HÍREK  2016. január 28.      2,453
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntötték az új év első kispesti csecsemőjét

Első alkalommal köszöntötték azt a kispesti csecsemőt, aki az új évben elsőként született. Kállai Bence László 2016. január 1-jén, 10.30-kor 37. hétre, 2480 grammal és 50 centiméterrel látta meg a napvilágot. Gajda Péter polgármester szerda délután látogatott el a családhoz, ahol immár három kisgyerek nevelkedik.

Köszöntötték az új év első kispesti csecsemőjét
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Egy kisgyermek érkezése mindig nagy öröm. A gyermekvállalás pedig minden családban, éljenek akár jó módban, vagy szerényebb körülmények között, mindig óriási felelősség. Kispesten évente általában 500 fölötti az újszülöttek száma. Tavaly például 508, míg 2014-ben 551, 2013-ban 536, 2012-ben 559, 2011-ben 510, 2010-ben pedig 559 kispesti kisgyerek született. Szociológusoknak, demográfusoknak, politológusoknak is érdekes kutatási feladat lehet annak elemzése, hogy miért van ez az 5-10 százalék körüli ingadozás – mondta a polgármester, amikor Kispest és a képviselő-testület nevében köszöntötte a kerület ifjú polgárát, és átadta azt a babacsomagot, amelyet minden kispesti újszülött hazaérkezése után megkap a területi védőnőtől.

Kérdésünkre Gajda Péter elmondta, az önkormányzat gesztusértékű programokkal kedveskedik a kisbabát vállaló családoknak. Példaként említi, hogy a babaköszöntő csomagon túl, útra kelt már a kispesti Vándorbölcső is, amelyet szülői kérésre visznek házhoz az újszülötteknek, néhány hét elteltével pedig új családhoz kerül. Ezen kívül az önkormányzat évek óta sikeres kezdeményezése a Fogadj örökbe egy fát gyermekednek! program, ahol a kisgyerek születésnapjának emlékét egy-egy fa táblácska őrzi Kispest valamelyik közparkjában. A program olyan sikeres a kispesti szülők körében, hogy minden évben újabb és újabb helyszíneket kell keresni a szervezőknek, ami ugyancsak nagy öröm – tette hozzá.

Az újszülött Kállai Bence László is „férfibetegségtől”, hasfájástól szenved esténként, így kicsit sírdogál néha, de kis súlya ellenére kitűnő étvágynak örvend, és nagyon szépen fejlődik – büszkélkedett a látogatóknak az édesanya.