szociális helyzetben élő családok esetében, a szülők formálásában is aktív szerepet kell vállalniuk úgy, hogy bérezésük, élet- és munkakörülményeik ugyancsak elmaradnak a hasonló feladatokat végzőktől, sőt, életpályamodelljük kialakítását csak most tervezi a kormányzat – tette hozzá.

Két elismerés átadására is sor került. A kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést Tóth Béláné (Irénke), a Gyöngyszem Bölcsőde munkatársa vehette át Gajda Péter polgármestertől és Kertész Csaba alpolgármestertől. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének köszönetét Molnár Éva, a Bokréta Bölcsőde élelmezésvezetője kapta.

Az Eötvös iskola 4. a osztályosai népdalcsokorral (felkészítő tanár: Bartha Anikó), míg Szibel Flóra, a Harangvirág Bölcsőde munkatársa gitárral kísért énekszámokkal kedveskedett a résztvevőknek.