HÍREK  2016. április 19.      1,154
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Konferencia a gyermekközpontú válásról

A válások gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásairól szólt az idei Mondj nemet! konferencia, amelyet a gyermekvédelmi területen dolgozóknak tartottak hétfőn a KMO-ban.

Konferencia a gyermekközpontú válásról
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A majd húsz évvel ezelőtti indulás óta rengeteg izgalmas, hasznos ismereteket nyújtó konferenciát tartott már a KMO és a Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program szakmai közössége. A szakembereket nem kell meggyőzni arról, hogy mennyi minden változott az elmúlt csaknem két évtized alatt a gyerekek, fiatalok drogfogyasztási szokásaiban, a drogok összetételében, terjesztésében. Ezért is van szükség az ehhez hasonló konferenciákra és a KMO évek óta tartó sziszifuszi munkájára, amelyek válaszokat, megoldásokat keresnek a társadalmi jelenségekre – mondta a konferenciát köszöntve Kispest polgármestere. A szakmai program idei központi témájáról, a válásról, a család felbomlásának hatásairól Gajda Péter elmondta: alaposan átalakult a család intézménye, hiszen egy tanulmány szerint Magyarország egyes régióiban több kisgyerek születik házasságon kívül, mint házasságban. Ez pedig új kihívások elé állítja a gyermekvédelmi szakembereket. De jellemző, hogy manapság gyorsabban, olykor elhamarkodottan hozunk személyes életünkben is fontos döntéseket – tette hozzá.

A házigazda KMO nevében Gábor Ilona igazgató arról beszélt, hogy az 1997 óta létező prevenciós program mellé azért szervezik a szakmai konferenciát is, hogy a felvetődő társadalmi problémákra gyakorlatban használható megoldások születhessenek.

A Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Programot Forgon Miklós, a KMO munkatársa mutatta be a megjelenteknek. Az évek során négylépcsős komplex prevenciós programról a legfontosabbnak azt tartotta kiemelni, hogy a program ars poeticája szerint minden prevenció, ami értelmes célokat ad, jó közösséget és környezetet biztosít a fiataloknak, azért, hogy maguktól tudjanak választani és nemet mondani a függőségre.

Rám is gondoljatok! címmel a gyermekközpontú válás lépéseiről Dr. Gyurkó Szilvia, jogász, kriminológus beszélt, majd Konfliktus helyett. Megegyezés mediációval címmel Dr. Fazekas Rita, mediátor, jogász tartott előadást.

Délután került sor a szekciók programjaira. A résztvevők kis csoportokban Dr. Kovács Erika, addiktológus és Gazdag Pál szenvedélybeteg-segítő segítségével ismerkedhettek meg a Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program gyakorlati alkalmazásával.  Kisberk Ágnes, szociálpedagógus, gyógypedagógus  segítségével a K.I.A.B.Á.L. Prevenciós Társasjáték alkalmazását ismerhették meg. Kisberk Melinda, klinikai szakpszichológus interaktív drogprevenciós foglalkozást vezetett pszichodramatikus módszerrel.

A szervező Forgon Miklós lapunknak elmondta, összesen mintegy 150-en jelentkeztek a 15. konferenciára, nemcsak Kispestről, hanem az ország más részeiről is. A KMO művelődésszervezője szerint a témaválasztás tetszett a résztvevő pedagógusoknak és gyermekvédelmi szakembereknek, hiszen segítséget kaphattak napi munkájukhoz, a helyzetek kezeléséhez, ahhoz, hogy ők is segíteni tudjanak a gyerekeknek.

A Mondj nemet! Komplex Prevenciós Program elemei:

1. Felvilágosító előadások a 10-14 és a 15-18 éves korosztály számára, életkori sajátossáágaik figyelembe vételével. Célja, eloszlatni a tévhiteket és ezzel segíteni a fiatal döntését, hogy adott helyzetben tudja, miért mond nemet, vagy, ha a használat mellett dönt, tudja, hogy mire vállalkozik. Ezek a találkozások alkalmasak arra is, hogy a tizenéveseket foglalkoztató életvezetési problémákról szó essék.

2. Interaktív drogprevenciós foglalkozás pszichodramatikus módszerrel. A foglalkozás célja, hogy a résztvevő fiatalok ismereteire építve, tudásukat, tapasztalataikat kiegészítve, élményeikre, kérdéseikre alapozva közösen dolgozzanak fel egy témát, ami adott esetben nem csupán a droghasználattal kapcsolatos, hanem túlmutatat a fogalmi kereteken.

3. F 20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klub és Kreatív Műhely. A művészetterápiás foglalkozások mellett a fiatalok életvezetési, önismereti, drog, alkohol, családi problémáikkal is szakemberekhez fordulhatnak.

4. K.I.A.B.Á.L. prevenciós társasjáték. A bűnözővé, illetve áldozattá válás megelőzésére fókuszáló, drogprevenciós programot a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ (mai nevén Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum), a kerületi rendőrkapitányság és a KMO Művelődési Ház Mondj Nemet! programjának szakemberei dolgozták ki a fiatalok számára 2007-ben. A társasjáték négy témát ölel fel: bűnügy, drog, áldozattá válás és iskola/szabadidő. A játék szakszerű levezetéséhez 4 napos akkreditált képzés keretén belül sajátítják el a megfelelő információkat a szakemberek.