HÍREK  2017. május 31.      1,296
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ezren mozogtak a Kihívás Napján

Második alkalommal hívta ki mozogni a kispestieket az önkormányzati sportközpont a Kihívás Napján – sikerrel: ezernél is többen sportoltak Katona József utcai sporttelepen (KAC-pálya). Az 1982-ben Kanadából indult Kihívás Napjának (Challenge Day) központi eleme a közösen végzett negyedórás mozgás, hogy kedvet csináljon az egészséges életmódhoz, megszerettesse a mozgást, és újabb alkalmat teremtsen közösségi együttlétre.

Ezren mozogtak a Kihívás Napján
A képre kattintva galéria nyílik. (32 kép)

Reggel ultimate frizbivel rajtolt a szervezett program, aztán, délelőtt teljesen „beindult” a nagy mozgás. Volt meridián torna Kovácsné Olexa Anna, a Ganz szakközépiskola tanárnőjének vezetésével – ezúttal főképp fiatalok részvételével, korfballmérkőzés, paintball-bemutató (bárki kipróbálhatta a nap folyamán), megkezdődött a teniszverseny 6-6 férfi és nő résztvevővel. A versenyek és bemutatók mellett egész nap pingpongozhattak, focizhattak, lengőtekézhettek, tollasozhattak, futhattak, használhatták a skate-parkot és a strandpályát a kispestiek, az általános és középiskolások.

Délben rajtolt el a középiskolás fiú atlétikai verseny öt számmal: 100, 400 és 800 méteres síkfutásban, távolugrásban és súlylökésben mérték össze ügyességüket és erejüket a csapatok. A győzelmet idén is a Deák gimnázium atlétái szerezték meg, a Ganz szakközépiskola csapatai végeztek a 2. és 3. helyen.

A büfé melletti teraszon Lukácsy Tibor grafikus, könyvműves dedikálta „Óriási bravúrral - Képes kapuskönyv” című kötetét, díszvendége Kemenes Szabolcs focikapus volt.

Nagy érdeklődés kísérte a kispesti középiskolák „Erős Emberek” Vándorkupájáért másodszor kiírt csapatversenyét, amelyre Kispest polgármestere, valamint két alpolgármester, Kertész Csaba és Vinczek György is kilátogatott, sőt a polgármester két versenyszámot be is mutatott a diákoknak. Gajda Péter lapunknak elmondta, az önkormányzat ezzel a közösségi sportrendezvénnyel is az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet, és ezt a célt szolgálják az ingyenes sportolási lehetőségek is. Hozzátette, tovább fejlődik a sporttelep is: sportcsarnok épül, felújítják a futókört és az öltözők korszerűsítése is tervbe van véve.

Az erős fiatalok viadalát Nick Árpád világ- és Európa-bajnok erőemelő vezette: súlyfelhúzásban, autókerék-húzásban, söröshordó kitartásában, farönknyomásban, füles súlyzó dobásában és a végén – az egész csapatnak – autóhúzásban kellett összemérniük erejüket. A vándorkupát idén egy évre a Ganz szakközépiskola 10. osztályosai hódították el, megelőzve a ganzos kilencedikeseket és a tavalyi bajnok Deák gimnázium csapatát.

Jól sikerült a rendezvény, a több mint másfél évtized után tavaly újra a KAC-pályán rendezett Kihívás Napján mintegy 500-an vettek részt, az idein viszont már ezernél többen. A lakosság mellett nyolc általános iskola (Vass, Eötvös, Hungária, Gábor, Bolyai, Erkel, Reménység, József Attila Gyermekotthon) és három középiskola (Ganz, Trefort, Deák) diákjai sportoltak, közülük is kiemelkedett a Ganz szakközépiskola, amely 150 diákkal érkezett az önkéntes sportnapra – értékelte a rendezvényt Lángi Gábor a Kispesti Sportközpont vezetője.