HÍREK  2015. május 11.      1,412
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Születésnap a Zengő Kertben

Egyéves születésnapot ünnepeltek vasárnap az Élmunkás lakótelepen létrehozott harmadik kispesti közösségi kert kertészei. Kertnézegetéssel, öko-totóval, uzsonnával és tortával várták a vendégeket, köztük az Első Kis-Pesti Kert és az Aranykatica Kert kertészeit és Varga Attilát, a körzet önkormányzati képviselőjét.

 

Születésnap a Zengő Kertben
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Fantasztikus egy év volt, kizöldült a kert, füvesítettünk, növényeket telepítettünk, bútorokat építettünk, és tovább erősödött a kertészcsapat összetartása, hiszen a kertnek nagy közösségformáló ereje van – mesélte lapunknak a Zengő Kert egyik vezetője a születésnapi összejövetelen. Varga Katalintól megtudtuk, a 26 parcellából 25-nek van tulajdonosa, egyet közösségi döntés alapján karitatív célra hasznosítanak: a nélkülözőket önkéntes munkával segítő Budapest Bike Maffián keresztül rászoruló embereket látnak el terményeikkel. Legfontosabb céljaik között, a telepen élőkkel való kapcsolat erősítését, még több növény termesztését és a jó hangulat megőrzését említette a kertvezető.

Köszöntőjében Varga Katalin külön megköszönte az önkormányzat, a többi közösségi kert, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület (VKKE) és mindazok segítségét, akik támogatták a kert kialakítását, elindulását. Azt mondta, mutatják a növények, hogy jól gazdálkodtunk a kapott segítséggel. Rosta Gábor, a VKKE vezetője vonzónak, békésnek, barátságosnak nevezte a kertet. Varga Attila úgy fogalmazott, szép, rendezett a kert, jó ránézni, tükrözi a sok gondoskodást.

A Zengő Kertet az Élmunkás lakótelepen, a Harangvirág Bölcsőde mellett a Zengő utca 3. és a Kasza J. utca 2. között alakította ki az önkormányzat a Városi Kertek Közhasznú Egyesület segítségével. Az önkormányzat a másik két kertekhez hasonlóan ezt is a terület térítésmentes használatba adásával, és a kert alapjainak kialakításával – kerítésépítés, termőföld biztosítása, parcellák és vízvételi lehetőség kialakítása – támogatta. A kivitelezés 3 millió forintba került. A közösségi kertek működését, a területek használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kertek, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica Kert és a Zengő Kert mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy közösséget kovácsol össze a kertművelés.