HÍREK  2015. szeptember 23.      1,794
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a negyedik közösségi kertet Kispesten

Árnyas Kert néven Kispest negyedik közterületi közösségi kertjét adta át az önkormányzat szerda délután. A 31 ágyásos mintakertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál saját területén alakította ki az önkormányzat. A közösségi kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre a kerület. Az eseményen Kispest polgármestere mellett jelen voltak a Zöldprogram Iroda és a Közpark munkatársai, a többi három közösségi kert kertészei, Rátkay Andrea és Vinczek György alpolgármesterek, valamint Bogó Józsefné, Kránitz Krisztián és Lackner Csaba önkormányzati képviselők is.

Átadták a negyedik közösségi kertet Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Az ország első közterületi közösségi kertjét adtuk át 2012-ben, most pedig már a negyedik ilyennek örülhetünk Kispesten – mondta köszöntőjében Gajda Péter, hangsúlyozva, hogy nem csupán a növények és a termények miatt fontos az ilyen kert, hanem azért, mert közösséget teremt. Utalva a kert indulása körüli problémákra, Kispest polgármestere úgy fogalmazott, egyre többen láthatják, hogy itt érték teremtődött, nem vett el semmit az önkormányzat, hanem közös munkával újabb zöldterületet hozott létre. Elmondta azt is, hogy hamarosan közös program indul a Corvinus Egyetemmel: tervek készülnek az egykori KRESZ-park területének átalakítására.

Rosta Gábor a szakmai hátteret biztosító Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a közösségi kertek átalakítják a környezetet, a gondolkodásmódot. Elmondta, kisebb ellenállással indult a kert története, a nehézségek, illetve a problémák megoldása gyorsan közösséggé kovácsolták a csapatot. Már látszik a termés, látszik a jövő – tette hozzá. Helfné Szabó Zsuzsanna kertvezető mindazoknak köszönetet mondott, akik lehetővé tették a kert létrejöttét.

Kispest legújabb közterületi közösségi kertjében1213 négyzetméteren huszonkilenc 6,5 négyzetméteres ágyás épült. Az Árnyas Kert kialakítása – kerítés építése, fa ágyáskeretek kialakítása, a terület feltöltése termőfölddel, információs tábla készítése, locsolóvíz-hálózat kialakítása – 4,2 millió forintba került. Az ágyások között vannak hagyományosak, kiemeltek, valamint mobilágyások, és van két közös használatú nagyobb parcella a fűszer- és gyógynövényeknek. Ezek mellett terveztek pihenőhelyet, van kerti csap, kiépített vízhálózat és közösségi tér is. A kert kerítése mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. Az Árnyas Kertet körbekerítették, és a környezetét is rendezték kiemelt évelőágyással, fogadótér kialakításával, bokorültetéssel, füvesítéssel. Az önkormányzat az előző kertekhez hasonlóan ezt a kertet is a terület térítésmentes használatba adásával és a kert alapjainak kialakításával – kerítésépítés, parcellák kialakítása, termőföld biztosítása a parcellákhoz, vízvételi lehetőség kialakítása – támogatja. A kertet a kerthasználókkal egyeztetett időpontban bárki meglátogathatja, egyébként zárva lesz.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Közhasznú Egyesület közös munkájának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közterületi közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakítottak ki. Az Aranykatica Kert 1024 négyzetméterén huszonhét 7 négyzetméteres ágyást alakítottak ki. Az 1015 négyzetméteres, Zengő Kert elnevezésű harmadikat 26 parcellával – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – tavaly adták át.

A közösségi kertek működését, a terület használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kertek, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica Kert a Zengő Kert és az Árnyas Kert mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy közösséget kovácsol össze a kertművelés.

Európában és a tengerentúlon több mint százéves hagyományai vannak a közösségi kertek építésének. A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségmegtartó hatásuk van, védenek az elmagányosodástól.  A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést. Kialakítása különösen fontos panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, így viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, vagy akár az ablakból rá lehet látni a veteményesre.