HÍREK  2017. február 28.      1,576
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elfogadta a testület Kispest idei költségvetését

A 2017. évi költségvetésről, a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások díjairól, a térfigyelő rendszer további működtetésének feltételeiről is döntött mai ülésén a képviselő-testület.

Elfogadta a testület Kispest idei költségvetését
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A testületi ülés elején a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek a hónap elején elhunyt Konkoly Kálmánra, a képviselő-testület korábbi tagjára.

Elfogadták a képviselők az Ügyrendi és a Környezetvédelmi bizottság új tagját. Az Ügyrendi Bizottságba dr. Melegh Mónika nem képviselő bizottsági tag helyére Homoki Andrea, a Környezetvédelmi Bizottságba Lakos István nem képviselő bizottsági tag helyére szintén Homoki Andrea került.

Elfogadták a képviselők Kispest 2017. évi költségvetését. Ennek értelmében 10 milliárd 147 millió 954 ezer forint költségvetési bevétellel, és várhatóan 1 milliárd forint fejlesztési hitelfelvétellel számol a képviselő-testület. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) kérdéseire Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta, hogy a Városháza vezetése még nem tett, mert testületi felhatalmazás hiányában nem is tehetett lépéseket a kormányzat felé a hitelfelvétel engedélyezésére, így várhatóan a kormány pozitív válasza, engedélye szeptembernél előbb nem érkezik meg Kispestre.
Hozzászólásában a polgármester ismét kiemelte, hogy összességében körülbelül 100 millió forinttal kap kevesebb állami normatív támogatást a kerület, mert 26 millióval folyik be kevesebb a fővárosi forrásmegosztásból, és több mint 90 milliót von el az állam, az úgynevezett szolidaritási adóra, az iskolák működtetésére, fenntartására. Gajda Péter a költségvetés új elemének nevezte azt a 13 millió forintos iskolatámogatási alapot, amely éves szinten egy-egy millió forintot jelent a most államosított intézményeknek, amelyet minden iskola saját szükségletei szerint használhat majd fel. Erről már megkezdődtek az egyeztetések a tankerület vezetőjével.
Ékes Gábor a fejlesztési források prioritásáról érdeklődött további kérdéseiben, és módosító indítványában a wekerlei csapadékvíz-elvezetés kiépítését, és erre források biztosítását javasolta. A polgármester válaszában emlékeztette képviselőtársát arra, hogy sok-sok évvel korábban a wekerleiek állították le a már elkészült csapadékvíz-elvezető programot a parkolási lehetőség megtartása miatt. 

2017. április 1-jétől változnak a személyes gondoskodást nyújtó egyes szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételét érintő szabályok és a fizetendő térítési díjak. Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) hozzászólásában elmondta, a szolgáltatásért fizetett térítési díjak éves felülvizsgálata az intézmények törvényi kötelezettsége. Ennek megfelelően a szolgáltatások díjainál emelés nem lesz, szerény mértékű csökkenés viszont igen. A megváltozott önkormányzati rendelet szerint a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat (SKKGSZ) az idősek nappali klub-jellegű ellátását, szociális indokok alapján mostantól térítésmentesen nyújtja. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítési díja a GPS-alapú ellátásnál a jövedelem 2 százalékáról 1 százalékára csökken. Azoknak a személyeknek, akik házi segítségnyújtást is igénybe vesznek, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást térítésmentesen biztosítja a SKKGSZ. A Családok Átmeneti Otthona és a Gyermekek Átmeneti Otthona intézményi és személyi térítési díjai az önköltség növekedése miatt minimálisan emelkedtek, a Forrásház intézményi térítési díja minimálisan csökkent, de a személyi térítési díj nem változott.

Módosította a képviselő-testület a települési támogatás megállapításáról, kifizetéséről, folyósításáról, valamint felhasználásának ellenőrzéséről szóló önkormányzati rendeletét, amely március 1-jétől lép hatályba. Új ellátásként kerül bevezetésre az év végi egyszeri támogatás a rendszeres települési támogatásban, rendszeres gyermekjóléti kedvezményben részesülők, valamint a szociális és gyermekjóléti intézmények által ellátottak segítésére, mely támogatás a költségvetés függvényében adható. Az egyszeri támogatást december 15. napjáig kell folyósítani.

A fővárosi önkormányzat által meghirdetett Tér-Köz város-rehabilitációs program keretében a kispesti Kossuth téri piac és Trefort Szakközépiskola előtti tér hamarosan megkezdődő megújításához csatlakozva módosították a képviselők a környék parkolási rendjét. Ezen a területen jelenleg rendezetlenül gépkocsik parkolnak, ezért a munkálatok idejére a Kosárfonó utca - Attila utca - Kossuth tér - Katica utca által határolt területre, a környező társasházakban élők is ideiglenes behajtási engedélyt kaphatnak. A rendeletmódosítást a korlátozott behajtási övezetben lévő várakozóhelyek nem teljes kihasználtsága is indokolja (forgalomszámlálási adatok szerint 75 százalék), ezen szabad várakozóhelyeket tudják a társasházak lakói igénybe venni. Az érintett területen a forgalmi rend érdemben nem módosul. A testület megállapította, hogy a Kispesti Rendészeti Központ feladata a szabályok fokozott betartása érdekében ezzel növekedni fog.

Elfogadták a képviselők Rátkay Andrea (MSZP-DK-Együtt-PM) társadalmi megbízatású, Vinczek György és Kertész Csaba (MSZP-DK-Együtt-PM) főállású alpolgármesterek bruttó illetményét is. A főállású alpolgármester havi illetményét a polgármester illetménye 70-90 százalékában, a társadalmi megbízatású alpolgármesterét a polgármesteri illetmény 50 százalékával megegyező mértékű havi tiszteletdíjban állapította meg a testület.

A hamarosan elkészülő két új szabadtéri medence működtetésével kapcsolatos feladatok miatt módosította a képviselő-testület a Kispesti Uszoda szervezeti és működési szabályzatát. Ennek értelmében az uszoda szakmai csoportját a továbbiakban 1 főállású marketing-előadó és 6 részmunkaidős strandfelügyelő is segíti.

A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításával az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda feladatainak bővítésével kijelölésre került egy olyan szervezeti egység, amely a polgármesteri program végrehajtásában kiemelt szerepet kapott.

A képviselők ismét elfogadták azt a megállapodást, amelyet az önkormányzat köt a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a kerületi térfigyelő-rendszer üzemeltetésére 2017. április 1 . – 2018. március 31 . közötti időszakban. A megállapodás magában foglalja az önkormányzat tulajdonát képező és a Budapest XIX. kerület, Eötvös utca 3-7. szám alatt üzemeltetett térfigyelő-rendszer, valamint a Budapest XIX. kerület területén elhelyezett rendszámfelismerő kamerák rendőrségi működtetésének finanszírozását is.

A KMO-ban immáron 20 éve eredményesen működő ,,Mondj Nemet” program mellett, a képviselők indokoltnak látták, hogy Kispesten is megalakuljon a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Ezért a képviselő-testület egyetértett azzal, hogy a kerületi rendőrkapitány kezdeményezésére az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága között együttműködési megállapodás jöjjön létre, amelynek keretében a közösen létrehozzák a Kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF).