HÍREK  2016. április 21.      1,328
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óvodai korszerűsítésre pályázik a kerület

Támogatásokról, rendeletek módosításáról, bizottsági tagok változásairól, pályázatokról, testvérvárosi kapcsolat erősítéséről is döntött ma az önkormányzat képviselő-testülete.

Óvodai korszerűsítésre pályázik a kerület
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A zárt ülés után elfogadták a képviselők a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségéhez tartozó XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolókat. A rendőrségi beszámoló kapcsán Fekete László (MSZP-DK-Együtt-PM) egy „rekordról” is beszámolt: a nyomozáseredményességi mutatók alapján a kispesti rendőrség az első helyen végzett a fővárosban. Plánk Róbert rendőrkapitány az önkormányzattal, a kormányhivatallal és a társszervekkel való jó együttműködést hangsúlyozta, ezek mind hozzájárultak az eredményességhez.

Rábólintottak a képviselők arra, hogy 2016-ban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját az önkormányzat 2 millió forinttal támogatja, amelyet a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság laktanyaépületének felújításához (délnyugati homlokzat külső szigetelése, ablakcsere) használnak fel.

Elfogadta a testület a kerületben tevékenykedő két polgárőr egyesület – a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület – 2016-os támogatási tervét is, amely szerint a polgárőrök 1 millió 650 ezer, míg az autóvadászok 350 ezer forintot kapnak.

Elkészült és a testület is megtárgyalta az önkormányzat rendeletét a testület 2015. évi zárszámadásról, a hivatal, a testület, nemzetiségi önkormányzatok és az önkormányzati intézmények gazdasági mérlegéről. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) a napirend kapcsán elmondta, szembetűnő, hogy több mint egymilliárd forintnyi pénzmaradvány szerepel az anyagban, ezt az összeget út- és járdafelújításra, intézmények felújítására is leehetne fordítani. Gajda Péter polgármester (MSZP) válaszában hangsúlyozta: a pénzmaradványok idén is feladattal terheltek, de nem baj, ha felkészül az önkormányzat a nehezebb időkre, vagy a váratlan eseményekre, mint például a tavaly nyári nagy vihar okozta károk esetében is csak tartalékból tudott az önkormányzat azonnal segíteni.

Módosították a képviselők az önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendeletet. A módosítását elsősorban az indokolta, hogy a kerületben található pavilonokra kiadott közterület-használati engedélyek 2016. június 30-án lejárnak. Mivel a pavilonokban a kerület lakóinak nyújtanak szolgáltatásokat, a közterület-használati hozzájárulások meghosszabbítása látszik célszerűnek, azonban bizonyos feltételekkel; a rendelet elsősorban az ezzel kapcsolatos módosításokat tartalmazza.

Kispest épített és természeti környezetének védelme és megóvása, az esztétikus városkép kialakításának elősegítése érdekében módosította az önkormányzat azt a rendeletét, amely a cégjelzések, reklám- és hirdető berendezések elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról szól.

Újból módosították a képviselők az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletet. A változással az önkormányzat hatékonyabban tudja az ügyeket intézni, hisz a bérlakás állomány folyamatosan csökken, egyre nagyobb nehézséget jelent a bérlők másik lakásban történő elhelyezése.

Az önkormányzat melletti bizottságok vezetőinek és tagjainak változásáról is döntöttek a képviselők: az Ügyrendi Bizottság elnöki feladatait mostantól Somogyi Lászlóné (MSZP-DK-Együtt-PM) látja el, míg Fekete László (MSZP-DK-Együtt-PM) a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöki tisztét tölti be. A Költségvetési és Közbeszerzési Bizottságban Lackner Csaba (MSZP-DK-Együtt-PM) helyén tag marad az elnöki címről lemondott Kránitz Krisztián. Somogyi Lászlóné helyére a KOSIE Bizottságba Lackner Csaba kerül.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy az előző évekhez hasonlóan nem kérnek térítési díjat az szolgáltatásért a kispesti bölcsődékben. A bölcsődei szolgáltatás önköltségi díja 1610 forint/nap, azaz havonta 31 ezer 560 forint. A kerület lakosságának átlagos vagyoni helyzete nem teszi lehetővé, hogy a bölcsődés korú gyermekek esetében – az étkezés térítési díján felül – plusz költséget hárítsanak a családokra. A polgármester azzal egészítette ki az előterjesztést, hogy egy gyerek ellátási önköltségének fele az állami normatívából, másik fele pedig az önkormányzati támogatásból áll össze.

A képviselő-testület hozzájárulásával, a Bolyai és a Gábor Áron iskolák alapítványain keresztül, három kispesti pedagógus továbbképzését támogatja az önkormányzat. A képzés teljes árának 80 százalékos önkormányzati támogatásával segíti a részvételt, ami mintegy 328 ezer forint.

A képviselők egyetértettek azzal, hogy az Erkel iskola élén Horváth Lászlóné, a Vass iskoláén pedig Ertelné Csák Judit maradjanak vezetőként.

Elfogadta a képviselő-testület a 42-es villamos vonalának meghosszabbításáról szóló Szabályozási Terv egyeztetési eljárásának véleményezési szakaszában a beérkezett partnerségi véleményekre adott válaszokat.

Kedvezményesen kapta használatba 2012. május 31-ig a képviselőtestület döntése alapján az Üllői út 243. szám alatti, 134 négyzetméteres nem lakás célú helyiséget a B-Cool Dance Team Sportegyesület. Az ingatlan havi bérleti díja 66 ezer 300 forint + rezsiköltség.

Döntöttek a képviselők a Wekerlei Sporttelep (Zoltán utca) bérbeadására vonatkozó, május 17-ig beadható pályázatról, és munkacsoportot alakítottak a pályázat döntés-előkészítésére, amelynek tagjai: Kertész Csaba (MSZP-DK-Együtt-PM) alpolgármester, Vinczek György (MSZP-DK-Együtt-PM) alpolgármester, Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) képviselő, Zubor Attila GESZ-igazgató, Bertók Zoltánné humánszolgáltatási igazgató-helyettes.

Támogatta a testület, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be európai uniós forrásra (VEKOP-6.1.1-15) a Mézeskalács óvoda korszerűsítésére és bővítésére. A vissza nem térítendő támogatás összege pályázatonként maximum 400 millió forint lehet, a támogatás mértéke pedig 100 százalék.

Tulajdonosi hozzájárulását adta a képviselőtestület a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség számára ahhoz, hogy az Esze Tamás u. 67. szám alatt található, kivett, lakóház, udvar megjelölésű ingatlan, valamint az Esze Tamás u. 65. szám alatt található, kivett, beépítetlen terület megjelölésű ingatlanon működő Szőlőskert református Óvoda bővítésére uniós (VEKOP-6.1.1-15) pályázatot nyújtson be. A képviselő-testület kifejezte azon szándékát is, hogy megállapodás esetén a Szőlőskert Református Óvoda fenntartása kapcsán köznevelési szerződést kötnek.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Yunus Emre Intézettel és a török testvérváros, Pendik önkormányzatával. A dokumentuma meglévő testvérvárosi megállapodás kiegészítése, tárgya a török nyelv, a kultúra, a művészet és sport területén további háromoldalú együttműködési lehetőségek biztosítása (programok, műhelymunkák, találkozók és rendezvények szervezése). Pendik Önkormányzata biztosítja a programok megvalósításáért felelős oktatók kiválasztását és utazásukat Magyarországra, a Yunus Emre Intézet vállalja helyszín biztosítását a Budapesten megvalósuló programok számára, az oktatók elszállásolását és a képzésen való részvételt igazoló oklevelek kiállítását, Kispest Önkormányzata felel a programokon résztvevő diákok kiválasztásáért, a kapcsolattartásért velük, utazásukért a program helyszínére és a gyerekek részére étkezés biztosításáért a programok alatt.

Elfogadta a képviselő-testület a kerületi nemzetiségi önkormányzatok szakmai beszámolóit, és döntöttek arról, hogy a nemzetiségek (bolgár, cigány, román, görög, horvát, lengyel, német, örmény, szerb) 2016-ban 1-1 millió forint támogatást kapjon működésükkel kapcsolatos dologi és személyi kiadásokra, járulékokra, a szervezésükben megvalósítandó nemzetiségi közügyekkel összefüggő feladatok, hagyományápolási és kulturális feladatok ellátására.. A cigány önkormányzat Aranyház utcai tevékenységét plusz 2 millió forinttal támogatja.

Öt évre szóló együttműködési megállapodás született a Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal a Forrásház Gondozási Központban tervezett rehabilitációs foglalkoztatásról, amelynek keretében legalább 20 (legalább 10 kispesti lakóhelyű) a Forrásház Gondozási Központban ellátott személyt foglalkoztat a társaság folyamatosan. A szociális ágazatot felügyelő Vinczek György alpolgármester hangsúlyozta, sikerült biztosítani, hogy a Forrásházban elinduljon az ellátás negyedik pillére, a foglalkoztatás.

Elfogadták a képviselők a KÖZPARK Kispesti Köztisztasági és Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft., valamint a Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft. 2015. évi beszámolóját, 2016-os üzleti tervét.

A Kispesti Atlétikai Club egy összegben 1,5 millió forint támogatást kap a 2016. évre. A KAC a támogatás összegét terembérleti díj kifizetésére, sportszer és sportruházat beszerzése, hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel költségeinek megtérítésére, számlával igazolt edzői költségekre, edzői táborozás költségeinek fedezésére, egyesületi gépjármű üzemeltetésére és fenntartására, szövetségi befizetésekre használhatja fel a támogatást.

Ötszázezer forinttal támogatja az önkormányzat a Gyöngyvirág Kórus augusztusi svédországi vendégszereplését. A Hópihe Gyermek Alapítvány egészségügyi eszközök (hidraulikus 3 funkciós ágy, ínfúziós pumpa, betegőrző monitor) megvásárlásához 60 ezer forint támogatást kap.

A Puskás Ferenc Alapítvány 450 ezer forint, a Kispesti Női Kézilabda Klub 5 millió forintot kap. A Magyar Kollégium Kulturális Egyesületet egymillió forinttal támogatja az önkormányzat a Wekerlei Székelykapu Napok kulturális rendezvénysorozat lebonyolításában.

A Kispest Közbiztonságáért Alapítvány 2,5 millió forint támogatást kap a működéséhez kapcsolódó kiadásokra (könyvvizsgálói, könyvelési költségek), bűnmegelőzéssel foglalkozó rendezvények (konferenciák, lakossági fórumok) megrendezésére, a polgárőrségek támogatására (technikai, működési költségek), a Kispesti Közbiztonsági Nap és a Kispesti Közbiztonsági Bál megrendezésére, egyéb rendezvények megvalósítására (ünnepségek, vetélkedők, intézmény látogatások, nyugdíjas találkozók, biztonságos iskola, kiállítások), a rendezvényekhez kapcsolódó költségek (adminisztráció, reprezentáció, kiadványok), továbbá rendőrségi technikai eszközök, járművek beszerzésére.

Az önkormányzat a saját beruházásában készült új ,,Wekerlei Életfa” elnevezésű alkotást jelképes örökbefogadás keretében átadja a Wekerlei Társaskör Egyesületnek.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak 2015. évi ellátásáról szóló átfogó értékelést, és azt megküldi a BFKH Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának, mint gyámhatóságnak.