HÍREK  2016. szeptember 19.      1,467
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Negyedszázados ünnep Wekerlén

A 25. Wekerlei Napokat rendezte meg az önkormányzat és más partnerek támogatásával, önkéntesek segítségével a Wekerlei Társaskör Egyesület.

Negyedszázados ünnep Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A zeneiskola fúvósainak koncertje indította el a kulturális programok sorát pénteken a Zrumeczky-kapunál, majd a Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Békés megye hímző kultúrája és az alföldi szoba” című kiállítása nyílt meg a társaskör pincegalériájában. Köszöntőjében Somlói Judit, a WTE elnöke arról beszélt, hogy a telep sajátos szellemisége és közössége nem csupán a most itt élőknek köszönhető, hanem ugyanennyiire az „ősöknek”, az első betelepülőknek, akiknek a találkozásaiból kialakulhatott a társaskör elődje. Elmondta azt is, hogy a gyökerek felkutatásához kapcsolódva fontos célja lett az egyesületnek egy-egy népcsoport, nemzetiség kulturális hagyományainak bemutatása, így kerültek tavaly a Wekerlére kecskeméti művészek, most pedig Békés megye népművészeinek munkái, olyan kulturális kincsek, amelyeket ritkán lát az ember és más művészeti csoportok a szombati programba. A megnyitón a Kós iskola tanulója, Kovács Boróka énekelt népdalokat. Az október végéig látható tárlatot és az egyesület tevékenységét Pál Miklósné elnök mutatta be a vendégeknek, köztük Hiller István országgyűlési, valamint Lazányi Ferenc és Ékes Gábor önkormányzati képviselőnek. Az este hátralevő részében „Toszkán visszhang” címmel az Erkel iskola Nagyok Kórusa adott koncertet a református templomban.

Negyedszázados ünnep Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

A szombat a fúvószenei ébresztő ellenére nem kezdődött bíztatóan, a délelőtti színpadi gyerekprogramokat (Magyar Népmese Színház: Többsincs királyfi, Etűd Táncstúdió, Mágnes Színház, Arcok Táncegyüttes) a sátrak menedékéből szakadó esőben nézte a közönség. Délután – már jobb körülmények között – színpadra lépett az ADOL Mozgásművészeti Stúdió,a Baross Imre Artistaképző több növendéke, a békési vendégek közül a Szarvasi Kamarazenekar, a Tessedik Táncegyüttes és a Suttyomba Zenekar, valamint a Chován Kálmán Művészeti Iskola tangóharmonika csoportja.
Az esti blokk előtt köszöntötte a Wekerle Napokat Kertész Csaba alpolgármester, aki hangsúlyozta, látványosan fejlődik a rendezvény, egyre színesebb a programkínálata. Ekkor adta át a WTE elnöke a társaskör díjait: az önkéntesek elismerésére szolgáló Wekerléért-díjat Veres Joli, Hólicsné Gémes Boróka és Veres Vince kapta meg, a támogatóknak létrehozott Wekerlei Tulipán-díjat a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, valamint a KÖZPARK Kft. vehette át. Az estét a Jerry Lee Lewis Rock’n Roll Service műsora zárta.

Negyedszázados ünnep Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Vasárnap már délelőttől benépesült a szolidaritás tere (Mozaik Tanulásfejlesztő Központ, Dél-Pesti Fejlesztő Ház, Waldorf iskola, Vakok Állami Intézete, Down Alapítvány, Forrásház, Közös Sors Egyesület, Móra EGYMI), és intézmények települtek ki a térre (Hagyományok Háza, Wekerlei Kultúrház, Helen Doron, Shetland nyelviskolák, XIX. kerületi rendőrkapitányság, XVIII.-XIX. kerületi Bíróság)..
A Zenepavilonban a népzenei ihletésű világzenét játszó Piu Forte Együttes kezdte a napot, majd a Babos Bábos Társulat interaktív báb- és élőjátéka következett. Bemutatót tartott a Down Alapítvány, a Zumba Gold, a Felhő Együttes, a Blue Motel, a Wekerle Band, az OlivAkusztik, a Hundows Gitárzenekar. Este tábortűz és tábortüzes dalok következtek Czigány Gyurival és barátaival, majd a szombaton elmaradt tűz-show zárta.
A WTE elnöke arról beszélt lapunknak, hogy a rendezvény igazi ünnepévé vált a wekerleieknek, ezt bizonyítja az is, hogy a rossz idő ellenére is volt érdeklődés az egyes programok iránt, az emberek jó szívvel fogadták, amit kínáltunk nekik, s talán ez a legnagyobb elismerése a mintegy 200 önkéntesnek is.


Kulturális Örökség Napjai Wekerlén

A társaskör tavaly kapcsolata össze először a Wekerlei Napokat a Kulturális Örökség Napjaival, a két rendezvény jól kiegészíti egymást, hiszen akik eljönnek megnézni a telep építészeti értékeit, megismerkedhetnek az itt lakókkal, programjaikkal is – mondta el Somlói Judit.

Az örökségnapi programok pénteken kezdődtek Mészáros Gábor Wekerle cseppekben című fotókiállításával a Wekerlei Kultúrházban. Az alkotóval Varga Géza tv-rendező beszélgetett a ’70-es évek Wekerletelepéről, a fényképezésről. A természetfotós Mészáros Gábor új sorozatának képein épületrészleteket látni, de a természet nagyon is láthatóan jelen van: tükröződik az ablaküvegekben vagy árnyat vett a házfalakra. Olyan érdekességeket, szépségeket látni, amelyeket a mindennapokban észre sem vesz az ember, csak elmegy mellettük. A képeket október végéig láthatja a közönség.

Szombaton és vasárnap is indult 40 perces ingyenes idegenvezetés kisvonattal és indítottak 1-1,5 órás sétákat is – ugyancsak idegenvezetéssel – a telepen. Fejezetek a telep társadalomtörténetéből címmel előadásokat is hallhattak az érdeklődők Wekerléről. Szombaton Csepregi Botond újságíró Sportos Wekerle – híres sportolók a Kispesti Állami Munkástelepről címmel, Romhányi András pedig Közösségi élet a Wekerlén a kezdetektől napjainkig címmel tartott előadást. Vasárnap előbb Tömpe László beszélt a háborúk utáni Wekerletelepről, majd Csanádi Gábor szociológus mesélt a Wekerle városszociológiai sajátosságairól.

Negyedszázados ünnep Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)