HÍREK  2015. május 15.      1,413
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórum a negyedik közösségi kertről

Az Eötvös iskola mögötti „lekvároskert” szomszédságában létesülhet a negyedik kispesti közösségi kert. Erről tartott fórumot a környék lakóinak csütörtökön az önkormányzat Zöldprogram Irodája és a Városi Kertek Egyesület.

Fórum a negyedik közösségi kertről
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Először találkoztak néhányan az új közösségi kert leendő kertészei közül néhányan a telektulajdonos önkormányzatot képviselő Zöldprogram Iroda és a szakmai munkát koordináló Városi Kertek Közhasznú Egyesület munkatársaival csütörtökön az Eötvös iskolában. Márkus Edit irodavezető köszöntőjét követően az egyesület vezetője mutatta be a kispesti közösségi kertmozgalmat, hangsúlyozva benne Kispest úttörő szerepét. Rosta Gábor részletesen bemutatta az eddigi három kispesti – és a közben elkészült III. kerületi – kert történetét a tervezéstől a megvalósulásig, valamint fejlődésüket, szerepüket a közösségépítésben.

A tervek szerint az egykori KRESZ-park területén megközelítőleg 1000 négyzetméteren létesül az új kert mintegy 30 ágyással (kérdésre válaszolva Márkus Edit elmondta, egy korábbi közvélemény-kutatásban a válaszolók többsége közösségi kertet javasolt a KRESZ-park helyére). Az önkormányzat a korábbi három kerthez hasonlóan a terület térítésmentes használatba adásával és a kert alapjainak kialakításával (kerítésépítés, parcellák építése, termőföld biztosítása a parcellákhoz és vízvételi lehetőség kialakítása) támogatja a kertet, valamint azzal, hogy az első két évben átvállalja a vízdíjak fizetését. A kiviteli munkálatokat a terület használatba adása után tudja kezdeni a Közpark. A használatba adás együttműködési megállapodás keretein belül történik a másik három kispesti kertet is üzemeltető Városi Kertek Egyesület részére. Az együttműködési megállapodás alapján az egyesület a kerthasználókkal egyenként kerthasználati szerződést köt.

A tervezett közösségi kert ágyáshelyeire a Zöldprogram Iroda a zoldprogram@kispest.hu e-mail címen várja a környéken lakók jelentkezését (névvel, lakcímmel, telefonos elérhetőséggel és e-mail címmel).