HÍREK  2016. április 25.      1,563
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Humor az óvodában

A humor volt a központi témája annak a szakmai programnak, amelyet Kispesti Óvodapedagógia Napok címmel tartottak a kerületi óvodák óvodapedagógusainak a KMO-ban.

Humor az óvodában
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Az I. Kispesti Óvodapedagógiai Napok szervezői, Bánáti Tiborné (Gyöngykagyló óvoda) és Szűcsné Juhász Csilla (Árnyas óvoda), a Kispesti Óvodapedagógusok Szakmai Munkaközösségének soros szakmai vezetői, köszöntő beszédükben hangsúlyozták: a pedagógus szakma, hivatás egyik legnagyobb veszélye, hogy egy idő után megfogyatkozik a motiváció, belefáradnak a napi munkába, ahogy ők mondták, „kiégnek” az intézményben dolgozók. A pedagógusok munkájának, de mindennapi életünk is ugyancsak fontos része a humor még akkor is, ha a mai világban nem mindig van kedvünk nevetni. Pedig nincs annál üdítőbb, mint amikor egy jót tudunk együtt nevetni, vagy saját magunkon, hibáinkon, tévedéseinken egy jót tudunk kacagni.

Az óvodai beiratkozások előtt néhány nappal tartott fórumon Kispest polgármester, a kerületi intézményeket fenntartó önkormányzat nevében mondott köszönetet a Kispesten dolgozó óvodapedagógusoknak azért a színvonalas munkáért, amelyet nap, mint nap végeznek. A polgármester ez alkalommal is beszélt arról, hogy a kerületi óvodák állapotfelmérése a végéhez ért. Ennek tapasztalatai alapján például a Mese-Vár óvodában már megkezdődött az óvoda felújítása, bővítése, de van még tennivaló bőven, így az önkormányzatnak pályáznia kell külső – uniós és állami – forrásokra, hogy valamennyi óvodában megfelelőek legyenek a működési feltételek.   

Kérdésünkre Gajda Péter elmondta: tavaly még félő volt, hogy a kötelező óvodáztatás hároméves kortól való bevezetésével annak ellenére kevés lesz a férőhely a kerületi óvodákban, hogy néhány helyen, például az Arany óvodában, férőhelybővítés is történt, ma viszont már látszik, hogy nincs férőhelyhiány Kispesten, így minden kisgyereknek lesz helye valamelyik óvodában. Az igaz, hogy nem minden esetben tudják teljesíteni a szülők kívánságát az óvodaválasztásban, mert például a wekerlei óvodák műszaki állapota nem teszi lehetővé a további férőhelybővítést, de a körzetes óvodákba mindenképpen lesz helye a kisgyerekeknek.

A kispesti óvodákban dolgozó óvodapedagógusokon és munkatársakon kívül az eseményen résztvevő dr. Kiss Anna jegyző, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Lazányi Ferenc önkormányzati képviselő kitűnő előadásokat, remek előadókat hallgathatott.

Sok-sok vetített képpel, személyes történetekkel és persze tudományos ismerettel színesített előadást hallgattak meg a résztvevők Dr. Pap Jánostól, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenei akusztika tanárától, nevetéskutatótól. Majd Bukovicsné Nagy Judit óvodavezető, mentálhigiénikus, az ELTE Neveléstudományi tanszékének tanára, végül pedig Görög Ibolya, protokoll szaktanácsadó előadása zárta a napot.