HÍREK  2016. október 05.      2,442
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatódik a régi KRESZ-park közösségi tervezése

Második fordulójánál tart a közösségi tervezés a régi KRESZ-parknál. Az önkormányzatnak november 30-ig van ideje egy olyan koncepciótervet elkészíteni a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatára, amely az itt lakók véleményét, elképzelését tükrözi.

Folytatódik a régi KRESZ-park közösségi tervezése
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Bár az első alkalommal még viszonylag kevesen jöttek el a közös ötletelésre, mégis már akkor izgalmasan alakult a beszélgetés, és sikerült olyan közösségi véleményt kialakítani, amely nagyban segíti az együttgondolkodást és a későbbi tervezést – értékelte az eddig történteket a végleges elképzeléseket pályázati formába öntő Platinium Group Tervező, Beruházó és Tanácsadó Kft. kreatív igazgatója. Törőcsik Ferenc elmondta, az ittlévők, még nem is hiszik el, milyen fontos az, ami itt történik, hiszen most és itt ők, nem az önkormányzat hivatalnokai találják ki a park jövőbeni funkcióit. A közös gondolkodás munkamenetében a jelenlévők három, 4-6 fős csoportot alakítottak, és közösen beszélték át a tervezett térfunkciók (pihenés, játék, sport) elemei (padok, sporteszközök, ivókút stb.) a park mely részére kerüljenek.

Az mostani megbeszélésen, amelyen több önkormányzat képviselő (Bogó Józsefné, Szathury Kolos) és városvezető (Rátkay Andrea, Vinczek György) is részt vett a közösségi tervezésben, a résztvevők megerősítették, hogy a meglévő zöldfelület megtartása, de a burkolat teljes cseréje mellett, egy gyerekbarát, hangos tevékenységtől mentes, csendzónás pihenőparkot szeretnének leginkább. Abban volt egyetértés, hogy a sport ne szoruljon ki teljesen a parkból, így a pingpongnak, kosárlabdapalánknak, esetleg saját erőből működtetett fitneszeszközöknek azért legyen helye a parkban, és épüljön vissza a korábbi futókör is. Eddig nem kapott hangsúlyt, de most fontosnak tartották a lakók a tér világításának korszerűsítését, illetve térfigyelő kamerák elhelyezését is.

Az is látszik, hogy lesznek olyan kérdések, amelyben bizony komoly érdekütközések lesznek még, például, hogy legyen-e a kutyafuttató és játszótér a parkban, de ezek szép lassan közös megegyezéssé simulnak majd – hangsúlyozza Törőcsik Ferenc, aki nagyon hisz a közös célokért való együttgondolkodás, döntéshozás, tervezés közösségépítő erejében.

Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, a KRESZ-park projekt menedzsere a lakóknak elmondta, hogy hamarosan két hirdetőtáblát állítanak fel a park jól látható pontjain, amelyre kiteszik az eddigi közös terveket.

Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője is bizakodó a közösségi tervezés láttán, hiszen a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz című pályázatára, közterületek megújítására aspiráló kispesti önkormányzatnak november 30-ig van még ideje egy olyan koncepciótervet elkészíteni, amely az itt lakók véleményét, elképzelését tükrözi.

A következő, és egyben utolsó néhány héten belül megtartandó megbeszélésen eldől, milyen is lesz majd a park, amelynek terveit a mérnökök elkészítik.