HÍREK  2016. január 19.      1,509
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újabb nevelési intézményekben tartottak állapotfelmérést

A Százszorszép óvodában és a Gyöngyszem bölcsődében folytatódott az önkormányzati intézmények állapotának átfogó felmérése. A mai bejáráson Gajda Péter polgármesteren kívül Kertész Csaba alpolgármester és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató, Kránitz Krisztián, a VAMŰSZ megbízott igazgatója, Zubor Attila, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) vezetője és két önkormányzat képviselő, Dódity Gabriella, valamint Teknős Ferenc vettek részt.

 

Újabb nevelési intézményekben tartottak állapotfelmérést
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Az állapotfelmérés az előre tervezett ütemben halad. Az önkormányzat fenntartásában lévő 47 szociális és nevelési-oktatási intézményben, bölcsődében, óvodában, iskolában vesszük szemügyre személyesen is az épületek műszaki állapotát, felszereltségét. Lassan az óvodák és a bölcsődék látogatásának a végére érünk, ezt követik majd az iskolák – mondta Gajda Péter polgármester, aki szerint legalább 1-1,5 milliárd forintra lenne szükség a legfontosabb javításokhoz, felújításokhoz, amelynek előteremtése, állami támogatás hiányában az önkormányzat feladata. A 2016. évi költségvetés tervezése jelenleg még folyik, így van arra esély, hogy lesz pénz a legfontosabbakra – tette hozzá.

A hat csoportban 138 kisgyermeket ellátó Százszorszép óvodában jelenleg az udvar okozza a legnagyobb fejtörést Szőke Éva óvodavezetőnek. Elmondása szerint az 1983-ban épült intézmény udvarának termőföldrétege alatt lévő építési törmelék, sitt, semmilyen zöld növény megmaradását nem teszi lehetővé, a fű pedig ugyancsak hamar kikopik a gyerekek lába alatt, így a tágas és egyébként barátságos udvaron sok a por, a homok és a beton. Épületen belül ráférne a felújítás a mosó-vasaló szoba berendezéseire és a nevelői mosdókra is. A csoportszobákhoz tartozó mosdók, mellékhelyiségek kialakítása még az eredeti állapotokat őrzik, bár az évek alatt sor került a mosdó- és WC-kagylók cseréjére. Az intézmény az év végi önkormányzati eszközvásárlási keretből mintegy háromszázezer forintból két csoport öltözőszekrényeit tudta lecserélni.

A 33 éves, 100 férőhelyes Gyöngyszem bölcsődében már komolyabb gondokkal találkoztak a látogatók. Az épület folyamatos beázása mellett gond még a dolgozók, konyhások, dadusok kulturált tisztálkodásának megoldása. A részleges nyílászárócsere után nagy szükség volna a konyha és az aljzatlinóleum megújítására, a csoportszobák festésére, eszközök cseréjére, de a teljes intézmény világítása is korszerűsítésre szorul, hiszen még az eredeti búrák vannak sok helyütt, naponta cserélni kell a villanykörtéket – mondta az intézményvezető, Berkes Lászlóné. A bölcsőde udvarán is volna javítanivaló, hiszen árnyékolók hiányában a nyári meleg olyan nagymértékben felforrósítja az erkélyek burkolatát, hogy ettől a csoportszobákban a nyári kánikulában volt, hogy 30-37 fokot is mértek.