HÍREK  2016. május 30.      1,541
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra szólt a fúvósszene

Második alkalommal rendezte meg a dél-pesti fúvószenekarok találkozóját a KMO Művelődési Ház és a kultúrházban 8 éve működő Obsitos Fúvószenekar. Ez a rendezvény is a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósult meg. A Pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Középiskola Fúvószenekar, a Rákosmenti Zenebarátok Városi Fúvószenekar és a házigazda Kispesti Obsitos Fúvószenekar zenélt a Városház téren szombat este.

Újra szólt a fúvósszene
A képre kattintva galéria nyílik. (28 kép)

A zene dicséretének nevezte a napot, és utalt a tavalyi fesztivál sikerére köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, aki a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin gondolatait osztotta meg a közönséggel: „A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” A fellépő zenekarok műsorszámait Juhász Tóth Anna zenetörténész, műsorvezető rövid ismertetőkkel ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.

A tavalyi találkozóhoz képest három új fellépő érkezett, csupán a házigazda, Obsitos maradt, az új szereplőkkel az volt a célunk, hogy új hangzás világ is jöjjön a második zenei fesztiválra – mondta el lapunknak Nyilas Gabriella, a KMO munkatársa, a találkozó szervezője, aki arról is beszélt, hogy az Obsitossal közös terv, a fúvószenei találkozó célja továbbra is megismertetni, megkedveltetni a kispestiekkel a fúvószenét. Hozzátette, szeretnék jövőre is folytatni, és bár önerőből ezt nem lehet megoldani, remélik, hogy pályázati segítséggel jövőre a harmadik fúvószenekari találkozót is megrendezheti a KMO és az Obsitos. A KMO művelődésszervezője elmondta azt is, hogy egy külföldi zenekart is szeretnének meghívni a következő eseményre.

Sepcsik Saroltától, az Obsitos programszervezője elmondta a kispest.hu-nak, hogy az idei mozgalmas év a zenekar számára. A fúvószenekari találkozót megelőzően, áprilisban a Hatvani Csata ünnepségsorozat főszereplői lehettek, legközelebb pedig június 12-én a Városünnepen hallhatják a kispestiek a fúvószenekart: 9-11 óra között egy nyitott busszal járják a kerületet és zenélnek. Június 26-án Wekerletelepen, a Kós Károly téren ünnepli 100. fellépését a zenekar. Szeptember 17-én az Iváncsai Zenei Fesztiválon vesznek réészt, majd 24-én a Mihály-napi búcsúban hallhatják a zenekart a kispestiek. Október 1-jén a Zene és az Öregek Világnapja alkalmából rendezett jótékonysági hangversenyen lépnek fel a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Megtudtuk azt is, hogy már a jövő évet tervezi az Obsitos: „Missziót teljesít az Obsitos” mottóval észak-magyarországi kistérségi fellépésekre pályáznak az NKA-hoz, és készülnek a harmadik fúvóstalálkozóra is.

A II. Dél-pesti Fúvószenekari Tallálkozót a Nemzeti Kulturális Alap, Kispest Önkormányzata, a KMO Művelődési Ház, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola Fúvószenekara, a Rákosmenti Zenebarátok Egyesülete és a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület támogatta.