HÍREK  2016. május 24.      1,221
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Korszerű világítás: milliókat takarít meg a Bolyai

Országosan is példaértékű az az iskolai világításkorszerűsítési program, amelyben teljesen megújult a Bolyai iskola, új lett a Gábor iskola tantermeinek, folyosóinak, valamint az Eötvös, a Puskás és a Vass iskolák tornatermeinek világítása. A Bolyaiban az éves villamosenergia-fogyasztása több mint felére csökkent, míg az áramdíj-megtakarítás 3,6 millió forint.

bolyai-vilagitas02

Az elmúlt évek intézményvilágítás-korszerűsítési programjában kiemelkedő fontosságú a Bolyai iskola teljes körű, az intézmény egészének és a tornaterem világításának felújítása. A 2014-ben kezdődött program óta, amelyben először a tornaterem világítása újult meg, a korábbi 11 ezer 789 kWh teljes energiafogyasztás már 2015-ben 9720 kWh-ra, a teljes korszerűsítés után 2015-ben pedig 6245 kWh-ra csökkent. A kivitelezési munkálatok – melyek során 5 hétvége alatt 761 lámpatest cseréjét végezték el – nem befolyásolták az iskola tanrendjét és mindennapos működését – tájékoztatta Nagy Zoltán, a DML Hungary Kft. szakembere Kispest polgármesterét azon a találkozón, amelyen bemutatta a kerület vezetőinek világításkorszerűsítési program eddigi eredményeit az iskolában.

Gajda Péter lapunknak elmondta: az eddigi mérések és tapasztalatok is az önkormányzat elképzeléseit igazolták, sőt meg is haladták a várakozásokat. Hiszen azon kívül, hogy a felújításba bevont intézményekben jelentősen javult a világítás minősége, növekedett a világítótestek élettartama, nagyobb lett a fényerősség, könnyebb a karbantartás, csökkent a működéssel járó zaj, és kisebb energiafogyasztást is mértek, ami már a villamosenergia-számlában is jelentkezik. A polgármester kiemelte, a Bolyaiban a teljes felújításra 17 millió 574 ezer forintot, a Gábor iskolában 3 millió forintot, a Vass, az Eötvös és a Puskás iskolákban a tornatermek világításkorszerűsítésre pedig 3-3,5 millió forintot költött az önkormányzat. 

bolyai-vilagitas01