HÍREK  2016. április 21.      1,277
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Leltár képekben

Izgalmas, felnőttek és gyerekek számára is érdekes kiállítást láthatnak az érdeklődők a Nagy Balogh János Kiállítóteremben június 2-ig. A látványról ezúttal Vidák Zsolt grafikusművész gondoskodik. Az alkotó 2008-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti egyetem grafika szakán, elnyerve a legjobb diploma díját. Még ebben az évben beválogatta a német szakmagazin, a Lürzer’s Archive 2008 legjobb kétszáz grafikusa közé (aztán még kétszer megkapta ezt a szakmai elismerést).

Leltár képekben
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Vinczek György alpolgármester köszöntője után Dr. Basics Beatrix művészettörténész ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe a 40-es éveinek elején járó grafikus illusztrációkból, képregényekből, plakátokból, bélyegekből álló leltárát.  

„Az itt megtekinthető leltár mindent számba vesz, megmutat. Pontosabban mindenből mutat. Önálló képeket, plakátot, bélyeget, amelyekhez elsőnapos boríték is készült, gyerekkönyveket, képregényt. Van meseszerűbb, megnyugtató, kedves világ – kisfiú kutyával, amint talán megmentik a Földet, mozgólépcsőn, járművön sorakozó, torlódó emberek, beleláthatunk házakba (mindig is nagyon szerettem volna), lakásokba, gangos udvarokba, repülhetünk ismerősen idegen városok felett… De van egy fenyegetőbb, átláthatatlanabb, kiismerhetetlenebb világ is, sötétebb színekkel, gonoszul tekergő vonalakkal. Ijesztő és mégis érdekes. Megfejteni való. A populárisabb és az undergroundnak nevezhető is a leltár része. Ahogy a most elkészült első gyerekkönyv is, párhuzamosan a képregény szürreális történetével. Mindkettőt egy jellegzetes képi világ teszi ismerőssé, jól azonosíthatóvá – a „horror vacui” középkorias szemlélete, a minden szabad felületet elborító rajz… Vajon mit jelent három alkalommal is bekerülni a világ kétszáz legjobb illusztrátora közé? Nyilván egyfelől pontosan azt, amit kifejez – a kevésszámú legjobbak között lenni. De lehet-e ténylegesen mérni a tehetséget, a készséget, az ötletet, a gondolatokat? Inkább készüljön leltár – az emberélet felén itt tart egy illusztrátor. Ezt teremtette eddig. Tehetséggel, készséggel, ötletekkel, gondolatokkal…”